Çatlakları önleyin

Kadınların hamilelik döneminde yaşadığı cilt problemlerinden biri de vücutta oluşan çatlaklar!

Giriş Tarihi: 30.11.2017 11:18 Son Güncelleme: 5.12.2017 16:44
Çatlakları önleyin

Hamilelik sürecinde bebek büyüdükçe, vücudun karın ve basen bölgeleri de geriliyor ve gerilme sonucunda da ciltte çatlaklar oluşabiliyor. Peki, bu çatlaklar kalıcı mı? Hisar Intercontinental Hospital'dan Dermatoloji Uzmanı Dr. Burçak Bozdemir Aral'ın, hamilelikte oluşan çatlaklardan korunmanız için önerileri var.

Sadece hamilelikte görülmüyor
Çatlaklar, cildin aşırı gerilmesi sonucu ciltteki elastik dokunun hasar görmesiyle oluşur. Sadece hamilelerde görülen bir durum değildir. Ergenlikte, hızlı kilo alıp veren kişilerde, vücut geliştirme çalışanlarda ve hormon tedavisi görenlerde ya da bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir.

Yağ miktarının fazla olduğu bölgelerde oluşuyor
Hamilelikte görülen çatlaklar genellikle hamileliğin son 3 aylık döneminde oluşur. Karında, göğüste, kalçalarda, kol ve bacaklarda pembe-mor renkli, hafi f çökük çizgiler şeklinde görülebilen çatlaklar; bebeğin anne karnında iri olması durumunda, kilolu kadınlarda, genetik yatkınlığı olanlarda ve beyaz tenli kişilerde daha sık görülür. Genellikle hamilelik sonrasında çatlakların renkleri solar ve beyazlaşır, ama tamamen kaybolmaz. Çatlaklar vücudun tüm bölgelerinde görülebilir. Fakat en sık yağ miktarının fazla olduğu vücut alanlarında kendini gösterir. Kadınların yaklaşık yüzde 80'inde hamilelikleri sırasında ciltlerinde bir miktar çatlak oluşur.

Düzenli nemlendirici kullanın
Hamilelik sırasında çatlak oluşumunu önlemek için etkinliği henüz tam olarak kanıtlanmamış bazı maddelerle üretilmiş kremler mevcuttur. Bitkisel ekstreler, vitamin E, aloe vera, kakao yağı, zeytinyağı ve pantenol bu maddelerden bazılarıdır. Bu maddeler cildi nemlendirir, kolajen ve elastin sentezini hızlandırarak cilde esneklik kazandırır. Hamilelik döneminde vücudun hızla büyüyen bölgelerini bu kremlerle nemlendirmek, çatlakların oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca dengeli beslenmek ve bol su içmek de cildin sağlıklı bir yapıya sahip olmasında ve kendini korumasında önemlidir.

Öneriler
? Dengeli beslenmeye dikkat edin. A, E ve C vitaminleri yönünden zengin yiyeceklerle beslenin.
? Hamilelik döneminde, kilonuzu doktorunuzun önerdiği sınırlar içinde tutmaya özen gösterin. Doğumdan sonra ise hızlıca kilo vermemeye çalışın ve bol su için.
? Cildin elastikiyetini arttırmak için hamilelik dönemine uygun egzersizler yapın.
? Her gün, cildi nemlendirici ürünler kullanın.
? Sebze, meyve ve protein açısından zengin gıdalar tüketin.
? Sigara asla içmeyin.
? Zararlı güneş ışınlarından uzak durun.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çatlakları önleyin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA