Müzik, beyin ve zeka gelişimini olumlu etkiliyor

Müziğin, bebeklerin dünyasında önemli bir yeri var. Müzikle büyüyen bebekler; hem zeka gelişimi yönünden olumlu etkileniyor hem de daha mutlu ve huzurlu oluyor. İşte müziğin bebek gelişimine etkileri!

Giriş Tarihi: 7.8.2017 14:48 Son Güncelleme: 23.8.2017 17:03
Müzik, beyin ve zeka gelişimini olumlu etkiliyor
Elbette her anne-baba, bebeğinin gelişim sürecinin en sağlıklı şekilde geçmesini arzuluyor ve bu konuda bir arayışa giriyor. Oysa bebeklerin gelişim sürecini olumlu yönde etkileyen ve ulaşılması çok da kolay olan bir araç var! Bu araç, duygu ve düşüncelerin dile getirilmesini sağlayan, hepimizin hayatının vazgeçilmez bir parçası olan "müzik". Bebeğin zihinsel ve duygusal gelişimine katkı sağlayan müzikle ilgili bebeklerin nasıl yönlendirilebileceğini, Psikolog Nalan Pulat Gölcüklü'den öğrendik. Uzmanımız, müziğin bebeklerin zeka ve beyin gelişimine etkilerini de anlattı.

Zihinsel gelişime etkisi

Müzik, gelişim sürecinde bebeği yönlendirir ve özellikle bilişsel süreçlerdeki gelişimini olumlu yönde etkiler. Bebeklerin gelişim sürecinde müziğin etkisinin anne karnında başladığı bilinir. Henüz dünyaya gelmemiş bir bebek anne karnında yaklaşık 21-22. haftasındayken işitme duyusu gelişmeye başlar ve ilk öğrenme kanalı olan "dinleme" ile tanışır. Beyin gelişiminin yaklaşık yüzde 80'i 3 yaşına kadar tamamlanır, zihinsel gelişimin ise yaklaşık yüzde 85'i 8 yaşına kadar devam eder. Bu gelişim sürecinde müzik; zeka ve beyin gelişimini olumlu yönde etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Müzik beyin için egzersizdir. Bebek müzik dinleyerek farkında olmadan hangi seslerin birbirini izlediğini öğrenir, algılama ve öngörme becerilerinin gelişimi hızlanır. Müzik, bebeğin yaratıcı ve matematik zekasını geliştirir. Zeka gelişiminin yanı sıra gelişim dönemlerinin ilerleyen yıllarında, onlara disiplinli olma, hızlı problem çözme ve her konuda sistematik çalışma alışkanlıkları da kazandırır.

Duygusal ve ruhsal gelişimine etkisi

"Müzik ve ritim yollarını, ruhun gizli köşelerinde bulurlar." demiş Eflatun… Çok sık duyduğumuz "Müzik ruhun gıdasıdır" söyleminin ise bilimsel olarak kanıtlandığını Prof. Erol Belgin, şu şekilde aktarmıştır: "Ruhumuzu besleyen müzik, estetik uyarıları beyne ileterek beyne giden seslerin olağanüstü hareketlilik sağlamasına sebep olur. Böylelikle beyinde endorfin ve diğer bazı hormonların salgılanması artar, damarlar genişler ve tansiyon düşer. Böylelikle vücuda rahatlık, hoş duygular, hareketlilik ve heyecan hissettirir."

Kulak ve dil gelişimine etkisi

Anne karnındaki bebekte konuşmanın algılanması ancak 27. haftadan sonra mümkün olduğundan dil gelişiminin prenatal dönemde, yani anne karnında başladığı öne sürülebilir. Kulak ve dil gelişiminde ise, müziğin geliştirici etkisi ortaya koyulmuştur.

Psiko-motor ve fiziksel gelişime etkisi

Müziğin, bebeğin doğumundan itibaren onu hareket etmeye yönlendirdiği bilinir. Doğumdan sonraki ilk 1 yıl, bebeğin fiziksel gelişimine bağlı olarak ses ve müziksel açıdan gelişimin en hızlı olduğu yıldır. Özellikle yeni doğmuş bebeğin işitme duyu organı oldukça gelişmiştir. Bebeğin hareketli bir müziğe, elleriyle ve sesleriyle katılması, müzik ritmine göre hareketlenme göstermesi, hem büyük ve küçük kasların gelişimini hem de psikomotor gelişimini olumlu etkiler.

IQ'su için klasik müzik

Farklı türlerde müzikler dinlemenin bebeklerin duygusal ve zihinsel gelişiminde önemli bir rolü vardır. Özelikle klasik müzik, bebeğin beynini uyaran nota dizeleri nedeniyle çok daha etkilidir. Klasik müzik dinleyerek büyüyen bir bebeğin IQ'sunun diğerlerinden 5 puan daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar bulunur. Yapılan çalışmalarda anne adaylarına dinletilen klasik müziğin anne adayını mutlu ettiği, duygusal durumunu doğrudan etkilediği gösterilmiştir. Böylelikle annenin ruhsal iyilik düzeyinin bebeğin ruhsal gelişimini beslediği düşünülebilir.

Hazırlayan: Başak Doğru

ARKADAŞINA GÖNDER
Müzik, beyin ve zeka gelişimini olumlu etkiliyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA