Bebek odası hazırlarken nelere dikkat etmeli?

Ailenize yeni katılacak olan minik üyenin odası hazır mı?işte bebeğinizin odasını dekore ederken dikkat etmeniz gereken ayrıntılar…

Giriş Tarihi: 4.8.2017 16:09 Son Güncelleme: 5.1.2018 12:25
Bebek odası hazırlarken nelere dikkat etmeli?

Bebeğinizin mutlu ve huzurlu zamanlar geçireceği odasının duvar kağıdı, mobilyaları ve koyacağınız birçok şirin aksesuar için nasıl seçimler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Onun minicik ama kocaman hayallerle dolu bu renkli dünyasını en güzel şekilde dekore etmeniz için birkaç noktaya dikkat etmenizde yarar var. Mimar Banu Altay'ın bebek odası dekorasyonu hakkında verdiği tavsiyeler çok işinize yarayacak.

Bebeğinizin odasını dekore ederken...
Yer döşemesi seçimi bebeğinizin sağlığı için önemli bir konudur. Toz ve mikroorganizma barındıracağından duvardan duvara halı kullanmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca halı, odadaki nemi emdiği için alerjik bünyeli bebeklerde nefes almayı güçleştirebilir. Taş ve mermer de soğuk efekt vereceğinden düşünülmemelidir. Bebek odası için en uygun yer döşemesi ahşap lamine parke veya mantar zemindir. Odadaki konseptinizi tamamlayacak renk ve desenlerde antialerjik bir parça halıyı parke üzerinde kullanabilirsiniz. Oda duvarlarınızın hava alır olmasına özen gösterin; çabuk kuruyan, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyaları tercih edin. Duvar kağıdı kullanmak isterseniz bebek odaları için özel olarak üretilen kağıt lifleri ve ahşap tozu gibi doğal maddeler içerenleri seçmeniz daha doğru olur. Desenlerin de bebeğinizin görsel gelişimini destekleyecek olmasına dikkat etmelisiniz. Odanın tavanını ise beyaz yerine duvardaki rengin çok açık bir tonuna boyatmanızı öneririz. Çünkü bu durum bebeğinizin odasında kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Mobilyalara gelecek olursak, almanız gerekenler; bebek karyolası, şifonyer, elbise dolabı, alt açma ünitesi, emzirme koltuğu, oyuncak sandığı, raflar ve ihtiyacınıza göre ek aksesuarlardır.

Konseptinizi çok abartmayın!
Bu yola çıkış noktanız renk, desen ve mobilya seçiminizi anlamlı kılar ve bütünlük yaratır. Evet, temanız olsun ancak abartmamaya özen göstermelisiniz. Odanın her yerini çiçekler, bordürler, örtüler, perdeler, araba, ayıcık, denizaltı, uzay, orman desenleri ile doldurursanız hem sizin için hem de miniğiniz için çok yorucu olabilir. Temayı oluşturan desenleri ve detayları ahenk oluşturacak şekilde tekrarlamaya özen göstermelisiniz.

Mobilyaları alırken dikkat etmeniz gerekenler
Köşeleri sivri değil, yuvarlak hatlarda olmalıdır. Bebeğinizin çarpması anında zarar vermeyecek yapıda olmalılar. Kesinlikle mobilyaların herhangi bir yerinde cam kullanılmamalı. "Mutlaka mobilyamda cam görüntüsü olsun!" diyorsanız bu görüntüyü kırılmaz mika (fleksi) ile sağlayabilirsiniz. Mobilyaların sadece dış görüntüsüne, şekline ve güzelliğine değil, malzemesine, kalitesine, içlerine, arkalarına, çekmecelerine, çekmece altlarına kadar bakın, inceleyin ve sorun. Özellikle ahşap mobilyalarda kullanılan cila ve lake boyanın kalitesi çok önemlidir. Duvara monte raflar küçük odalar için ideal olabilir, fakat rafların yerleştirileceği yer de önemli. Raf siz odada hareket ederken çarpmayacağınız ve bebeğinizin kafasını vuramayacağı, tırmanıp üzerine asılamayacağı veya üzerindekileri aşağıya çekemeyeceği yerde olmalıdır. Alt değiştirme masasının aynı zamanda şifonyer olarak kullanılması çok işinize yarayabilir. Böylece bebek bezlerinden kurtulduğunuzda işinize hiç yaramayan bir mobilya ile kalmamış olursunuz. Bol bol saklama dolabı yaptırın. Bebek eşyaları küçücük olsa da tahmin ettiğinizden çok daha fazla yere ihtiyacınız vardır. Unutmayın, o kıyafetler ve ayakkabılar gün geçtikçe büyüyecek ve olanlara ekstra aksesuarlar eklenecek.

Odanın aydınlatması nasıl olmalı?
Bebek odasındaki ana aydınlatma tavandan olmalıdır. Ancak tavandaki ışık direkt olarak bebeğinizin gözüne gelip rahatsız etmemelidir. Ek olarak şifonyer üzeri abajur ya da lambader kullanılabilir. Ancak bu aydınlatmaların ve elektrik kablolarının bebeğin ulaşamayacağı yerlerde olması güvenlik açısından çok önemlidir. Bebekler ışığa bakmayı çok severler, bundan dolayı odanın ışık kaynaklarının bebeğinizin gözünü rahatsız etmeyecek kadar, hatta mümkünse kısılıp açılabilecek şekilde ayarlı olması gerekir. Gece için de az ışık veren ve emniyetli bir yerde duran gece lambası tercih edilmelidir. Ancak dekorasyonda dikkat etmemiz gereken çok önemli bir konu var ki kullanılan tüm öğelerin her birinin çok güzel olması gerekmiyor. Planlama ve kombinasyonun uyumlu ve şık olması önemli. Tek başına güzel bir koltuk, havalı bir avize ve renkleri harika bir halı bir aradayken birbirinin etkisini yok edip çok sevimsiz görünebilir. Önemli olan bütünde dengeyi ve güzelliği yakalayabilmektir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Bebek odası hazırlarken nelere dikkat etmeli?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA