Mama Sandalyesi Sendromu

Mama sandalyesi deyip geçmeyin. Bebeklerin emniyet kemeriyle oturtulduğu bu masum görünüşlü sandalyeler, anne-babaların hatalı davranışları ile çocukların zorla alıkonduğu adeta bir mahkum sandalyesine dönüşebiliyor. Mama Sandalyesi Sendromu’na neden olan bu tür hatalı davranışların oluşmaması için dikkat etmeniz gereken tüm noktalar bu yazıda!

Giriş Tarihi: 7.8.2017 11:02 Son Güncelleme: 23.8.2017 14:20
Mama Sandalyesi Sendromu

Mama sandalyesi, hem anne babalar bebekler için beslenme geçmesini sağlayan önemli bir bebeğin sofrada ailesiyle birlikte oturmasına, sosyalleşmesine de katkı sağlıyor. Ancak anne babaların hatalı tutum ve davranışları nedeniyle bebekler "mama sandalyesi sendromu"na yakalanabilirler. Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, bu sendromu yenmenin yollarını sizler için anlattı. Bilinçli beslenme alışkanlığını kazanmasından sosyalleşmeye dek, bebeğinizin karakterini nasıl olumlu etkileyebileceğinizin ipuçlarına da değindi.

Mama sandalyesi kullanma zamanı

Bebeğiniz kendi başına oturup kaşıkla yemek yemeye başladığı andan itibaren artık bir mama sandalyesine ihtiyacınız var demektir. Sağladığı kolaylıklar kadar zorlukları da bulunan mama sandalyesi, bebeğinizin "Artık ben de sizinle aynı masadayım" mesajının ta kendisidir aslında…

O yüzden, bu süreci fotoğraflamayı unutmayın. Bu süreç, bebeğinizin besinleri dokunarak, koklayarak, dökerek, kıyafetlerini lekeleyerek, hatta saçlarına sürerek keşfettiği bir dönemdir. Ve en zorlu yanı da anneye düşer. Çünkü bebeğiniz hangi yiyecekten ne kadar ve nasıl yemek istediğine artık kendisi karar verir. Bu yüzden de, annenin o güne dek geçerli olan kuralları değişmeye başlar. En doğrusu, bu süreçte fazla müdahaleci davranmamaktır. Ama tabii bu, ipleri tamamen bebeğin eline bırakmak gerektiği anlamına gelmez.

Bebeğinizin 6-7 aylıkken kullanmaya başlayabileceği mama sandalyesi, 36. ayına dek kendisine eşlik edebilir. Bebeğiniz için artık dik bir biçimde oturabildiği ve aynı zamanda ek gıdalara geçiş süreci olarak da tanımlanan bir süreçtir bu. Mama sandalyesine en yaygın başlama zamanı 10'uncu aydır. Çünkü artık besin algısı gelişmiş olan ve birçok besini tanıyan bebek, o besinleri dokunarak tüketmekten bu aylarda daha çok keyif alır. Birçok çocuk, 2 yaşından itibaren yemek seçme sürecine girer ve özgürlüğünü ilan eder. 1 yaşlarındayken ise elleriyle uzanabildikleri her gıdayı ağızlarına götürürler. Aslında bu, bir tür keşiftir. İşte bu keşfin gemisi de mama sandalyesidir.

Mama sandalyesi sendromu nasıl oluşur?

Mama sandalyesi, çocukların hareket etmeksizin, anneleri ne verirse yiyecekleri bir yer olarak düşünülmemelidir. Böyle bir yaklaşım, yemek yememekte inat eden bir çocukla yemek yedirmek için inat eden bir anne tablosunun oluşmasından başka hiçbir işe yaramaz. Bu, tam bir mama sandalyesi sendromudur; çocuğunuz karşınızda fakat sizin verdiğiniz hiçbir şeyi yemiyor. Ve hatta sandalyeyi gördüğü anda, evde olsun, restoranda olsun, ağlamaya başlıyor… Bu konudaki ilk yapmanız gereken, bebeğinizi mama sandalyesine ilk oturttuğunuz andan itibaren yemek konusunda ısrarcı ve inatçı olmamanız. Sakin olun; 8. ayından itibaren öğünlerin ne zaman, nerede yeneceği ve nelerden oluşacağı hakkında kendiniz karar verip de, ne kadar yiyeceğine bebeğinizin karar vermesine müsaade ederseniz ona hem öğünlü yemenin, hem de kendi kararı ile ne miktarda yemesi gerektiğinin ön eğitimini vermiş olursunuz. Ve lütfen izin verin, yiyeceklere dokunsun! Bu, ileride sizin için şöyle bir avantaj oluşturacaktır: Keşif duyguları ile geliştirdikleri besin algıları ağızlarına attıkları her gıda ile biraz daha gelişecektir. Bebeğinizin 2 yaşına kadar bu süreci aktif olarak değerlendirmesi, ileride onun hiçbir biçimde yemeyeceğinden endişelendiğiniz gıdaları bile denemek istemesini sağlayacaktır.

Bunlara dikkat edin!

Bebeğinize yemek yedirirken lütfen mama sandalyesini televizyonun karşısına konumlandırmayın. Bu durum ileride bebeğinizi kontrolsüz besin tüketmeye yöneltebilir. ,

Unutmayın; yemeğini yedirirken yiyeceklerin isimlerini ve renklerini söylemeniz bebeğinizin besin algısını daha çok geliştirir.

Yiyecekleri için kırılmaz tabak, çatal, kaşık kullanmanız daha güvenli olacaktır.

Farklı yiyecekleri ayrı kaplarda ya da aynı kap içerisinde bile olsa ayrı ayrı tükettirmekse lezzet çeşitliliğini algılaması açısından oldukça önemlidir.

Gelelim tablo gibi tabaklara… Sevgili anneler, sanatsal yanınızı da bebeğinize aktarmaya ne dersiniz? Yemek yemeyi ve o anı sevmelerini sağlamak için biraz yaratıcılık yeter! Unutmayın; yiyecekler ile yapacağınız şekiller bebeğinizin inanılmaz ilgisini çeker ve o anı daha keyifli ve sosyal bir biçimde geçirmelerini sağlar. Bütün bu bilgilerden sonra, geriye size bebeğinizle keyifli yemekler dilemek kalıyor…

Hazırlayan: Zuhal K. Eyüboğlu

ARKADAŞINA GÖNDER
Mama Sandalyesi Sendromu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA