Banyo yaptırmak bebeklerin beyin gelişimini etkiliyor

Bebekleri banyo yaptırmak çoğu ailenin en çok çekindiği durumdur. Nedense bebeğe banyo yaptırmanın çok gerekli olmadığı düşüncesi de toplumumuzda bulunan yanlış bir yargıdır. Aslında banyo yapan bebeklerde beyin gelişimi olumlu yönde etkilenmektedir. Bu bebekler daha mutlu ve daha sağlıklı olmaktadırlar. Ayrıca banyo esnasında ebeveynleri ile de daha sağlıklı iletişim kurabilirler. Banyo yaptırmak ve banyoda bebeğe yapılan masaj bebeği hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlatıyor, bu da bebeğinizin yaşam kalitesini arttırıyor.

Giriş Tarihi: 8.11.2018 10:37
Banyo yaptırmak bebeklerin beyin gelişimini etkiliyor

BANYO YAPTIRMAK BEBEĞİNİZE NE GİBİ KATKILAR SAĞLAR?
Bebeklerinizin sağlıklı olarak gelişebilmesi için tüm duyularının uyarılması gerekir. Bunu sağlayabileceğiniz yerlerden birisi de banyo. Bebeğinizin banyosunu ne kadar keyifli hale getirirseniz bebeğinizin duyuları da o kadar uyarılmış oluyor.
Köpüklü hazırlanan banyolarda bebekler burada oluşan baloncuklar ile oynamaktan çok keyif alırlar. Bebeğinizin mutlu olmasının yanı sıra bu oyun sayesinde el ve göz koordinasyonları da gelişme gösterir. Ayrıca nesneleri keşfetmeye başlaması ve bunun gelişimini sağlaması için de seçilebilecek en keyifli yollardan biridir.
Banyo esnasında bebek ile çok yakın bir temasta bulunulduğu için aileler de bu sırada sürekli bebek ile iletişim halinde olurlar. Bebeği yıkarken, şampuanlarken, kurularken sürekli olarak bir sohbet ortamı oluşturulur. Bebek konuşabilecek büyüklükte olmasa bile ailesinin onunla geçtiği iletişimden olumlu olarak etkilenir. Yapılan araştırmalara göre bebekleri ile bu şekilde sohbet eden ailelerde bebekleri 2 yaşına geldiğinde sahip oldukları kelime dağarcığı diğer bebeklere göre daha geniş olmaktadır.
Banyo ve masaj yapıldığında bebeklerin stres düzeyi de oldukça azalıyor. İşin en can alıcı noktalarından biri bu durumun aileler için de geçerli olması. Karşılıklı cilt teması kurulduğu için hem bebek hem de ebeveynin kortizol seviyesi azalıyor. Kortizol stres düzeyini belirler ve bunun sonucu olarak da stres seviyesi oldukça düşüyor.

MASAJ İLE BANYONUN OLUMLU ETKİLERİNİ ARTTIRIN
Bebeğinize banyo esnasında yaptığınız masalın stres seviyesini azalttığından ve bebeği rahatlattığından bahsetmiştik. Bunun yanında masaj ile bebeğinizin beyin gelişimine de oldukça büyük katkılarda bulunabilirsiniz. Bebeğinizi rutin olarak yıkayıp masaj yaptığınızda göz teması kurma oranlarının arttığı gözlenmiştir. Rutin olarak dokunulmayan ve masaj yapılmayan bebeklere göre, düzenli olarak masaj yapılan bebekler yüzde 50 oranında daha fazla göz teması kurabilme özelliğine ulaşıyorlar. Ayrıca genel olarak diğer bebeklerden 3 kat daha fazla olumlu ifade gösterebiliyorlar. Olumlu ifade olarak bahsedilen ebeveyn ile göz temasına geçme, odaklanabilme ve gülümseme sayılabilir.

Banyo esnasında kullanılan ürünlerin de bebeklerin beyin gelişimi konusunda etkisi oldukça büyüktür. Yetişkinler banyo temizliklerini tamamlamak için güzel kokulu ürünleri tercih ederler ve kokulu bir ürün kullanınca daha rahat ve huzurlu hissederler. Aynı durum bebekler için de geçerlidir. Bebeğinizin hassas tenine uyum sağlayacak kokulu banyo ürünlerini banyo esnasında kullanabilirsiniz. Bebeklerini kokulu banyo ürünleri ve kokusuz banyo ürünleri ile yıkayan ailelerin çocukları arasında yapılan araştırmalar gösteriyor ki kokulu ürünler ile yıkanan bebekler uykuya daha rahat dalıyorlar. Uyku öncesi huysuzlukları ve ağlamaları da diğer bebeklere göre yüzde 25 daha az oluyor. Ayrıca bu araştırmalardan çıkan çok ilginç bir sonuç daha var. Düzenli olarak kokulu ürünlerle banyo yaptırılan bebeklerde ailelerine bağımlılıkları diğer çocuklara oranla çok daha fazla oluyor. Aile ile arada bebeklikten kurulan bir iletişim bağı olduğu için bu bağ çocuk büyüdüğünde de devam ediyor.
Bebeğinizi yıkarken bebeğinizle geçireceğiniz en kaliteli vakti yaratmış oluyorsunuz. Duyarlı bir ebeveyn olmak istiyorsanız bebeğinizin banyosu dikkat etmeniz gerekenlerde ilk sıralarda yer alıyor.

ARKADAŞINA GÖNDER
Banyo yaptırmak bebeklerin beyin gelişimini etkiliyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA