Zika virüsüne dikkat!

Son günlerde hızla yayılmasından endişe edilen Zika virüsü için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) acil durum alarmı verdi. Henüz tedavi edici bir ilacı bulunmayan virüs, özellikle hamileler için oldukça riskli.

Giriş Tarihi: 29.8.2017 12:15 Son Güncelleme: 7.9.2017 11:16
Zika virüsüne dikkat!

Tüm dünyada Zika virüsü ile enfekte olan hamilelerin, virüsü doğmamış bebeklerine bulaştırabileceği ve bunun da bebeklerde ağır klinik sonuçlara yol açabileceğine dair endişeler artıyor. Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Zika virüsüne ülkemizde rastlanmasa da Tıbbi Mikrobiyolog Barış Ata Borsa, hızla yayıldığı ve doğumsal anomalilere sebep olduğu için bu virüse karşı dikkatli olmaları gerektiği ile ilgili anne adaylarını uyardı. Kadın Doğum Uzmanı Doç.Dr. Oluş Api ise, anne adaylarının bu virüsten korunmak için alması gereken önlemleri anlattı.

Zika, ne tür bir virüs ve belirtileri neler?

Sıtmadan sonra ciddi bir tehdit oluşturan sivrisinek ilişkili diğer hastalıklar olan Deng ateşi ve Batı Nil Hummasına sebep olan virüsler ve bunlara benzer birkaç virüs daha, Zika virüsünün akrabası olarak görülebilir. Bu virüsün diğerleri ile aynı aileden olması panik oluşmasına yol açabiliyor. Şu ana kadar ciddi bir hastalık tablosu yok ve hastalığın alanı da Orta ve Güney Amerika ile sınırlı gibi görünüyor. Avrupa ve ABD'de görülen birkaç vakanın ise bu bölgelerden enfekte olarak giden hastalar olduğu biliniyor. Hastalığın özel belirtileri yok. Baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrıları, döküntü şeklinde süren ve bir hafta sonunda son bulan bir hastalık. Virüsle ilgili şu anda sıkıntı oluşturan nokta ise hastalığın ne olduğunun bilinmemesi ve yakın ilişkili olduğu virüslerin tehlikeli olması.

Hamileler risk altında…

Virüs, hamilelere etki ettiğinde bebek üzerinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Hamileliğin son dönemlerinde plasenta yoluyla bebeğe ulaşan virüs, bebekte doğumsal bazı anormallikler ortaya çıkarıyor. Özellikle mikrosefali denilen kafatasının normalden küçük olması ve bununla ilişkili olarak bazı beyin hasarlarına sebep olması ortaya çıkan en büyük sorunlar. Bilinen en tehlikeli hasarı bu olan virüs, sağlıklı yetişkinlerde şu ana kadar ölüme veya şiddetli bir hastalığa neden olmamıştır.

Tedavisi…

Zika virüsünün şu anda spesifik bir tedavisi yok. Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi bunun da semptomatik tedavisi var. Hastalara yatak istirahatı öneriliyor. Virüs bulaşıcı olduğundan ortaya çıktıktan sonra hızla yayılabiliyor. Özellikle Aedes tipi sivrisineklerle bulaşıyor. Bu sivrisinekler son yıllarda dünyanın birçok yerinde görülüyor. Bunun sebepleri ise iklim değişiklikleri ve ticaret yollarının artması. Özellikle ticaret gemileriyle bu tür virüsler her yere taşınabiliyor, buna Türkiye de dahil. Daha önce bu sivrisinek türü ile taşınan ve Deng ateşi ile Batı Nil Hummasına yol açan virüsler Türkiye'de de görülen hastalıklardı. Her ne kadar Zika virüsü enfeksiyonuna şu ana kadar ülkemizde rastlanmasa da bu daha sonra karşılaşılmayacağı anlamına gelmiyor.

Hazırlayan: Işıl Evrim Akgün

ARKADAŞINA GÖNDER
Zika virüsüne dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA