Gıda israfından kaçınalım

Gıda israfından kaçınalım

ATO Başkanı Baran, “Bayram vesile olsun israfın önüne geçelim. Kurban Bayramı tatilinde özellikle her şey dahil otellerde konaklayacak vatandaşlarımız gıda israfından kaçınsın” dedi

  • Ankara Başkent
  • Pazar 28.08.2017
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, gıda israfının özellikle tatil dönemlerinde artış gösterdiğine dikkat çekerek, israf konusunda uyarılarda bulundu. ATO üyeleri, başta olmak üzere tüm vatandaşların ve İslam aleminin bayramını kutlayan Baran, "Kurban Bayramı'nın manevi ikliminin ön plana çıktığı şu günlerde Kur'an'ı Kerim'de yer alan 'Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz, çünkü Allah israf edenleri sevmez' ayetinin gereğini yerine getirelim" ifadelerini kullandı. Baran, üretimin yanı sıra bilinçli tüketimle de ekonominin verimli hale gelebileceğini belirtti. Açık büfe yemek servisi yapılan her şey dahil otellerde ve lüks restoranlarda her gün tonlarca gıdanın çöpe gittiğini vurgulayan Baran, "Dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye'de de gıda israfı had safhaya ulaşmış durumda. Günde yaklaşık 5 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Bizim dinimizde israf haramdır. Türk toplumunda özellikle ekmek çok kutsal bin nimettir. Lütfen her türlü israftan kaçınalım" diye konuştu.

ÜÇTE BİRİ ÇÖPE
Güney Sudan, Somali, Yemen ve Nijerya gibi pek çok ülkede insanlar açlıkla savaşırken dünya genelinde üretilen gıdanın üçte birinin çöpe atıldığına işaret eden Baran, "Bir yanda açlıkla savaşan ve gıda kıtlığından dolayı hayatını kaybeden milyonlarca insan varken diğer yanda milyonlarca ton gıda çöpe gidiyor. İsraf edilen gıdanın sadece dörtte biri ile dünyada açlık çeken 795 milyon insanı doyurmak mümkün. Bu konuda hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra toplumun tüm bireylerine sorumluluk düşüyor. İsrafa karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz" açıklamasında bulundu. Türkiye'de enerji tüketiminin hızla arttığını hatırlatan Baran, elektrik, doğalgaz ve su tüketiminde de israftan kaçınmak gerektiğini belirterek, "Dünyada doğal kaynaklar bilinçsizce ve hızla tüketiliyor. Geleceğimizi israf etmeyelim. Evlerimizde ve iş yerlerimizde alacağımız küçük önlemlerle elektrik, doğalgaz ve su tüketimini azaltabiliriz. Bir ton kâğıt 17 ağaçtan elde ediliyor. Ülkemizde her gün tonlarca kağıdın israf edildiği düşünülürse her gün yüzlerce ağacımız yok oluyor" ifadelerini kaydetti.
BİZE ULAŞIN