Uyku ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Bebeğinizin uyku düzeni bozuksa, bunda sizin de payınız olabilir!

Giriş Tarihi: 3.11.2017 11:25 Son Güncelleme: 3.1.2018 17:24
Uyku ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

"Bebeğimi uyuturken çok zorlanıyorum. Saatlerce sallıyorum, ama uyumaya direniyor. Yorgunluktan ve uykusuzluktan bitap durumdayım". Bunlara benzer yakınmaları birçok anneden duyuyoruz. Oysa, annelerin tek isteği bebeklerinin mışıl mışıl, deliksiz şekilde uyuması. Bu tabii ki zannedildiği kadar kolay değil! Özellikle de annelerin farkında olmadan yaptıkları hataları hesaba katarsak… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek'e göre bebeklerin uyku düzeniyle ilgili çok sık yapılan 8 yanlış söz konusu.

YANLIŞ Bebeğimi kundakladığımda daha rahat uykuya geçiyor
DOĞRU Yeni doğan bebekleri kundak yapmak, bebeklerin kendilerini güvende hissetmelerine neden olarak uykuya dalmalarına yardımcı olsa da, kalça çıkıklığına meyil yarattığı için kesinlikle önerilmez. Kundak yapılması gerekiyorsa, doktor onayı ile kalça dostu kundak yöntemini öğrenerek uygulayabilirsiniz.

YANLIŞ Bebeğimi ancak ayakta sallayarak uyutabiliyorum
DOĞRU Uyutmak için bebekleri ayakta veya hızlıca beşikte sallamak, uykuya dalmalarına fayda sağlamaz. Aksine sert sallamalar bebeklerde beyin hasarına neden olabilir.

YANLIŞ Uyur diyerek ağlaya ağlaya yatağına bırakıyorum
DOĞRU Bebekler ağlayarak kendiliğinden uyur, hiç dokunmayalım mantığı yanlıştır. Bebeklere dokunmak ve yanlarında olunduğunu hissettirmek uykuya dalmalarına yardımcı olabilir.

YANLIŞ Uyku öncesinde yorulup uyusun diye bebeğimle oynuyorum
DOĞRU Uyku öncesi bebeklerin fazla uyarana maruz kalması, uykuya dalmalarını güçleştirebilir. Uyku saatinden kısa bir süre önce oynanan oyunlar, çok gürültülü ve ışıklı ortamlar bebeklerin uykuya dalmasını engeller.

YANLIŞ Az uyumak bebeğimi etkilemez
DOĞRU Her yaşın ortalama bir uyku süresi olmakla birlikte her bebeğin de kendisine has bir uyku düzeni ve süresi olabilir. Normalden çok az veya çok fazla uyku süreleri varsa altta yatan bir problem olabileceği düşünülerek araştırılabilir. Az uyuyan bebeklerde anksiyete ve duygusal bozukluklar sık görülür.

YANLIŞ Yastık ile daha rahat uyuyor
DOĞRU Bebekleri uyuturken yastık kullanmak yanlış bir uygulamadır. Bebekler 1 yaşına gelene kadar yastık kullanılmamalıdır. Yastık kullanılacağı zaman ise ince bir yastık tercih edilmelidir; böylece bebeğin boyun kasları ve omuriliği daha sağlıklı gelişir.

YANLIŞ Otomobilde seyir halindeyken çok rahat uyuyor
DOĞRU Bebekleri hareket halinde uyutmak doğru değildir. Bazen ebeveynler bebeklerin otomobilde uyuyarak ihtiyaç duyduğu uykuyu aldığını düşünür. Oysaki bebeklerin derin uyku moduna geçmeye ihtiyaçları vardır ve hareket halindeki uyku derin değildir.

YANLIŞ Bebeğime uykudan önce emzik ya da biberon veriyorum. Daha kolay uykuya dalıyor
DOĞRU Bebeklere uykuya dalarken biberon verilmesi doğru olmayan bir uygulamadır, orta kulak enfeksiyon riskini artırabilir. Uyurken emzik verilmesi de çok doğru değildir, alışkanlık haline gelebilir.

Gece-gündüz farkını bebeğinize öğretmelisiniz!

Bazı bebekler gece uyumayı pek sevmezler. İlk günlerde pek bir şey yapılamaz; fakat ikinci haftadan sonra ona gece ve gündüzü ayırt etmeyi öğretmeye başlamalısınız. Gündüz olduğunda onunla mümkün olduğu kadar çok oynayıp onu oyalayın. Evi ve odasını aydınlık hale getirin ve günlük olan olağan sesleri (telefon, televizyon veya telefon sesini) saatler boyunca azaltmaya çalışmayın. Geceleri ise onu beslemek için yanına gittiğinizde oyun oynamayın, odanın ışık ve seslerini azaltın, yanında fazla zaman geçirmeyin ve mümkünse konuşmayın.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsettin Ayçiçek

Hazırlayan: Aytülike KESKİN?

ARKADAŞINA GÖNDER
Uyku ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA