Pek çok anne adayının ortak sorunu: Reflü

Hamilelik döneminde en sık yaşanan rahatsızlıklardan birisi de reflü. Ama hemen paniğe kapılmayın, çünkü tedavisi sandığınız kadar zor değil. Nasıl mı? Cevabı yazımızda…

Giriş Tarihi: 6.12.2017 09:58 Son Güncelleme: 11.12.2017 11:37
Pek çok anne adayının ortak sorunu: Reflü

Birçok anne adayı hamilelik döneminde mide yanmasından ve ağza acı su gelmesinden şikayet eder. Genellikle bu mide yanmalarının nedeni reflüdür. Reflü kişiyi çok rahatsız eden ve ileri seviyede değilse tedavisi kolay bir mide rahatsızlığıdır. İlaç kullanmanıza gerek kalmadan bu sorunla baş edebilirsiniz. Medical Park Antalya Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Timur Uğurlu; reflünün nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve nasıl önlemler alabileceğinizle ilgili tüyolar verdi.

Hamilelik döneminde reflü

Midede yanma, bulantı ve mide suyunun ağza gelmesi, hamilelik döneminde karşılaşılan şikayetlerin başında gelir. Hamileliğin ilk aylarından itibaren bağırsak ve midede değişiklikler oluşmaya başlar. Bunun en önemli nedeni hamilelik hormonunun artmasıdır. Bu yüzden birçok anne adayında reflü (mide yanması) görülür. Progesteron hormonunun artmasına bağlı mide-bağırsak sistemindeki düz kaslarda gevşeme olur. Bunun yanında hamilelik döneminde yemek borusu ve mide arasında yer alan kapı (sfinkter) daha fazla açık kalır. Bunun sonucunda yiyecekler ve mide asidi yutak borusuna ve boğaza kadar geri gelmeye başlar. Bebeğin büyüyerek mideye baskı yapması da bu durumu kolaylaştırır.

Hamilelikte görülen reflünün belirtileri

Hamilelik döneminde en sık rastlanan şikayetler arasında yer alan reflü, göğüste yanma ve ekşime hissi olarak ortaya çıkar. Ağızda acı ve ekşi bir tat oluşurken, koku da hissedilebilir. Tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişlikler, gaz ve boğulma hissi oluşabilir. Bazen kalpte çarpıntı hissetmek bile mümkündür. Midedeki asit ne kadar çok yemek borusundan yukarıya çıkıyorsa yanma hissi o kadar çok olur.

Bunlara dikkat edin!

Seyrek ve çok yemek yerine, az miktarda sık yemek yemek, mideyi yormamak adına daha iyi olacaktır.

Yemekleri yavaş ve çiğneyerek yiyin.

Kafeinli içecekleri tüketmemeye dikkat edin.

Fazla kilo almamaya özen gösterin.

Dik oturmaya çalışın.

Rahat kıyafetler giyin.

Yatmadan önce hafif yiyecekler tüketin.

Çikolata, narenciye ve suları, domates ürünleri, sirkeli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.

Alkol, kapakçık basıncını düşürüp reflü oluşmasını kolaylaştırır. Bu yüzden alkol kullanmayın.

Hamilelikte sigara içimi; diğer zararla rının yanında reflüyü de arttırdığı için sigaradan uzak durun.

Yatarken, belden kıvrılmak yerine dizlerinizi bükerek yatmak, mideye daha az basınç yapacağı için daha rahat etmenizi sağlar.

Tedavisi

Öncelikle hamilelerin reflü nedeniyle doktoruna danışmadan bilinçsiz aldığı bazı ilaçlar düşük doğuma sebep olabileceği için, tedavide ilaç kullanımı çok önemlidir. Ancak doktor kontrolünde antiasit ilaçlar kullanılabilir. Tedavide temel amaç, bebek için risk oluşturmadan anneyi rahatlatabilmektir.

Bu yüzden hamile olmayan insanların kullandığı ilaçlar, hamilelik döneminde asla kullanılmamalıdır. Reflü ile ilgili şikayeti olan hamilelerde yanmanın şiddetine göre tedavi önerilir. Hafif şikayeti olanlar ilaç kullanmadan, doktorun verdiği diyet programıyla tedavi olabilir. Yani reflü, ilaç kullanmadan önlem alınarak da azaltılabilir. Yemek yedikten sonra dolu mide ile uzanmamaya, sık ama az yemek yemeye, son öğünü erken, az ve yatmadan 2-3 saat önce yemeye dikkat edilmelidir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Pek çok anne adayının ortak sorunu: Reflü
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA