Bilinçsiz koruma “kaza gebeliği”nin habercisi

Hiç beklenmedik bir zamanda anne-baba olacağınızı simgeleyen bir çift pembe çubukla karşılaşabilirsiniz. Bu duruma hazırlıksız yakalanmamanız için gereken önlemlere değindik.

Giriş Tarihi: 4.8.2017 11:00 Son Güncelleme: 19.8.2017 14:50
Bilinçsiz koruma “kaza gebeliği”nin habercisi

Hayat bazen isteklerimizi hiç beklemediğimiz kucağımıza verebilir. Kadınların arasında yer alan bebek de, bazen zamanından önce hayatlarına giriverir. Bu tür kazalara karşı alınması gereken en önemli sigorta ise doğum kontrol yöntemleridir. İyi eğitim almalarına rağmen şehirli kadınların bile yeteri kadar korunamadığına dikkat çeken Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alihan Özcan, "Kaza gebeliği" yaşanmamasına karşı çiftlerin doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinçlenmelerine yardımcı olacak önemli bilgiler verdi.

Suçlu yok, bilgi eksikliği var

Doğum kontrolünün etkili bir şekilde yapılamadığı ülkelerde "kaza gebelikleri" ve dolayısıyla kürtaj oranları yükseliyor. Kişiler, doğum kontrol yöntemleri hakkında eksik bilgilendirildikleri için de sorun çözülemiyor. Bilinçli bir toplum için doğum kontrol yöntemleri eğitiminin özellikle sağlık ocaklarında ve okullarda etkili bir eğitimin mutlaka verilmesi gerekiyor. Kadınlar "yumurtlama günüm değil" diye düşünerek hareket ediyorlarsa, hata yapıyorlar. Hamile olduklarını öğrendikten sonra da "Ben nasıl hamile kaldım!" diye şaşırıyorlar. Oysa her kadının mutlaka doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi edinmesi gerekiyor. Sonuçta, çok iyi eğitim alan kadınlar bile kazayla sık sık hamile kalabiliyor.

Evlenmeden önce hap, sonra spiral

Kadınlar, doğum kontrol yöntemleri kullanarak farklı şekilde korunabiliyorlar. Evlenmeden önce doğum kontrol hapı kullanan kadınların evlilik sonrası spiral kullanımlarında artış görülüyor. Çocuk doğurduktan sonra kadınların birçoğu spiralle korunmayı tercih ediyor. Çünkü doğum kontrol hapları ve prezervatif, kullanışlı ve pratik gelmiyor. Uzun süre spiral kullanımının sakıncası yok, ama 6 ayda bir sağlık merkezine gidilerek kontrolden geçilmesi gerekiyor. Çünkü spiralin kayma, yer değiştirme, enfeksiyon ya da düşme gibi çeşitli durumları söz konusu olabiliyor.

Haplar 10-15 yıl kullanılabilir

Doğum kontrol hapları 10-15 yıl boyunca kullanılabiliyor ve kadınları menopoz dönemine kadar koruyabiliyor. Yalnız bu hapları kullanmak isteyenlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Sigara içiyor mu, kronik hastalığı var mı, ameliyat olmuş mu veya alerjisi var mı bunlara bakılması lazım. Yoksa hap tehlikeli olabiliyor. Şeker hastalarının da bu hapları kullanması mümkün olabiliyor. Şeker hastalarında enfeksiyon riskinde vajinadaki glikozun fazlalığından dolayı artış görülebiliyor. Vajinadaki glikozun çokluğu, havuz enfeksiyonlarının görülme oranını artırıyor. Bu nedenle şeker hastası kadınlar ilaç kullanıyorlarsa her 3 ayda bir doktorlarına görünmeleri çok önemli.

Şehirli kadın spirali tercih ediyor

Şehirli kadınlar spiral kullanmayı daha çok tercih ediyor. Bunun nedeni ise hareketli bir iş yaşamı, günlük yaşamda koşturmaca içinde olan çalışan şehirli kadınlar, hapları düzenli almakta zorluk çekiyor. Eğer haplar belirli bir düzenle alınmazsa, koruyuculuğu kalktığından 'kaza gebeliği' oluşuyor. Bu nedenle kadınların doğum kontrol haplarını düzenli olarak almaları gerekiyor.çekiyor. Eğer haplar belirli bir düzenle alınmazsa, koruyuculuğu kalktığından 'kaza gebeliği' oluşuyor. Bu nedenle kadınların doğum kontrol haplarını düzenli olarak almaları gerekiyor.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

ARKADAŞINA GÖNDER
Bilinçsiz koruma “kaza gebeliği”nin habercisi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA