Müzik, bebeğin gelişimini nasıl etkiliyor?

Bebeğinizin mutlu, huzurlu ve ileriki yaşamında kendine güvenen bir birey olmasını istiyorsanız ona bol bol müzik dinletin. Çünkü müzik, bebekler için adeta sihirli bir güç gibi…

Giriş Tarihi: 4.8.2017 16:48
Müzik, bebeğin gelişimini nasıl etkiliyor?

Hepimiz bebekken, "Uyusun da Büyüsün Ninni" şarkısıyla uyutulmadık mı? Annelerimizin bize bu şarkıyı söylemesi belki de o anki huzursuzluğumuzu aldı ve bizi rahatlatarak mışıl mışıl bir uykuya daldırdı. Çünkü müzik bebekleri rahatlatıyor, ayrıca büyüme ve gelişim hızını da arttırıyor. O zaman ben de müzik ruhun gıdasıdır sözüne bir ekleme yapmak istiyorum ve müzik hem ruhun hem bedenin gıdasıdır diyorum. Mavi Pedagojik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nden Pedagog Duygu Çalışır bebeğe müzik dinletmenin faydalarını anlattı.

Hangi aydan itibaren müzik dinletilmeli?

Bebekler anne karnında 6-7 aylıktan itibaren dışarıdan gelen sesleri duymaya ve özellikle de müzik sesine tepki vermeye başlarlar. Yapılan araştırmalar; bebeklerin anne karnında duydukları müziği doğduktan sonra dinlediklerinde tanıdıklarını gösteriyor. Anne karnından itibaren müzik dinletmek bebeğin büyüme ve gelişme hızını arttırmakla beraber, sosyal uyumunu destekler ve zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.

Klasik müzik türlerini dinletin

Bebeğin anne karnındayken duyduğu en yoğun ses, annesinin kalp atışlarıdır. Bu sese en yakın sesler de sözsüz hafif müzikler, klasik müzikler ve özellikle de Mozart'ın eserleridir. Bu nedenle bebeklere dinletilecek müziğin sakin ritimli olmasına dikkat edilmelidir. Anneyi hamilelik döneminde rahatlatan hafif ritimli müzikler bebeğe de dinletilebilir. Annenin sakinlik ve huzuru, doğrudan karnındaki bebeği etkiler. Doğumdan sonra da aynı müzikleri dinlemek bebeğin kendisini anne karnındaki gibi huzurlu ve güvende hissetmesini sağlar. Müzik dinlemek bebeğin fiziksel, sosyal, zihinsel, duygusal ve dil gelişimini ekiler. Bu nedenle de gün içerisinde özellikle bebeğin uyanık olduğu zamanlarda dinletilmesi gelişim açısından daha uygundur.

Müziğin gelişime etkileri
Fiziksel gelişime etkisi

Bebekler müziğin ritmine göre hareketlenmeye başlarlar. 6-7 aylıktan itibaren oturmaya başlayan bebek, müziğin ritmine göre elini, vücudunu sallamaya, bir süre sonra da el çırpmaya başlar. 10-12 aylar arası eşyaya tutunup ayağa kalkar ve ayaktayken müziğin ritmine göre sallanır. Bu hareketler bebeğin kaslarının güçlenmesine, motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.

Zihinsel gelişime etkisi

Müzik içerdiği farklı ses ve ritimler nedeniyle bebeğin dikkatini çeker. Bu dikkat etme aktivitesi beyinde gelişmeler olmasını sağlar. Özellikle beynin matematikle ilgili alanı müzikle birlikte daha fazla aktive olur. Müzikle büyüyen bebeklerin zeka, algılama ve öğrenme becerileri müzik dinlemeyenlere oranla daha yüksektir.

Duygusal gelişime etkisi

Doğum öncesinden itibaren özellikle sakin ritimli müzik dinleyen bebekler, doğum sonrasında daha sakin ve uyumlu olurlar. Huzursuzluk yaşadıklarında tanıdıkları melodileri dinledikten sonra da rahatlarlar.

Kulak ve dil gelişimine etkisi

Bir yetişkinin, özellikle de annenin konuşmalarını dinlemek bebeğin dil gelişimini hızlandırır. Aynı şekilde annenin bebekle baş başa olduğu dönemlerde ona şarkı söylemesi hem bebeğin dikkatinin anneye yönelmesini sağlar, hem de dil gelişimini hızlandırır. Bebek, annesi şarkı söylerken çıkardığı seslerle ona eşlik eder. Böylece karşılıklı iletişimin temelleri atılmış olur.

Sosyal gelişime etkisi

Müzikle büyüyen bebek sosyal bir ortama girdiğinde iletişim becerilerinin artmış olması nedeniyle diğer insanlarla daha kolay iletişim kurar. İleriki dönemlerde dans ederek, şarkı söyleyerek ya da bir müzik aleti çalarak topluluk önünde becerilerini sergileyebilir. Böylece kendine güvenen, duygu ve düşüncelerini doğru ve uygun yollarla ifade edebilen bir birey olur.

Prematüre doğan bebekler üzerindeki etkileri

Özellikle klasik müzik dinleyen prematüre bebekler, dinlemeyenlere oranla fiziksel olarak daha çabuk gelişim gösterirler. Kalp atışları düzene girer ve diğer bebeklere oranla stresten daha çabuk arınırlar.

ARKADAŞINA GÖNDER
Müzik, bebeğin gelişimini nasıl etkiliyor?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA