Ankara Üniversitesi’nden ‘sağlık için zeytinyağı’ önerisi

“Zeytin Baba” olarak tanınan Doç. Dr. Taha Özkaya, ucuz zeytinyağı üretilememesi nedeniyle sağlık sektörüne yönelinebileceğini söyledi

Ankara Üniversitesi’nden ‘sağlık için zeytinyağı’ önerisi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, 'Sağlık için zeytinyağı' sloganıyla üretimde yüksek gelir elde edilebileceğini belirtti. Kanserden ülsere, helikobakteriden gastrite kadar birçok sağlık probleminin zeytinyağı ile önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Özkaya, "Her sabah düzenli olarak kahvaltıdan yarım saat önce bir çorba kaşığı ve/veya akşam yatarken 1 çorba kaşığı olacak şekilde tüketilecek. Koruyucu hekimlik için zeytinyağı çok önemli bir ürün" dedi

"ZEYTİN BABA" DENİLİYOR
?
Türkiye'de zeytincilik konusunda önemli çalışmalar yapan ve sektörde 'Zeytin Baba' diye de tanınan Doç. Dr. Özkaya, İspanya'nın zeytinde ucuz maliyetle, İtalya'nın da gurme sektöründe ilerlediğini, buna karşılık Türkiye'nin daha farklı hedeflere yönelmesi gerektiğini belirtti. Özkaya, "Dünyada üretilen bitkisel yağ miktarı 194 milyon ton. Bunun yalnız 3 milyon tonu zeytinyağı. Adam başı 10 litre verseniz, 300 milyon nüfusa yetecek kadar zeytinyağı var. Akdeniz ülkeleri zaten dünyada üretilen zeytinyağının yüzde 90-95'ini üretiyor. Toplam zeytinyağı tüketiminin yüzde 75'i de bu üretimi yapan ülkelerde gerçekleşiyor. Geri kalan yüzde 25'i de zengin ülkelere ihraç ediliyor. Ucuz zeytinyağı üretemiyoruz, İspanya bizden daha ucuza üretiyor. Gurme sektörüne giremiyoruz, İtalya gurme sektöründe 1 numara. O zaman ben sağlık sektörüne girmeliyim" şeklinde konuştu.

BİZE ULAŞIN