İş ve çocuk arasında dengeyi kurmanız için öneriler

Günümüzde kadınlar iş, annelik, eş ve diğer rolleri arasında yoğun tempolu bir hayat yaşıyor. Aslında bir nevi süper anneliğe soyunuyorlar. İşte annelerin sırtındaki bu sorumluluk yükünü hafifletecek stratejiler…

Giriş Tarihi: 8.8.2017 17:21 Son Güncelleme: 10.1.2018 15:59
İş ve çocuk arasında dengeyi kurmanız için öneriler
Sadece aile bütçesine katkıda bulunmak değil; iş yaşamında da söz sahibi olmak, farklı bir şeyler yapabilmek, kendi kişisel gelişimi ve çocuğuna daha iyi bir gelecek sağlamak için de çalışma hayatının içinde kadınlar... Ama bir yandan da çocuklarının bakımında yüzde 100 etkin olamamaktan, onların yanlarında yeterince kalamamaktan yakınıyorlar, suçluluk duygusuyla karışık… Zaman zaman da kendilerini çıkmazda hissedebiliyorlar. Bu da anneleri hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yorabiliyor. Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, çalışan annelerin yaşadığı sorunların altını çizdi ve çözüm önerilerinde bulundu.

Çalışan annelerin suçluluk duygusu

Çalışan bir annenin en sık yaşadığı sorunlardan ilki; çocuğuna kimin, ne şekilde bakacağı konusudur. Bakıcı ya da anneanne, babaanne gibi aile büyüklerinden destek almak gerekebilir, ancak bu destek de anneyi rahatlatmaya yetmez. Çünkü bir anne, çocuğuna en iyi kendisinin bakabileceğini düşünür. Bu durum da çalışan annenin gel-git yaşamasına neden olabilir. Annenin hiçbir şeye yetemediği hissine kapılmasına neden olan bir diğer sorun ise, çocuğa yeterince zaman ayıramaması nedeniyle duyduğu suçluluk duygusudur. Çocuğun sürekli gönlünü alma çabası içine giren anne, ona sık sık hediye alır. Aile ve iş hayatı içerisinde yüklenilen sorumluluklar da fiziksel ve ruhsal açıdan çalışan anneyi yıpratır. İşte bu yüzden anne, kariyerinde yolunda gitmeyen bazı sorunlarla veya evde mutsuz bir tabloyla karşılaşabilir.

Çocuklar nasıl etkileniyor?

Yoğun iş hayatı nedeniyle eve hem fizyolojik hem de psikolojik olarak yorgun bir şekilde gelen anne, çocuğuyla zaman geçirme ve oynama konusunda halsiz ve isteksiz olabilir. Annenin işten eve döndüğünde çocuğuna, "Odanda oyna", "Şu an seninle ilgilenemem, yorgunum" gibi olumsuz tepkiler vermesi, çocuğun manevi ihtiyaçlarının yeterince karşılanamamasına neden olur. Bu durum da çocuğun mutsuz ve aileye karşı güvensiz olma riskini doğurur. Bu nedenle çocukla az da olsa zaman geçirilmeli ve o zaman da kaliteli etkinliklerle harcanmalıdır. Çocukla geçirilecek kaliteli zamanın yerine başka hiçbir şey koyulamaz. Birebir sevgi ve ilginin çocukların özgüven gelişimlerinde önemli bir rolü vardır.

İşten geldiğinizde birlikte neler yapabilirsiniz?

-İşten eve gelen annenin çocuğuna vereceği sıcak bir öpücük ya da sıkıca sarılması, annesini özleyen ve ona ihtiyaç duyan çocuğu mutlu etmeye yetecektir. Sarılma, öpme ve kucağa alma gibi fiziksel temaslar sevginin daha etkili bir şekilde karşı tarafa yansıtılmasını sağlar.
-Akşam tüm aile bireylerinin evde olduğu günlerde, çocukla annenin birlikte sofrayı hazırlaması, çocuğun anneye mutfakta kendi yapabildiği kadarıyla yardım etmesi anne-çocuk ilişkisini güçlendirir. Çocuk bu sayede hem annesiyle zaman geçirme fırsatı bulur hem de yardım ettiği için mutlu olur. Anne ise yemek hazırlarken çocuğunu ihmal etmemiş olur.
-Evdeki işleri hızlı ve pratik bir şekilde yoluna koymak da anne ile çocuğun geçireceği nitelikli zamana katkıda bulunur; annenin daha az yorularak, çocuğuna daha fazla zaman ayırabilmesini sağlar. Örneğin; bu amaçla ütü acil değilse hafta sonuna ertelenebilir, bulaşıklar makinede yıkanabilir veya evi toplama konusunda babadan yardım istenebilir.
-Birlikte resim yapmak, fotoğraf albümü düzenlemek, oyun hamuruyla şekiller yapmak, okul beslenme çantası hazırlamak gibi basit ama eğlenceli aktiviteler anne ile çocuğun iletişimini güçlendirir.

Babalar eşlerine destek olmalı!

Aile içi iletişimde özellikle de çocuğun ihtiyaçlarını karşılama konusunda bütün yükün annenin omuzları üzerinde olması doğru değildir. Çocuğun söz konusu ihtiyaçları içinde, anne-babadan ilgi görmek önemli bir yer tutar. Yoğun iş temposu içindeki annenin çocuğuyla daha rahat zaman geçirebilmesi için, baba ev içerisindeki işler konusunda eşine destek olmalıdır. Bunun yanı sıra çocukla kendisi de bizzat zaman geçirmelidir. Evde yapılacak iş paylaşımıyla birlikte babanın eşiyle iyi diyalog kurması, ona güzel sözler söylemesi, gününün nasıl geçtiğini sorması ve eve iş getirmeyerek aile ilişkilerini güçlendirmesi gerekir.

Hazırlayan: Başak DOĞRU

ARKADAŞINA GÖNDER
İş ve çocuk arasında dengeyi kurmanız için öneriler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
SON DAKİKA