İkiz çocuk yetiştirme sanatı

Çocuk büyütmek başlı başına meşakkatli bir işken, ikiz çocuk yetiştirmek sanırım biraz meziyet gerektiriyor. Düşünsenize bir değil, tam iki tane!

Giriş Tarihi: 25.8.2017 15:52 Son Güncelleme: 5.1.2018 15:52
İkiz çocuk yetiştirme sanatı
küçükken hep bir ikizim olsun isterdim. İkiz arkadaşlarıma imrenerek bakıp, onların çok şanslı olduğunu düşünürdüm. Büyüdükçe bu düşüncelerimden vazgeçtim tabii, ama ikiz olan arkadaşlarım kendilerini şanslı hissett iklerini her zaman dile getirirler. Anne-babalar için iki çocuğu aynı anda yetiştirmek zor olsa da, bir çocuğun yaşıt kardeşiyle büyümesi, sosyalleşmesi açısından bence harika. Peki, ikiz çocuk büyütürken onların psikolojisi açısından hassas konular neler? Pedagog Duygu Çalışır, ikiz ailelerini bilgilendirecek noktalara değindi. Ayrıca annelere, ikiz çocukların güzel tarafl arını ve zorluklarını sorduk.

İkiz anneleri…

Hamilelik haberi özellikle istenen ve beklenen bir durum olduğunda tüm aile bireyleri tarafından sevinçle karşılanır. Gerek doğal yolla gerekse tedavi sonucunda oluşan çoğul hamilelikler ise sevincin yanı sıra kaygıyı da beraberinde getirir. Aynı anda iki bebeğe birden bakım verme düşüncesi çoğu zaman endişe verici olabilir. Aynı anda beslenme, bakım, sevgi ve korunma gereksinimi içerisinde olan iki bebeğe annenin yetişebilmesi zordur. Bu nedenle mutlaka yanında güvenebileceği bir desteğin olması önemlidir. Bu destek aile bireylerinden olabileceği gibi dışarıdan da olabilir.

İş hayatına ara vermeli mi?

Aktif çalışma yaşamı olan bir kadının hamilelik ve doğum nedeniyle işine ara vermesi ve sonrasında işe dönmesi; fiziksel, duygusal ve ekonomik etkenlere bağlıdır. Kadın çalışma yaşantısından memnunsa, evde kaldığı zaman kendisini mutsuz ve işe yaramaz hissediyorsa; bu duygular günlük yaşantısına, eşi ve çocuklarıyla olan ilişkilerine olumsuz olarak yansır. Bu durumda güven duyulan birine çocuklar bırakılarak anne çalışma yaşamına geri dönebilir. Ekonomik olarak eve destek sağlanması gereken durumlarda da anne ister istemez işe geri döner.

İkizlerle nasıl vakit geçirmeli?

Her iki çocuğun da anneyle baş başa kalma, ilgi ve sevgi alma gereksinimi olduğu unutulmamalıdır. Birlikte zaman geçirmenin yanı sıra çocuklarla ayrı ayrı da zaman geçirmeye çalışılmalıdır. Bazen ikizlerden biri babayla, diğeri de anneyle daha fazla zaman geçirebilir. Bu durum onların tercihine bırakılmamalıdır.

Aynı kıyafetleri giydirmek doğru mu?

Çocukların bireyselliklerini fark etmeleri ve duygusal gelişimleri açısından aynı giydirmemek gerekir. Bazen çocuklar aynı giyinmek isteyebilirler. Bu durumda birebir aynı giydirmek yerine benzer giyinmeleri konusunda yönlendirme yapılabilir. Örneğin aynı elbisenin farklı renklerini ya da aynı tişörtün birine arabalı, diğerine motorlu olanı giydirmek gibi... Bu yönlendirme hem ikizleri birbirlerinden ayırt etmek hem de farklı birer birey olduklarını kendilerine göstermek açısından gereklidir.

Farklı sınıflarda mı, yoksa aynı sınıflarda mı okumalılar?

Okul konusu ikiz anne-babalarının en çok zorlandıkları konulardan biridir. Aynı sınıfta mı olmalılar yoksa farklı sınıflarda olurlarsa daha mı iyi olur gibi sorular sıklıkla karşılaşılan sorulardır. İkizlerin farklı okullara gitmesi günlük yaşamda anne-babayı zorlayacağı için aynı okula göndermek daha uygundur. Aynı sınıfta mı yoksa farklı sınıfta mı olacaklarına çocukların kişilik ve gelişim özelliklerine göre karar vermek gerekir. İkizlerden biri diğeri üzerinde daha baskınsa ya da ikizine karşı fazla koruyucu davranıyorsa diğer çocuğun kişilik gelişimi açısından ikizlerin farklı sınıflarda olmasında yarar vardır. Ancak her iki çocuk da kendi bireyselliklerini yaşayabiliyor, biri diğerinin önüne geçmiyorsa aynı sınıfta olmalarında sakınca yoktur.

Kıskanma ve çatışmalar

Neyi paylaşamadıklarını anlamak ve nasıl çözüme ulaştıklarını görmek için hemen araya girmeyip gözlemci olmak gerekir. Aynı kıyafetten, eşyadan ya da oyuncaktan iki tane almak gibi bir yaklaşım paylaşım duygusunun gelişmesi açısından uygun değildir. Bunun dışında çocukları birbirleriyle kıyaslamamak, her iki çocuğa da aynı kuralları koymak, aynı tutumları sergilemek ve birine karşı daha koruyucu davranmamak dikkat edilmesi gereken noktalardır.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
İkiz çocuk yetiştirme sanatı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA