Hamilelikte sizi zor durumda bırakan 6 sorun

Anne olma heyecanı ve mutluluğu tüm benliğinizi sarmışken, hamilelik döneminde bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlar sizi rahatsız edebileceği gibi, kimi zaman da zor durumda bırakıp utanmanıza bile neden olabilir. İşte yaşayabileceğiniz 6 sorun ve yapmanız gerekenler…

Giriş Tarihi: 6.12.2017 11:17 Son Güncelleme: 11.12.2017 11:36
Hamilelikte sizi zor durumda bırakan 6 sorun

Hamilelik döneminde oluşabilecek, aşırı gaz, mide bulantısı, unutkanlık gibi yaşanabilen sorunlar anne adaylarının kendilerini kötü hissetmelerine neden olabiliyor. Fakat bu sorunlar vücuttaki hormonların değişmesinden kaynaklanıyor, yani hamileliğin getirileridir ve geçicidir. Peki, bu durumlarda neler yapılması gerekiyor? İstanbul Cerrahi Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç'un, adaylarının yaşayabileceği ve zaman zaman "Neden böyle oluyor?" diyebilecekleri şikayetleri için önerileri var.

1. Aşırı gaz

Hamileliğin yan etkilerinden en başta geleni aşırı gaz durumudur. Bu sorunun nedeni hamilelik hormonu olan progesteron'un midedeki hareketliliği azaltması ve bunun da gaz birikimine yol açmasıdır. Doğal olarak anne adayı da biriken gazı bir şekilde boşaltır. Maalesef bu gaz çıkarmalar umulmadık anda gelebilir ve pek de hoş olmayan bir ses çıkmasına neden olabilir.

Yapmanız gerekenler

Beslenmenize dikkat edin. Fasulye ve brokoli gibi gaz yapan yiyecekler ve karbonatlı içeceklerden uzak durmanız büyük fayda sağlar. Aynı şekilde sık aralıklarla azar azar yemek de yararlı olur. Gaz sorununa yönelik ilaç ya da bitkisel ürünler fazla bir yarar sağlamaz, ayrıca hamilelik sırasında gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak gerekir. Buna karşın şiddetli mide yanmaları yaşamanız durumunda doktorun tavsiyesiyle ilaç kullanılabilir.

2. Vajinal kokular

Hamilelikte vajinal akıntı, kaşıntı ve koku artar. Bunun nedeni de hamilelik nedeniyle vücut sıvıları ve kan hacmindeki artıştır. Bu artış, vajinal bölgede şişkinliğe neden olabilir ve bu doğal bir durumdur. Vajinanın şişkinlikle birlikte, parlak kırmızı veya mavimor bir renk alması durumunda vulvada varis gelişmiş olabilir. Bu durumda mümkün olduğunca ayaklarınızı yükseğe kaldırarak uzanmalısınız. Aynı zamanda doktorunuzla da görüşerek esnek bir göbek altı destek korsesi kullanabilirsiniz.

Yapmanız gerekenler

Günlük ped kullanmak ve pedi sık sık değiştirmek koku, kaşıntı ve genel rahatsızlık hissini önemli ölçüde azaltır. Öte yandan hamileliğin koku alma duyusunu keskinleştirdiğinden, siz şiddetli kokular alırken, başkalarının hiçbir koku duymaması sizi şaşırtmasın.

3. İdrar kaçırma

İdrar kaçırma hamilelikte oldukça sık görülen bir durumdur. Sorunun nedeni, büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması nedeniyle az miktarda idrarı bile tutmanın güçleşebilmesidir. Gün içerisinde hızla tuvalete yetişilemeyecek yerlere giderken sıvı alımını azaltmak geçici olarak yardımcı olur, fakat bu durumda da akşam sıvı alımının arttırılması gerekir. Bu da gece boyunca sık sık tuvalete gidilmesine yol açacağı gibi, yatağı ıslatmaya da neden olabilir. Yapmanız gerekenler İdrar kontrolünü artırmaya yarayan ve kasları güçlendiren kegel egzersizlerini yapmak için hamileliği beklemeyin, hemen başlayın. Hamileyseniz, egzersizi yapmaya devam ederken ani idrar kaçırmalarına karşı tedbir olarak bir ped kullanabilirsiniz.

4. Ani kusmalar

İlk aylarda bulantılar nedeniyle yaşananlara dair birçok hikaye anlatılır. Ancak çoğu kadın büyük bir hızla hafif bir bulantı aşamasından, tüm yediklerini çıkarma aşamasına geçebileceğini düşünmez.

Yapmanız gerekenler

Bulantı hamilelikte oldukça sık görülen bir durum olsa da, kusma boyutuna varmasını önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler var: İlk iş olarak prenatal vitamini alma zamanını değiştirmelisiniz. Vitaminin gece ve mutlaka yiyecekle birlikte alınması, bulantıların azalmasına yardımcı olur. Vitamini bu şekilde almanız da işe yaramazsa, doktorunuza danışarak demir içeriği düşük bir ilaca geçebilirsiniz. Demir, prenatal vitamin içerisinde bulantıya yol açan maddelerden biridir. Ayrıca limon veya zencefil aromalı şeker veya kırılmış buz emmek de bulantıyı azaltır.

5. Aşırı unutkanlık

Öğle yemeğinde annenizi arayacaktınız ve öğle yemeği saati geldi çattı, telefonu kaldırdınız ama kimi arayacağınızı unuttunuz. Bir şey almak için markete girdiniz ve ne alacağınızı unuttunuz... Bunlar anne adaylarının büyük çoğunlukla hamileliğin ikinci 3 ayından itibaren yaşadıkları unutkanlık sorununun tipik örnekleridir. Hamilelik sırasında yaşanan unutkanlığı hormonlara bağlayanlar olmakla birlikte, anne adayının aşırı yoğun temposunun da buna katkısı olabilir.

Yapmanız gerekenler

Hamileliğin getirdiği zorlukları yaşarken, bir yandan da normal sorumluluklarınızın tamamını yürütmeye çalışmanız ve aynı zamanda da bebeğiniz, kendiniz, geleceğiniz ve belki de bebek odasının boya rengi gibi konulardaki kaygılarınız karşısında unutkanlık yaşamanızın gayet normal olduğunu söyleyebiliriz. Bu unutkanlık bazen sizi utandıracak şeyler yaşamanıza neden olsa da, aynı anda bu kadar çok şeyi birden yapamayacağınız gerçeğini kabul etmeniz hem sizi rahatlatacak; hem de stresinizin azalmasına ve hafızanızın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

6. Saldırganlık

Hamilelik hormonları en ürkek kadını bile inatçı bir keçiye dönüştürebilir! Eskiden üzerinde durmayacağınız bir konu için uzun tartışmalara girebilir, galip gelmek için büyük bir hırs duyabilirsiniz. Ancak bu hormonlar sadece öfke ve saldırganlık duygularını artırmakla kalmaz, melankoliye de yol açabilir. Bu da anne adaylarının en basit duygusal konularda bile derin bir çöküntü hissetmesine neden olabilir.

Yapmanız gerekenler

Öfke, saldırganlık ve melankoli gibi duyguların geçici olarak yaşanması normaldir. Ancak bu duyguların kalıcı olması ve kendinizi sürekli gergin, üzgün ya da öfkeli hissetmeniz durumunda mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Hamilelikte ruh durumunda geçici değişimler olağan karşılansa da, başta depresyon olmak üzere hamilelik, bazı ruhsal sorunları tetikleyebilir ve böyle durumlarda mutlaka bir uzman yardımı alınması gerekir.

Op. Dr. Serdar Koç

Hamilelikteki değişimler doğumdan sonra kaybolur

Hamilik hormonlarınız bebeğinize güvenli ve büyümeye elverişli bir ortam hazırlayabilmek için vücut sistemini değiştirmeye başlar. Hamilelik boyunca vücutta hemen hemen her organda ve sistemde çeşitli değişiklikler meydana gelir. Örneğin; vücutta su tutumu artar, göğüs kafesi genişler, diyafram yükselir, demir ihtiyacı artar veya idrara çıkma sıklaşır. Vücudunuzda, bebeğiniz için gerekli olan değişimler size baş ağrısı, mide bulantısı veya sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar verebilir. Bunlarla beraber değişmekte olan vücudu kadına eskisi gibi olamayacağını hatırlatırken, kadın bunun sonsuza kadar böyle süreceğini düşünür. Dolayısıyla bu, panik başlatan bir durumdur. Ancak anne adayları bilmelidir ki; bu değişimlerin çoğu, doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur.

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamilelikte sizi zor durumda bırakan 6 sorun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA