Doğru beslenme ve doğru bakım diş kaybını engelliyor

Şüphesiz güzel bir yüzün en önemli unsurlarındandır gülümseme… Gülümsememize anlam katan dişlerimiz de ihmal edilmemesi gereken en önemli organlarımızdandır. İşte hamilelik döneminde diş ve ağız sağlığı ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Giriş Tarihi: 7.8.2017 10:24 Son Güncelleme: 5.1.2018 12:11
Doğru beslenme ve doğru bakım diş kaybını engelliyor

Düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek beslenmenize her zamankinden dikkat etmek, bir an önce kavuşmak bebeğiniz için büyük önem taşır. Hem sağlık hem de sosyal hayattaki önemi açısından diş sağlığı da, bu telaşlı döneminizde üzerinde durulması gereken konuların başında gelir. Hamilelik döneminde dişlerin nasıl etkilendiğini ve birtakım rahatsızlıklar için önceden almanız gereken önlemleri bilirseniz ağız sağlığı açısından rahat bir hamilelik geçirebilirsiniz. Hamilelikte ağız sağlığı, tedavi yöntemleri ve diğer dikkat edilmesi gerekenleri Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Mihmanlı, Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin sizler için anlattı.

Hamileliğin ağız sağlığına etkileri ve ağız bakımı

Hamilelik öncesi düzenli ağız ve diş sağlığı mek ve besle daha fazla dik vuşmak istediğiniz kontrollerini yaptırmış ve ağzında herhangi bir problem olmayan hasta, hamilelik sırasında da ağız sağlığına dikkat ederse olumsuz bir etki görülmez. Ancak hormonlardaki değişiklik nedeniyle diş etlerinde bazı şişlikler ve kanamalar görülebilir. Diş etinde oluşabilecek bu problemleri de düzenli ağız bakımıyla yok edebiliriz. Ağız bakımı iyi olmayan ve diş eti kanamaları gelişen hamilelerin diş etlerinde hamilelik tümörü oluşabilir. Ayrıca düşük riski olanlarda ağız hijyeni kötü ise risk artabilir.

"Her doğumda bir diş kaybedilir" düşüncesi…

Halk arasında yaygın olan, "Her hamilelik bir diş kaybettirir" düşüncesi gerçeği yansıtmaz. Kesinlikle doğru değildir. Bazı fizyolojik değişikliklerden dolayı hamilelik elbette ki hassas bir dönemdir. Hormonal değişikliklerden dolayı diş etlerinde hassasiyet olur ve diş eti hastalıkları artar. Mide bulantıları ve kusmalar nedeniyle, hem ağız bakımı aksar hem de ağız asidindeki artış nedeniyle diş çürüklerinde artış görülür. Ama hamilelikte diş kaybının sorumlusu bebek değil, bakımsızlıktır.

Hamilelikte dişlere anestezi uygulaması

Hastanın herhangi bir alerjisi yoksa ve hamileliğin seyrinde bir problem yoksa anne adaylarının dişlerine anestezi rahatça yapılabilir. Böylece diş tedavileri daha konforlu ve ağrı duymadan yapılır. Röntgen çekimine gelince çok fazla tercih edilmez, ancak mutlaka gerekiyorsa hastanın kadın-doğum uzmanı ile görüşüp kurşun önlük giydirilerek diş röntgeni çekilebilir.

Hamilelik gingitisi (Pregnancy gingivitis) nedir?

Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle diş etlerinde iltihaplar olu şur. Buna hamilelik gingivitisi denir. Özellikle hamileliğin 2. aylarında başlayıp 8. aylarına kadar devam eden bu diş eti iltihabı doğum sonrasında genellikle kendiliğinden geçer. Rahatsızlıklar devam ederse diş hekimine gidilmelidir.

Hamilelikte diş tedavisi

Hamilelikteki diş tedavisinin, hamile olunmayan dönemdeki diş tedavisinden bir farkı yoktur. Gerek görülürse hastanın kadın-doğum uzmanı ile konsültasyon yapılır. Yapılan tedaviler gerekirse seanslara bölünerek hastanın stresten mümkün olduğunca uzaklaşması sağlanır. Hamilelik sırasında rutin tedaviler yapılabilir; ancak genel kanı, acil tedaviler dışında diğer tedavileri ertelemektir. Hamilelikte ilk 3 aylık dönemde, çok ağrı yapan ve müdahale edilmesi kaçınılmaz olan dişler tedavi edilir. İkinci 3 aylık dönem, diş tedavisi açısından en uygun dönemdir. Hamilelik sonuna ertelenemeyecek olan dolgu, kanal tedavisi ve çekim gibi müdahaleler yapılabilir. Üçüncü 3 aylık dönem anneyi tedavi açısından en zor dönemlerden biridir. Bebek oldukça büyümüştür. Acil tedavi gerektiren dişler tedavi edilir. Yine de hatırlatmak gerekir ki; artık hamileliğin her döneminde diş tedavileri yapılabilir. Önemli olan hamileliğin seyrinde bir problem olup olmadığıdır. Bunun için anna adayının kadın-doğum uzmanı ile mutlaka konsültasyon yapılmalı ve genel durum hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler var mıdır?

Hamilelikte iyi beslenmek, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Bebeğin diş gelişimi, hamileliğin ilk aylarından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamin yönünden zengin besinlerle beslenmelidir. Ayrıca kullanılan ilaçlar, özellikle tetrasiklin gurubu ilaçlar, dişlerde renkleşmelere yol açtığı için doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Doğru beslenme ve doğru bakım diş kaybını engelliyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA