Sağlıklı beslenmesi için model olun

Pek çok anne, çocuklarını sağlıklı yiyecekler yemeleri için teşvik etmekte zorlandıklarını söylüyor. Oysa yuva ve anaokuluna gitmeye başladığı dönemde, çocuklara büyük oranda sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırımış olması gerekiyor.

Giriş Tarihi: 29.11.2017 15:38
Sağlıklı beslenmesi için model olun

3-6 yaş grubundaki çocukların çoğu için yemek; hayatın koşmak, zıplamak, oynamak gibi zevkleri yanında sanki bir tür zaman kaybıdır. Yemek zamanı geldiğinde, onları sofraya oturtmak bile başlı başına sorundur. Sağlıklı bir yemek alışkanlığı, yani disiplini kazandırabilmenin, çocuğun hem zihinsel hem fiziksel gelişimini ve buna paralel olarak tüm hayatını olumlu yönde etkileyeceğini belirten Acıbadem Sağlık Grubu'ndan Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan, bu yüzden anne-babalara bu konuyu ciddiye almaları gerektiğini söylüyor. Öncelikle çocuğunuzun bu konuda sizi model aldığını unutmamalısınız.

Enerjiye ihtiyaçları var
Çocukların enerji harcaması, yetişkinlerden oldukça yüksektir. Çünkü büyüme süreci önemli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Yeni dokuların yapımı; protein, mineral ve vitaminlere olan gereksinimi artırır. Sindirim sistemi özellikleri ve kendi kendilerine yiyebilme yeteneklerinin sınırlı oluşu nedeniyle, çocukların beslenmesinde belirli besinlerin bulunması ve bunların dikkatli hazırlanması gerekir.

Ailenin sağlıklı beslenmesi şart
Çocuğun sağlıklı yemek alışkanlığı kazanabilmesi için, ailenin sağlıklı yemek alışkanlığı olmalıdır. Yemekler, tüm ailenin (en azından o anda evde olanların) bir araya geldiği, bir seremoni, sohbet havası içinde olmalıdır ki, çocuk da o ortamın içinde olmak istesin. 2 yaşından itibaren çocuk sofradaki yerini almalıdır. 3 ana öğün ve 2 ara öğün, sağlıklı beslenme için yeterlidir.

Vitamin ve kalsiyum bakımından zengin yiyecek grupları

Et\süt grubu
Bu gruptaki besinler, iyi kalite protein ve minerallerden zengin olup, sağlıklı büyüme için gereklidir. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir gibi besinler bu grupta yer alır. Günlük 3-4 porsiyon tüketim yeterlidir. Bu besinler kemik ve dişlerin gelişimi, sinir ve kasların düzenli çalışması için gerekli kalsiyum, A-B vitaminleri ve iyi kalite protein sağlar. Süt, yoğurt veya ayrandan günde 500 ml tüketmek yeterlidir.

Tahıl grubu
Bu gruptaki besinlerde bitkisel proteinler ve B grubu vitaminleri bulunur. Bu besinleri yemek halinde, çorbalar içinde, sütle veya yoğurtla zenginleştirerek günde 4 porsiyon tüketmek yeterlidir.

Sebze-meyve grubu
Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, A, B ve C grubu vitaminlerinden zengindir. Bu grup vitaminler çocuğun korunması için önemlidir. Günde 4 porsiyon tüketilmesi yeterlidir. Sebzeler yemek şeklinde, meyveler çiğ olarak tüketilir.

Şeker ve yağ grubu
Bu gruptaki besinler vücuda enerji sağlarlar. Bu besinler şeker ve şekerden yapılmış, bal, reçel, pekmez, zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlardır. Kahvaltıda 1 tatlı kaşığı tereyağı yeterlidir. Yemekler çok aşırı yağlı olmamalıdır. Hamurlu ve şerbetli tatlılara ağırlık verilmeden, gün aşırı sütlü tatlı tüketilmelidir. A, D, E ve K vitaminleri gibi vücut için önemli olan vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı sağlık için yenilmesi de çok önemlidir.

Hazırlayan:Aytülike KESKİN

ARKADAŞINA GÖNDER
Sağlıklı beslenmesi için model olun
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA