Evcil hayvan tehlikeli mi?

Sevimli de olsalar evcil hayvanlar, gerekli hijyenik koşullara dikkat edilmediği takdirde sağlık sorunlarına yol açabilirler. Üstelik bir de evinizin yeni üyesi gelmek üzereyse...

Giriş Tarihi: 10.8.2017 13:52
Onlar, sevilmeyi bekleyen bakışları ve sevimli ifadeleriyle karşı konulmaz küçük dostlarımızdır. Bu yüzden zaman zaman ev içinde anarşi yaratsalar da, bazı davranışları görmezlikten gelinir. Ancak söz konusu yeni doğacak bir bebek ve anne sağlığı olunca, her şey değişir. Hamilelik döneminde anne adayları genellikle duydukları hikayelerin de etkisiyle kedi, köpek gibi evcil hayvanlardan uzak durmaya çalışırlar ve bu dönemde onları bırakabilecekleri tanıdık bir kapı ararlar ya da tamamen terk etmeyi düşünebilirler. Sağlıklı bir evcil hayvanın hamilelik döneminde herhangi bir sorun yaratması uzak bir ihtimal olsa da, dikkatli olmanız gereken birtakım noktalar var. İşte Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin önerileri…

Kedi beslemek

Kedilerin ve özellikle de sokağa çıkarılan kedilerin en büyük tehlikesi bazılarının dışkılarında toksoplazma adı verilen ve doğmamış bebekte enfeksiyon yarattığında ciddi durumlara yol açabilen bir parazitin bulunabilmesidir. Ev kedilerinde bu parazit nadir görülmekle beraber kedinin dışkısıyla bulaştığından önlem olarak kedinin dışkı kabını başka birinin değiştirmesi sağlanmalıdır. Kediyi sevmekte, ona dokunmakta bir sakınca yoktur.

Nasıl bulaşır?

Kedilerden insanlara bulaşabilen Toksoplazma (Toxoplasma Gondi) adı verilen etken parazitten kaynaklanan toksoplazmosis, yani toksoplazma enfeksiyonunu barındıran diğer bir kaynak da çiğ kırmızı etlerdir. Vücudunda toksoplazma etkenini barındıran kedilerden parazit insana kedi dışkısıyla direkt temas sonucu, ellerin yıkanmamasıyla ağız yoluyla bulaşabilir. Yine kedi dışkısıyla bulaşmış sebze ve meyve türü gıdaların iyi yıkanmaması veya iyi pişirilmemesi sonucu da etken madde vücuda sindirim sistemi yoluyla girebilir.

Nelere sebep olur?

Vücudunda toksoplazmaya karşı bağışıklığı olmayan bireylerde toksoplazma çok çeşitli hastalık tablolarına yol açarken anne adaylarına geçmesi durumununda düşük, erken doğum, bebeklerde göz ve beyin kusurları gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.

Toksoplazma sorununa karşı önlem alın!

Toksoplazmaya bağışıklık olup olmadığını gösteren testler Toxo IgM ve ToxoIgG'dir. ToxoIgM testinin pozitif çıkması büyük olasılıkla halihazırda geçirilmekte olan enfeksiyonu, ToxoIgG testinin pozitif çıkması ise büyük olasılıkla önceden geçirilmiş enfeksiyonu ve bağışıklığı gösterir. Şüpheli durumlarda bu testlerin belirli aralıklarla tekrar edilmesi veya ToxoIgG avidite adı verilen ileri testlerin yapılması gerekebilir. ToxoIgG pozitifliği tüm anne adaylarının ancak yüzde 1-3'lük kısmında mevcuttur ve tokspolazma etkenine bağışıklığı olan bu anne adaylarının bebeklerinde hamilelikte toksoplazma enfeksiyonu sorunu yaşama olasılıkları düşüktür.

Nasıl korunmalı?

Kedi besleyen anne adaylarının kumunu eşlerine değiştirtmeleri veya kendileri değiştiriyorlarsa eldiven kullanmaları gerekir. Ellerini iyice dezenfektan sabunla temizlemeleri, hamilelik döneminde sorun yaşama olasılıklarını önemli ölçüde azaltır. Sokağa çıkmayan, çiğ etle beslenmeyen ve veteriner kontrolleri düzenli olarak yapılan bir kediden toksoplazma bulaşma ihtimali son derece azdır. Bu nedenle hamilelik planlayan anne adaylarının kedilerinden vazgeçmeleri gerekli değildir. Ayrıca sokak kedileri toksoplazmayı genelde ufak oldukları dönemde geçirirler. Büyük kedilerin toksoplazma etkeni barındırma ihtimalleri azdır. Kedi tırmalaması, çoğunlukla toksoplazma bulaşmasına neden olmayan bir durumdur. Kedi tüyü ise toksoplazma barındırmaz.

Köpek beslemek

Köpeklerin herkese aşikar olan, ancak günümüzde ender görülen kuduz hastalığı dışında en büyük tehlikesi "köpek kisti"dir. Bir parazit tarafından oluşturulan sıklıkla karaciğer yerleşimli bir kisttir (kist hidatik). Hamilelikte bu enfeksiyon geçirildiğinde enfeksiyonun bebek üzerinde olumsuz bir etki yaratması beklenmemekle birlikte yine de köpeğinizin bakımını başka birinin üstlenmesinde fayda vardır.

Kuş beslemek

Evcil kuşların bakımı genellikle sorun yaratmaz, ancak yine de evcil de olsalar kuşlarda bazı bakterilerin bulunabileceği dikkate alınmalıdır. Kuşlar, veteriner tarafından bakımı ve muayenesi yapılmış bir yerden alınmalıdır. Özellikle papağanlar bakımları zor olması yanında etraflarını çok kirletirler ve ortamları çoğunlukla tozludur. Bu tür kuşların mümkünse bahçede veya yaşam alanından nispeten uzak yerlerde bulundurulması önemlidir. Tüm kuşlarda ama özellikle papağanlarda "chlamidia psittaci" adı verilen bir etken bakteri yoluyla oluşan psittakoz, günümüzde ender görülse de, evinde papağan bulunan ve grip benzeri belirtiler gösteren bireyler bu hastalıktan şüphelenmelidir.

Kemirgen beslemek

Anne adaylarının bulundukları ortamlarda kemirgenlerden uzak durmaları daha uygundur. Hamilelikte hamster türü benzeri kemirgenleri beslerken veteriner kontrollerini aksatmamak ve onun önerilerine uymak çok önemlidir. Kemirgenlerdeki en büyük tehlike bu hayvanlardan insanlara "Lenfositik Koriyomenenjit virüsü (LCMV)" bulaşma ihtimalidir.

Hazırlayan: Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Evcil hayvan tehlikeli mi?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA