Çocuklarda aşırı internet kullanımının zararları nelerdir?

Çocukların interneti kontrolsüz olarak kullanması ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyerek, kaygı bozukluklarına neden olabiliyor.Modern yaşamın bir gereği haline gelen bilgisayar ve internet kullanımı, çocukların hayatını önemli oranda etkiliyor. İnternet kullanımı; interneti kullanma amacı, internette yapılan aktivite, yaş ve cinsiyet gibi birçok özelliğe göre değişiyor. İletişim ve eğitim başta olmak üzere pek çok alanda yararlı olabilen internet, özellikle çocukluk çağında kontrolsüz olarak kullanıldığında, çocukların ruh ve beden sağlığını olumsuz etkileyerek, kaygı bozuklukları ve obeziteye yol açabiliyor.Uz. Dr. Nehir Kürklü, çocuklarda internet kullanımı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Giriş Tarihi: 7.8.2018 17:06 Son Güncelleme: 8.8.2018 14:24
Çocuklarda aşırı internet kullanımının zararları nelerdir?

EBEVEYNLER BUNLARA DİKKAT ETMELİ:

-Ebeveynler çocuklarına bilgisayar ve internet erişimi sağladıklarında görevlerinin bittiğini düşünmemeli, internette meydana gelen tehlikelerden korumak için internet ve bilgisayar kullanımını en azından "ev içi denetleme" yapabilecek seviyede öğrenmelidir.

-Ebeveynler bilgisayar oyunlarını çocuğun evde yaramazlık yapmaması, kendilerini rahatsız etmemesi ve onları oyalaması için gerekli bir araç olarak görmemelidir.

-Çocukların, bilgisayar ve internet ile hangi yaşta tanışmaları gerektiği ve hangi program ve oyunların çocuklarının gelişimine olumlu etki yaptığı araştırılmalı, buna göre davranılmalıdır.

-Ergenler ve çocuklar için internete giriş ve çıkış saatleri takip çizelgesi yapılmalıdır.

-Ebeveynler çocuğuna, küçük yaşlardan itibaren kaliteli bir boş zaman faaliyeti vermeli; sanal ortamın, doğal ortamın sınırlarını geçmemesine dikkat etmelidir.

-Çocuklar arkadaşlarıyla internet dışında görüşmelere yönlendirilmeli, onlara bu konuda yeni olanaklar sağlanmalıdır.

-Kitap okuma alışkanlıkları kaybettirilmemelidir.

-İnternet ortamında oynanan oyunların, üstün ve zayıf yanları aile içerisinde tartışılmalı, eksik yönleri eleştirilmeli, çocuklara kişilik katkılarının olup olmadığını değerlendirilmelidir.

-İnternette oynanan oyun zamanları belirlenmeli ve çocukların bu sürelere uyması sağlanmalıdır.

-Çocuklara internette vakit geçirme ve internet kafe ziyaretlerini azaltma konusunda katı kısıtlamalar ve cezalar vermek yerine, onlarla karşılıklı konuşma ve ikna yolunu seçilmelidir.

ARKADAŞINA GÖNDER
Çocuklarda aşırı internet kullanımının zararları nelerdir?
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA