Hamile kalmadan önce fazla kilolardan kurtulun!

Hamile kalmadan önce ideal kiloya ulaşmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemli! Çünkü fazla kiloyla hamile kaldığınızda, 9 ay boyunca eklenecek yeni kiloların da etkisiyle; yüksek tansiyon ve diyabet gibi sorunlarla karşılaşabileceğiniz gibi, bebeğinizde de anomali oluşabilir.

Giriş Tarihi: 7.8.2017 12:00 Son Güncelleme: 24.8.2017 13:34
Hamile kalmadan önce fazla kilolardan kurtulun!

Günümüz kadınları formda gözükmek ve ideal kiloya ulaşmak için pek çok yöntem deniyor. Zayıflama hapları, detoks, LPG bu yöntemlerden sadece birkaçı. Önemli olansa sağlıklı şekilde zayıflamak ve istenilen kiloya ulaştıktan sonra yeniden kilo almamak. Bununsa tek bir yolu bulunuyor; o da doğru beslenme alışkanlığı edinmek. Uzmanlar; özellikle anne olmak isteyen kadınları, hamile kalmadan önceki 1 yıllık süreçte doğru beslenmeleri ve ideal kilolarına ulaşmaları konusunda uyarıyor. Aksi takdirde şok diyetlerle ve yanlış yöntemlerle verilen kiloların ya da fazla kiloluyken kalınmış bir hamileliğin sağlıksız bir süreç seyredebileceği üzerinde duruyorlar. Peki, sağlıklı beslenerek nasıl kilo verilir ve ideal kilo nedir? Kilo fazlası olan anne adaylarını ne gibi riskler bekler? Diyetisyen Figen Fişekçi Üvez'in verdiği bilgiler işinize çok yarayacak.

İdeal kilo nedir ve nasıl hesaplanır?

İdeal ağırlık hesaplamasında; boya göre ağırlık oranı, vücut yağ yüzdesi, bel çevresi gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Beden kitle indeksi ağırlığın metre cinsinden karesine bulunmasıyla elde edilir. Sonuç 19'un altındaysa zayıf, 19-24 arasındaysa normal, 25-29 arasındaysa kilolu, 30-39 arasındaysa şişman (obez), 39 ve üzerindeyse aşırı şişman (morbid obez) olarak tanımlanır. Hesaplamaya bir örnek vermek gerekirse; 158 santim boyunda 75 kilo ağırlığında bir kişinin beden kitle indeksi 75/1.58m2 olarak hesaplanır. Hesaplama sonucu ortalama 30 olarak bulunur ve kişi şişman olarak tanımlanabilir. Yalnız bu değerlendirme tek başına yeterli değildir, vücut yağ oranı ve bel çevresini de değerlendirmek gerekir, çünkü şişmanlığın tanımı içinde vücuttaki yağ fazlalığı yer alır. Beden kitle indeksi normal sınırların üzerinde olsa da yağ oranı normal olabilir veya beden kitle indeksi normal olabilir ama yağ oranı fazla olabilir. Değerlendirmelerde yağ oranı mutlaka hesaplanmalıdır. İdeal yağ oranı kadınlarda ağırlığın yüzde 21-33 arasında olmalıdır. Bel çevresi için ise kadınlarda üst sınır 80 santimdir.

Hamilelikte ideal kilo

Hamilelikte ağırlık kazanımı anne adayının kilosuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle hamilelikte "Çift canlısın" diyerek aşırı yemek yedirme durumu söz konusudur. Halbuki vücudun gereksinimi kadar yemek gerekir. Bu da normal sağlıklı beslenmeye 300 kalori kadar bir eklemedir. Hamilelikte ortalama 9-15 kilo ağırlık kazanımı normaldir. Hamilelik öncesi dönemdeki kilonuz önemli Hamile kalmaya karar veren bir kadın eğer şişmansa mutlaka ideal kiloya ulaşmalıdır. Hamilelik öncesi kilo problemi yaşayan bir kadın hamilelikte de alınacak ağırlıklar göz önünde bulundurulursa risk altındadır. Hamilelik öncesinde vücuttaki fazla yağ yumurtlama problemlerini beraberinde getireceğinden hamile kalma durumunu zorlaştırabilir. Ayrıca fazla kiloyla geçirilen bir hamileliğin hem anne için hem de bebek için riskleri bulunur. Anne için riskleri gestasyonel diyabet dediğimiz karbonhidrat metabolizmasına bağlı kan şekeri problemleri görülebilir. Diğer bir risk ise tansiyon problemidir. Hamilelikte hem anne hem de bebek için ciddi risk oluşturan yüksek tansiyon problemi şişmanlarda daha fazla görülebilir. Aşırı kilolu hamile kalıp, hamilelik esnasında çok kilo alan anne adaylarının normal doğum şansları da azalır. Bu durum da hamileliğin doğal seyrini olumsuz yönde etkiler. Bebek açısından ise doğumsal anomaliler gibi sıkıntılar olabilir.

Az ve sık beslenin!

Hamilelikten önce zayıflamaya karar verme zamanı çok önemlidir. Hamile kalmadan 1-2 ay önce hızla kilo verip, sonra tekrar kilo almanın hiç bir anlamı yoktur. Zayıflama sürecine en az 1 yıl önceden başlayıp, kişinin kendine kiloyu korumakla ilgili bir zaman tanıması gerekir. Zayıflamak sadece tatlıların tüketilmediği, az yemek yenilen bir süreç değil, dengeli, gereksinimlere uygun yiyeceklerin tüketildiği ve alışkanlık haline getirilmesi gerektiği bir durumdur. Hamile kalmadan önce zayıflamak isteyen bir anne adayı hem enerji, hem besin öğeleri, hem su, hem de vitamin ve mineral açısından gereksinimlerine uygun olarak dengeli ve yeterli beslenmelidir. Her kişinin günlük enerji harcaması farklıdır. Günlük harcanan bazal enerji kişinin kilosuna, yağ ve kas durumuna ve fiziksel aktivite durumuna göre değişiklik gösterir. Bu anlamda bireye özel programların bir uzman yardımıyla yapılması çok uygundur. Ortalama olarak ifade edecek olursak günlük az ve sık olarak 6 öğün beslenmek, 2-3 porsiyon sütyoğurt, 6-7 değişim tam buğday ekmeği, çorba, pilav veya makarna, 3 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon sebze alınması ve günde 2.5-3 litre su içilmesi uygundur.

Hazırlayan: Işıl Evrim Akgün

ARKADAŞINA GÖNDER
Hamile kalmadan önce fazla kilolardan kurtulun!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA