Serin sularda küçük kulaçlar

Miniğinizle tatil planları yapıyorsanız, onunla denizde ve havuzda ilk yüzme egzersizlerine de başlayacaksınız demektir. Bu arada aklınızda, “Yüzmeye kaç yaşında başlanabilir? Çocuklara yüzme öğretirken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular uçuşuyor olabilir. İşte tüm bu soruların cevabı…

Giriş Tarihi: 4.8.2017 11:03
Serin sularda küçük kulaçlar

Yüzmeyi babamın beni tam anlamıyla denize atmasıyla 4.5 yaşında öğrendim. günümü denizde geçiren ve bundan alan bir çocuktum. Dudaklarım birbirine çarpardı, ama yemek için bile sudan çıkmayı reddederdim. Şimdi düşünüyorum da çocukluktan itibaren yüzmekten çok keyif alıyorum. Suda oynamak ve yüzmek çocuklar için gerçekten de çok eğlenceli. Yazın tam ortasındayız ve çocukların gelişimi için bu kadar önemli olan bir sporun faydalarını bilmemek olmaz. O halde bu konuda merak ettiklerimizi Coliseum Sportif Yaşam Merkezi'nden Yüzme ve Dalış Eğitmeni Gökhan Gökal'dan öğrenelim.

Yüzmenin çocuk gelişimindeki önemi

Yüzme branşı çocuklarda kas-iskelet yapısının gelişimine yardımcı olan bir spor dalıdır. Bütün spor dallarının temelini oluşturur. Çocukların koordinasyonlarını geliştirir ve ileride yapacakları spor dalları için anne-babalara yüzme eğitimi mutlaka tavsiye edilir. Ayrıca çocukların metabolizmasını hızlandırarak yemek problemi olan çocukların daha fazla acıkmasını ve yemek yemesini de sağlar.

Çocuklar kaç yaşında yüzme dersi alabilirler?

Korunma mümkün olduğu kadar erken olmalı. Yüzme becerisi yeni hareket imkanları sağladığı gibi, tehlikelerden de korur. Kesin olarak şunu söyleyebiliriz: Çocuklar suya ne kadar erken alışırlarsa, o kadar iyi olur. Yüzmeye başlamanın en uygun yaşı 5 ila 8 arasıdır. Ayrıca yüzme, yetenekleri, aynı zamanda özgüveni ve bağımsızlık duygusunu da geliştirir.

Klorlu havuzların ne gibi riskleri var?

Klor; sularla bulaşan, tifo, kolera, "salmonella" hastalıklara karşı büyük bir rol oynar. solumanın getireceği tehlikeler, klorlu getireceklerinden çok daha fazla bir duş sırasında solunan veya emilen kloroform (klorlanmış sudaki zehirli kimyasal) miktarı, klorlanmış alınandan tam altı kat fazla olabiliyor.

Yüzmeyle ilgili en önemli güvenlik kuralları

Eğitilmiş havuz personelinin, özellikle havuzun yoğun olarak kullanıldığı zamanlarda havuz etrafında olmaları sağlanmalıdır.

Çocuklarıyla beraber havuzda olan ailelerin bir gözü mutlaka çocukların üzerinde olmalıdır.

Çocuklar saniyeler içinde ve sessizce boğulabilir. Eğer denizde yüzüyorsanız, suya girmeden önce görevli cankurtaranın sahilde olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Yüzme öncesi ve sonrası beslenme nasıl olmalı?

Yemeğin üzerinden en az iki saat geçmeden yüzülmemelidir. Yemekten sonra yaklaşık birbuçuk saat kan; beyin ve kalpten uzaklaşır. Herhangi bir kalp sorunu olanlar için yemek üstüne çalışma yapılması tehlikeli olabilir. Bu tehlikeli durumlar kalp sorunu olmayanlarda da gözükebilir. Yalnız şunu unutmamak lazım, "Yemek" dediğimiz, bir lokma bir şey demek değildir. Az ve sulu besinler (içecekler, karbonhidratlar) yenildiğinde iki saat beklemeye gerek yoktur. Aç karnına yüzmenin hiçbir zararı olmaz. Çalışmalar esnasında vücudun su gereksinimini karşılamak çok önemlidir. Ter yoluyla ve diğer yollarla yitirilen su, karşılanmazsa baş ağrısı, bitkinlik, genel bir isteksizlik gibi sonuçlar ortaya çıkabilir

Çocuklara yüzmeyi nasıl sevdirebiliriz?

Biraz hayal gücü ile birçok alışılagelmiş kara oyununun suyun içinde de yaptırılarak çocuğun suyu ve yüzmeyi sevmesi sağlanılabilir (Avcılık, batan ördek v.s.). Yüzme sırasında kramp girerse ne yapılmalı? Kramp girmiş kişi öncelikle sakin olmalıdır. Çünkü heyecan, kas krampını arttırır. Kramp girmiş ayağınızı ayak parmak uçlarından tutarak dizinizi bükmeden gergin tutup sırt üstü yüzerek kıyıya ya da havuz kenarına ulaşın. Su dışına çıktığınızda oturarak ya da havuz kenarında su içinde vücudunuzu duvara sabitleyin kramp girmiş olan ayağınızı yukarı kaldırarak ya da yatay pozisyonda gergin tutun.

Yüzmenin çocuklar için yararları

Yüzme tüm kasların ahenkle hareket etmesini sağlarken, kol ve göğüs kaslarını canlandırır,

Yüzmek, kuvvet ve zindelik kazandırır,

Bir çocuğun suda güvenli bir şekilde eğlenebilmesi için, yüzmek kaçınılmaz bir gereksinim olmasıyla birlikte, sadece kazadan korunmak için bir önlem olmaktan ibaret değildir. Yüzme yeteneği çocuğun gelişiminde etkili olur. Bağımsızlığı ve özgüveni geliştirir.

Suyun içinde çocuklar değişik duyu ve hareket tecrübeleri edinebilirler. Basınç duygusunu, karşı kuvveti ve kaldırma kuvvetini tecrübe ederler. Su cilt dokusuna masaj yapar ve denge hissini geliştirir. Bununla beraber çocuklar değişik duyularla vücut bilincini geliştirirler.

Yüzme ve Dalış Eğitmeni Gökhan Gökal: "Çocuğunuza cesaret verin"

Tüm anne ve babalar, çocuklarını başarılı bir sporcu olarak görmek ister. Ancak bu konuda çocuklara fazla baskı yapmamak gerekir. Onların üstüne gitmek fiziksel ve ruhsal sıkıntılar yaşatabilir. Çocuğun yüzme sporundan hoşlanması sağlanmalıdır. Ancak, spor yapsın diye aşırı bir şekilde zorlarsanız hayat boyu spordan nefret eder. Her zaman çocuğunuza cesaret verici olun. Kişisel beceri kazanma yerine, katılım ve elinden geleni yapmanın önemli olduğunu vurgulayın. Kendiniz de iyi bir örnek oluşturun. Asıl amacınızın çocuğunuzun sağlıklı, mutlu ve üretken bir erişkin olması olduğunu unutmayın.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Serin sularda küçük kulaçlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA