Mutlu çocuk yetiştirmenin 5 sırrı

Çocuklarınızın mutluluğunu kalıcı kılmak istiyorsanız, anne baba olarak size büyük görevler düşüyor. İlk göreviniz ise; öncelikle kendinizin mutlu olması ve bunu çocuğunuza hissettirmeniz!

Giriş Tarihi: 8.8.2017 10:43 Son Güncelleme: 5.1.2018 12:32
Mutlu çocuk yetiştirmenin 5 sırrı

Bir külah dondurma görüp sevinç çığlıkları atan çocukları düşünün. Ya da okul çıkışı annesini karşısında gören bir çocuğun gözlerindeki mutluluk ışığını… Böyle ufacık şeyler bile onları ne kadar mutlu ediyor öyle değil mi? Peki, mutluluk öğrenilen bir duygu mudur yoksa doğuştan mı gelir? Çocuğunuzun mutluluğunu sürekli kılmak mümkün müdür?

Uyumlu ve sıcak ilişkilerin anne babadan çocuğa doğru yayıldığını ifade eden Psikolojik Danışman Tuğba Gürçağ Yarız, mutlu ailelerin mutlu çocuklar yetiştirdiğini söylüyor. Ve çocuğunuzun yaşam boyu mutlu olmasını sağlayacak 5 öneride bulunuyor. Sizin çocuğunuzun da etrafına gülücükler saçan, öz güvenli, problemlerini kendisi çözen, mutlu bir çocuk olması dileğiyle…

1. Onları tanıyın

Çocuğunuz nasıl bir çocuk, nelerden keyif alıyor, hangi özelliklere sahip, hangi yönleri gelişime açık? Tüm bu özellikleri fark edip tanımlayabilmek için, çocuklarınızla sık vakit geçirmeli, onları gözlemlemeli, içinde bulundukları yaş döneminin özelliklerini iyi bilmelisiniz. Ayrıca çocukluk dönemi ile ilgili yazılmış yayınları okumalı ve takip etmelisiniz.

2. Çocuklarınız kendi özelliklerini fark etsin

Çocuklarınızın özelliklerini fark ettikçe, bu özellikleri onların da fark etmesi adına; geribildirimler vermeli, çocuklarınızın olumlu yönlerini vurgulamalısınız. Çocuklarınız becerilerini sergilerken, bir çalışma yaparken "Sen resim çizme ve boyama işinde süpersin. Dans gösterisinde harika bir performans sergiledin…" gibi açıklamalarda bulunmalısınız. Bu sözleriniz çocukların hem kendilerini tanımalarına, hem de kendilerini mutlu hissetmelerine katkıda bulunacaktır.

3. Onlara sorumluluklar verin

Çocuklarınıza yaş dönemi özelliklerine ve beceri düzeylerine uygun olarak, düzenli bir şekilde yapabilecekleri görev ve sorumluluklar verin. Böylece onların beceri gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz. Görev alma ve uygulama bilincine varmalarına ve bir görevi başarabilmenin gurur ve mutluluk hissini yaşamalarına olanak sağlarsınız.

Çocuklarınıza oyuncaklarını toplamak, okul çantasını düzenlemek, sofra kurarken çatalları getirmek, eve ekmek almak, çiçek sulamak ve balıklara yem vermek gibi sorumluluklar verebilirsiniz. Verilen sorumluluklar yerine getirildikçe, bunu fark ettiğinizi ve beğendiğinizi dile getirmeniz çok önemlidir. Ayrıca, sorumluluklarını yerine getiren çocuklar bir işi tek başına ve başarıyla yapabildiklerini gördükçe, bireyselleşme yolunda büyük ilerlemeler kaydedecek ve kendilerini mutlu hissedeceklerdir.

4. Kendine güvenen çocuklar yetiştirin

Bir görevi başarabilen, kendine verilen sorumlulukları yerine getirebilen, kendini ve isteklerini ifade edebilen, hakkını savunabilen çocukların öz güvenleri yüksek olacağı için; ebeveynler çocukların kendilerini ifade etmelerine fırsat vermeli ve onları bu yönde destekleyici bir tutum sergilemelidir. Örneğin; yemek siparişi verirken, alışveriş yaparken, bankada ödeme yaparken, hangi sinemaya gidileceği belirlenirken çocuklarınızın fikirlerini almakla, onların fikirlerini önemsediğinizi hissettirerek hem kendilerini mutlu hissetmelerini sağlayabilirsiniz.

5. Duygularını ifade edebilmeyi ve empati kurmayı öğretin

Çeşitli durumlar karşısında hissettiklerinizin farkında olmak ve duygularınızı ifade edebilmek, kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyup onun ne hissettiğini anlayabilmek, yetişkinlik hayatında olduğu kadar çocukluk döneminde de çok önemli olan noktalardır. Hatta sağlam temelleri ancak çocukluk döneminde atılır.

Bu nedenle, olaylar karşısında ne hissettiğinizi fark etmek, fark ettiğiniz duyguları ifade etmek, örnek olaylar üzerinden bu durum karşısında neler hissedilebileceğini çocuğunuzla konuşmak önemlidir. Çocuklarınızı durumlar karşısında hissettikleri hakkında konuşmaları noktasında teşvik edin ve onlara model olun.

"Aile içi huzur en önemli kuraldır…"

Ailelerin mutluluğu, çocukların mutluluğu için önemli bir koşuldur. Bunu sağlayabilmek için; birlikte keyif aldığınız aktiviteleri belirlemeli, bu aktivitelere aile olarak zaman ayırmalı, birlikte geçirdiğiniz zaman diliminin kaliteli ve içeriğinin duygusal açıdan doyurucu olmasını sağlamalısınız. Birlikte vakit geçirirken başka şeylerle ilgilenmemek ve kendinizi sadece ailenize vermek önemlidir.

Birlikte olduğunuz zamanlarda duygularınızı sık sık ifade etmek, yapmasını beklediğiniz davranışlar için çocuğunuza model olmak, bu aktiviteleri belirli zamanlarda tekrar etmek; aile içi huzur ve mutluluk için en önemli noktalardır. Birlikte kek yapmak, yerde suluboya yapmak, sinemaya gitmek, birlikte müze gezmek, müzik çalıp dans etmek, lego ve yapboz yapmak, kutu oyunlar oynamak (Monopoly, Tabu gibi), lunaparka gitmek gibi aktiviteler, aile içi aktivitelere örnek olarak verilebilir.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
Mutlu çocuk yetiştirmenin 5 sırrı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA