Pişik oluşumunu önleyin

Ciltte kızarıklıklarla kendini gösteren pişikten korunmak aslında o kadar da zor degil.

Giriş Tarihi: 3.11.2017 11:11 Son Güncelleme: 5.12.2017 17:04
Pişik oluşumunu önleyin

En sık görülen cilt sorunlarından biri olan pişik, bebekleri huzursuz eder. Pişik nedeniyle oluşan yanma hissi, bebeklerin sık sık uykularından uyanmalarına neden olur. Bu nedenle pişik oluşumunu önlemek için, sık alt değiştirmek ve her bez değişiminden sonra dermatolojik bir pişik kremi kullanmak gerekir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Akar, gece uykusundan önce bebeklerin mutlaka altlarının değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.

Pişik nedir?
Pişik genellikle bez bölgesi, kol altı ve boyun gibi kıvrım bölgelerinde görülen, ciltte kızarıklıklarla seyreden ve bebeği huzursuz eden deri hastalığıdır. Ciltte kızarıklıklar şeklinde başlar. Zamanla derinin tahriş olmasıyla birlikte bakteri ve mantarlar bu bölgelere yerleşerek pullanmalar olur. Tedavi edilmezse deride açık yaralar oluşabilir.

Gece uykusundan önce bezi değiştirilmeli
Bebek gece uyumadan önce bezinin değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde bez bölgesinin bütün gece boyunca nemli kalması önlenmiş olunur. Bebeğin bulunduğu ve uyuduğu ortam aşırı sıcak olmamalıdır. Çünkü bebeğin sıcağa bağlı terlemesi, özellikle kıvrım yerlerinde tahrişler gelişmesine neden olabilir. Bu da bebeğin huzursuz olmasına ve uyku düzeninin bozulmasına sebebiyet verir. Ayrıca vücudunun temiz tutulması amacıyla sık banyo yaptırılması bazen bebeğin cildini tahriş ederek, zarar verebilir. Cildin yüzeyinde bulunan ve cildi koruyan yağ tabakasının, deterjan etkili sabun veya vücut temizleyicilerle temizlenmesi halinde cilt daha çabuk tahriş olur ve enfeksiyonlara açık hale gelir. Bu nedenle bebeğin yıkanması esnasında derisini tahriş etmeyen sabun veya jeller tercih edilmelidir.

Pişiğin oluşmaması için…
Pişiğin oluşmaması için, deride aşırı nemlenmeye müsait olan bölgelerin öncelikle kuru tutulması gerekir. Temizlik sonrası derinin iyice kurutulması ve cildi onarıcı, çinko içerikli kremler sürülmesi önerilir. Uzun süre ıslak kalmaya bağlı gelişen pişiklerin ortadan kaldırılması bazen zor olabilir. Bu nedenle bebeklerin altlarının kuru kalmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca kakasını yaptıktan sonra hemen altının yıkanarak temizlenmesi gerekir. Bebeğin, ishal gibi nedenlerle sık kaka yapması ya da ek besinlere başlandığında karbonhidrattan zengin beslenmesi durumlarında da pişik oluşabilir. Pişiğin gelişmemesi için bebeğin altının sık değiştirilmesi ve kaka yaptıktan sonra temizliğin ıslak mendil yerine ılık su ile yapılması, cildi korumak açısından daha iyi olur. Bebeğin altı temizlendikten sonra, deriyi korumak için pişik kremlerinden ve doğal yöntemlerden faydalanılabilir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Pişik oluşumunu önleyin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA