Balık BÖREK
(10 adet börek için)
Malzemeler
10 yaprak milföy hamuru
250 gram haşlanmış beyaz etli balık
1/2 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz, dereotu, nane
1/2 limon suyu
1 yumurta sarısı
Eğer seviyorsanız 1 ufak ceviz büyüklüğünde taze zencefil rendesi
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Hazırlanışı
Milföyleri oda sıcaklığında yumuşatın. Haşlanmış balığınıza, ince doğranmış yeşillikler, zencefil, limon suyu, tuz ve karabiberi de ekleyerek karıştırın. Milföylerin içine yerleştirerek istediğiniz şekli verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
Buğdaylı balık çorbası
(4-5 kişilik)
Malzemeler
1/2 kilo kadar beyaz etli balık
(Ben 1 adet levrek fileto kullandım)
1/2 su bardağı buğday
1 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz ve dereotu
1 litre su (Yaklaşık 5 su bardağı)
1-2 yemek kaşığı sirke
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
1 tatlı kaşığı karabiber ve tuz
Hazırlanışı
Buğdayı geceden haşlayın. Kaynamaya başladığında 1-2 taşım kaynatıp suyunda bırakın. Sabah iyice dağılana değin pişirin. Suyunu süzün. Soğan ve maydanozu zeytinyağında hafif kavurun. Suyu ve sirkeyi ekleyin. Kaynadığı zaman balık filetoyu, tuzunu ve karabiberini ekleyin. Balık iyice pişince çıkartın ve ayıklayın. Buğday ekleyin. Yumurta sarısı ve limon suyunu bir kasede iyice çırpın. Çorbaya azar azar ilave edin. Ayıklanmış balıkları da ekleyip 1-2 taşım kaynatın. Biraz demlenince servis yapın.
Balık köftesi
(4 kişilik)
Malzemeler
250 gram beyaz etli balık
1 küçük patates
1 sap pırasa
3/4 çay bardağı galeta unu
1 ufak ceviz büyüklüğünde taze zencefil rendesi
1 yumurta
1 silme tatlı kaşığı tuz, karabiber
Hazırlanışı
Balığı haşlayın ve ayıklayın. Patatesi de haşlayın ve rendeleyin. Ilıdıkları zaman ayıkladığınız balığı, rendelediğiniz patatesi, ince ince doğradığınız pırasayı, zencefili, tuzu ve karabiberi ekleyin. Çırpılmış yumurtayı ve galeta ununu da ilave edin. Ele yapışmayan bir karışım olmalı. Eğer hala elinize yapışıyorsa biraz daha galeta unu ekleyin. İstediğiniz şekilleri vererek önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika üzerleri kızarana değin pişirin.
Yazı: İpek KUŞÇU