Hayır” demek sizi kötü ebeveyn yapmaz!

Çocuğunuz gerektiğinde “Hayır” demeyi sizden öğrenecek. Nasıl mı? Bebekliğinden itibaren yaşına, bireysel ihtiyacına uygun olarak koyduğunuz sınırlar ve kurallar sayesinde... Ve tabii sizin “Hayır” kelimesini ona nasıl söylediğiniz de bir o kadar önemli!

Giriş Tarihi: 8.8.2017 14:18 Son Güncelleme: 10.1.2018 16:16
“Hayır” demek sizi kötü ebeveyn yapmaz!
Çocuklarına "hayır" kelimesinin anlamını öğretemediğinden yakınan anne-babaların tutumlarına bakıldığında çoğu zaman tutarsız söylem ve davranışlarda bulundukları görülüyor. Bir gün evet dediğine yarın hayır diyen anne babaların çocukları da ikilemler arasında kalıyor. Bir çocuğa nasıl "hayır" denildiği hem anne babasıyla ilişkileri, hem disiplin, hem de çocuğun gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Anne babaların, çocuklarına "hayır" derken aslında onların bu kelimeyi öğreniş biçimini de etkilediğini söyleyen Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili önerilerde bulundu. Unutmayın, hayır demek sizi asla kötü bir ebeveyn yapmaz!

"Hayır" kelimesini doğru anlatmak

Çocuklar, aile içinde ve sosyal çevreleriyle olan iletişimlerinde kendilerini doğru ifade edebilmek için, anne babalarından alacakları disipline ihtiyaç duyarlar. Bu süreç onların psikolojik gelişimi için de büyük önem taşır. Çocukların yetiştirilme disiplinlerinde, anne babaların olmazsa olmaz öğretilerinden biri de, çocuklarına "hayır" kavramını doğru anlatabilmektir. Hayır kavramını bilmeyen çocuklar birtakım isteklerinin yerine getirilmesi için çeşitli yaptırımlara başvurabilir, ağlayarak ya da öfke nöbetleri geçirerek anne-babalarını etkilemeye çalışırlar. Ancak hayır kavramını öğrenen çocuklar ısrarcı davranışlardan kaçınarak, isteklerinin yerine getirilmesi için aileleriyle daha sağlıklı iletişim kurarlar.

Ona yanlış davrandığınızı düşünmeyin

Çalışan anne babalar, çocuklarıyla az zaman geçirebildikleri için, çoğunlukla suçluluk duygusu yaşıyor. Bu durum da hayır deme konusunda sıkıntılara yol açabilir. Çocuklarına iş ve benzeri nedenlerle kısıtlı zaman ayırmak zorunda kalan anne babalar onları mutlu etmek ve bu suçluluk duygusunu görmezden gelebilmek için, çocuklarına hayır diyemez. Hayır dedikleri zaman çocuklarının üzüldüğünü gören ebeveynler, yaptıklarının yanlış olduğunu düşünüp evet deme eğilimine girer. Bu durumda anne-babalar söz konusu tutarsızlıkla, istemeden de olsa çocuklarına da yanlış örnek olur.

Hazırlayan: Aytülike Keskin

ARKADAŞINA GÖNDER
“Hayır” demek sizi kötü ebeveyn yapmaz!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA