Sevgi dokunuşları

Bebeğinizle ilk iletişiminiz ona dokunmanızla başlıyor. Tabii devamındaki sevgi, güven ve bağlanma duygularının gelişiminde de yine bebeğinize dokunuşlarınızın etkisi çok büyük

Giriş Tarihi: 10.8.2017 17:03 Son Güncelleme: 10.1.2018 13:32
Sevgi dokunuşları
Hamileliğiniz boyunca bebeğinizi kucağınıza alacağınız günün hayalini kurduktan sonra küçük misafiriniz nihayet kollarınızda! İçgüdüsel olarak onu kucağınıza alıp ten teması kurmanız kaçınılmazdır. Bu ilk dakikalardan itibaren başlayan ten teması, bebekler için çok önemlidir. Sevgi dokunuşlarının bebeğinizin gelişiminde ne kadar önemli olduğunu ve dikkat etmeniz gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seda Özer anlattı.

Ten teması önemli

0-12 ay, bebeğin güven ve bağlanma duygusunun geliştiği, yakın çevresini tanıdığı, bedensel olduğu kadar ruhsal olarak da çok çabuk büyüdüğü oldukça hassas bir dönemdir. Bebeğin ilerideki bedensel olduğu kadar, ruhsal sağlığının da temelleri bu dönemde atılır. Bu nedenle ilk 1 yaşta bebeğin öncelikle anne ile ama aynı zamanda baba ve ailenin diğer yakın bireyleri ile ten teması kurması çok önemlidir. Bebeğin sevgi, güven ve bağlanma duygusu anneye ilk temas ile oluşmaya başlar. Bu nedenle doğumdan hemen sonra, bebeğin ilk bakımları yapılır yapılmaz, eğer bebek sağlıklı ise derhal anne göğsüne yatırılması, hatta bunun doğum odasında gerçekleştirilmesi önerilir.

Sevgi ihtiyacını dokunarak karşılayın!

Bebeğe dokunma ve ten temasında bulunma, sadece anneyle sınırlı olmamalıdır. Bebeğin güven ve bağlılık duymaya, hem annesi hem babası tarafından sevildiğini hissetmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle babalar da sık sık bebeklerine dokunmalı, hatta onlara masaj yapmalıdır. Böylece sadece bebek-ebeveyn arasındaki sevgi bağı değil, ayrıca aile içi paylaşımlar da kuvvetlenir.

Masajı ihmal etmeyin

Doğum sonrası, daha doğum odasında iken başlayan anne-bebek teması, mümkünse eve geldikten sonra da bebek masajları ile güçlendirilmelidir. Bebeklere masaj yapmak, bebeğin gelişmekte olan kas yapısını kuvvetlendireceği gibi, gaz sancısı, uyku sorunları gibi fizyolojik problemlerin de çözümüne yardımcı olur. Masaj yaparken anne, bebeği ile sürekli göz teması halinde olmalı ve onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşmalıdır. Böylece masaj saatleri anne ve bebek için duygusal bağın kuvvetlendiği özel dakikalar haline gelir.

Masaj yaparken şunlara dikkat edin:

- Masaj süresi ilk 6 ayda günde 15 dakika kadar, 6 ay-1 yaş arasında günde 20-25 dakika kadar olmalıdır. Özellikle gaz sancısı ya da uyku sorunu olan bebeklerde masajın akşam saatlerinde yapılması daha uygun olabilir.
- Bebeğiniz tam aç veya tok iken masaj yapmayın. Beslenme aralarında yapmak en idealidir. Banyo sonrası ise en mükemmel zamandır.
- Masaj, kayma ve düşmeleri önlemek için düz bir zeminde yapılmalıdır. Masaj yaparken bebeğin cildine alerjik olmayan bazı yağlardan faydalanılabilir (bebe yağı, tatlı badem yağı, susam yağı gibi).
- Masaj aşağıdan yukarıya kan dolaşımını rahatlatacak tarzda kalbe doğru olmalıdır.
- Bebeğin karın, göğüs ve sırt bölgesi dairesel hareketlerle nazikçe ovulmalı, daha sonra kollar ve bacaklar ile ayak tabanları ve avuç içlerine aynı şekilde küçük hareketlerle masaj yapılmalıdır.
- Masaj yağının göze ve ağza ulaşması engellenmelidir.
- Masaj sırasında bebek çıplak olacağından oda ısısına dikkat edilmeli, bebeğin üşümediğinden emin olunmalıdır.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN

ARKADAŞINA GÖNDER
Sevgi dokunuşları
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA