Kreşlerdeki enfeksiyon riskine dikkat!

Çocukların enfeksiyon kapması açısından en riskli alanlar arasında ilk sıralarda kreş ve anaokulları yer alıyor. Bu riski en aza indirebilirsiniz! İşte alabileceğiniz önlemler…

Giriş Tarihi: 1.11.2017 11:06 Son Güncelleme: 27.12.2017 10:45
Kreşlerdeki enfeksiyon riskine dikkat!

Kreş ve anaokulları; sosyal becerilerin ve entelektüel gelişim için yararlı ve çocuklara diğer paylaşmayı ve gerçek hayatı öğretiyor. ne yazık ki, aynı zamanda mikropların çocuklar arasında hızla yayılmasında da bu mekanların etkisi çok büyük. Kreş ve anaokuluna giden çocuklarda solunum yolu ve kulak enfeksiyonları ile ishal 2-3 kat daha fazla görülüyor. Biz de Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı'ya, zamanlarının çoğunu bu mekanlarda geçiren çocukları enfeksiyonlardan koruma yollarını sorduk. Konuyla ilgili kuruntuya kapılmayın ama, önlem almayı da elinizden bırakmayın!

Hasta olma riski neden daha fazla?

1 Alışkanlıklar: Kreşlerde çocukların birbiriyle veya erişkinlerle yakın teması mikropların yayılmasını kolaylaştırıyor.

2 Kişisel hijyen eksikliği: Küçük çocuklarda basit hijyen alışkanlığı henüz gelişmemiştir. Bulduklarını ağızlarına götürürler ve ellerini yıkamazlar. Başka hasta çocukların bulunduğu ortamlarda bu davranışlar riski artırır.

3 Gelişmemiş bağışıklık sistemi: Tam gelişmemiş bir bağışıklık sistemi olan küçük çocukların hiç karşılaşmadıkları mikroplara karşı kendilerini korumaları zordur.

4 Fiziksel gelişim eksikliği: Bazı çocuklarda yaşa bağlı olarak kulaktaki östaki borusu gelişmemiş, mesane kontrolü kazanılmamış olabilir. Bu çocuklarda kulak enfeksiyonları, ishal ve idrar yolu enfeksiyonları daha sık olabilir.

Sağlık açısından kreşler

Kayıt sırasında yapılacak sağlık taramasında bilinmeyen sorunlar saptanabilir. Bazı sağlık bilgileri kazanılabilir.

Bazı kreş ve okul öncesi kurumlar aileye de sağlık bilgileri sunabilir.

Çocuklar hijyen konusunda bilgi ve alışkanlık kazanır.

Kreşe giden çocuklarda istatistik olarak lösemi ve astım daha düşük oranda görülür.

Şu belirtilerde onu kreşe göndermeyin

Ateşi varsa: Hiçbir başka belirtisi yoksa bile ateşi 38 derecenin üzerindeyse doktorunuza gitmeniz gerekir.

İki kezden fazla kusmuşsa: Tek bir kez kusma telaştan, sıkıntıdan hatta çok tepinmekten de olabilir. İki kez ise dikkate alınmalıdır.

İshali varsa: Muhtemelen viral bir enfeksiyondur. Su kaybını engellemek için evde kalmalı ve çok su içmelidir. Ancak ishal kanlı veya mukuslu ise doktora gitmek gerekir.

Öksürüyor veya solunum sıkıntısı varsa: Öksürmek enfeksiyon saçar. Gece uykuyu bölen öksürük, araştırılması gereken bir durumdur. Zaten uykusuz kalmış bir çocuğun ertesi gün okulda öğrenecek enerjisi olmayacaktır.

Vücuda yayılan bir döküntü varsa: Bulaşıcı bir hastalık olup olmadığı doktorla görüşülmelidir.

Dalgınlık ve uykuya eğilim varsa: Bu durum sadece yorgun olmakla açıklanamaz. Böyle bir davranış değişikliği hemen doktora başvuruyu gerektirir.

Prof. Dr. Elif Dağlı: "Enfeksiyonları önleyebilirsiniz!"

Kreş ve anaokullarında çocukların enfeksiyon kapmaması için şunlara dikkat edin:

Çocuğun aşıları aksaksız yapılmalı.

Parmak emme engellenmeli. Büyüyen çocukta kirlenen parmağın ağıza gitmesi daha çok mikrop taşınmasına neden olur.

El yıkama öğretilmeli.

Hasta çocuk okula gönderilmemeli. Gece zor uyuyan ve yorgun bir çocuk okulda o gün bir şey öğrenemeyeceği gibi diğer çocukları da hasta edecektir.

Hazırlayan: Zuhal K. EYÜBOĞLU

ARKADAŞINA GÖNDER
Kreşlerdeki enfeksiyon riskine dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA