Yılbaşına özel lezzetler

Yılbaşına özel lezzetler

Yeni yılı evde karşılayacaksanız ailedeki küçük bireylerin de keyif alacağı hoş bir yılbaşı menüsü planlayabilirsiniz. İşte bizim önerimiz…

  • Yemek
  • Cuma 25.08.2017 16:31
Hamura sarılı yılbaşı tavukları
4 kişilik

Malzemeler

Hamur malzemesi


4 su bardağı organik buğday unu
1 yemek kaşığı ekşi maya veya yarım paket yaş maya,
100 gram eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı ılık süt
1 silme tatlı kaşığı tuz

Diğer malzemeler

4-6 adet tavuk baget,
1 yumurtanın sarısı
Tuz, karabiber, kekik

Hazırlanışı

Önce hamuru hazırlayın ve üzerini örterek bir yerde yarım saat kadar dinlendirin. Tavuk bagetleri yumuşayıncaya kadar haşlayın ve soğumaya bırakın. Soğuyan bagetlerin derilerini soyun ve her tarafına tuz, karabiber ve kekik serpin. Hazırladığınız hamuru yarım saat dinlendirdikten sonra unlanmış bir zeminde merdane ile açın. Hamurları şerit halinde kesin. Şeritleri bagetlerin uç kısmından başlayarak birbirinin üzerine gelecek şekilde tepeye kadar sarın. Hamur pişerken açılmasın diye hamurlu tavuk bagetlerinin altt a kalan tarafl arına ikiye bölünmüş kürdanlarla tutt urun. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında orta ısıda üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Üzerleri kızarınca fırından alın ve sıcak olarak servis yapın.



Pekmezli yılbaşı kekleri
4-6 kişilik

Malzemeler


2 adet yumurta,
1 su bardağı keçiboynuzu pekmezi,
150 gram tereyağı
1 yemek kaşığı ham kakao veya keçiboynuzu tozu,
1 tatlı kaşığı limon rendesi,
1.5-2 su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı karbonat
Üzeri için Süzme yoğurt ve bal (damak zevkinize göre eklenmiş)

Hazırlanışı

Tereyağını ve pekmezi mikserle çırpın. Yumurtaları ayrı bir yerde çırpın ve onu tereyağlı karışıma ekleyin. Kakaoyu, limon kabuğunu, karbonatı ve azar azar unu da ilave edin. İyice karıştırın kek hamurunu ve fırça ile tabanını yağladığınız mini kek kalıplarına paylaştırın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Üzerine bal ile karıştırdığınız süzme yoğurtt an kaşıkla paylaştırın. Hindistan cevizi ile süsleyin.



Hindi etli keşkek çorbası
4 kişilik

Malzemeler


1 su bardağı nohut unu (ele yapışmayan hamur için artıp azalabilir un miktarı)
1 su bardağı karabuğday unu
1 yemek kaşığı
Hindistan cevizi yağı
2-3 yemek kaşığı buzlu su
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı karbonat
Üzerine bir avuç dolusu karışık çekirdek

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi derin bir kasede karıştırın. Streceh sarıp buzdolabına kaldırın. Yarım saat dinlendikten sonra merdane ile ince olacak şekilde açın. Üzerine fırça ile su sürün ve çekirdekleri serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10-15 dakika pişirin.



Yılbaşı kurabiyeleri
4-6

Malzemeler


125 gram yumuşak tereyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı organik elma konsantresi veya aynı miktarda pekmez,
3-3.5 su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı tarçın Süsleme için
1 fincan organik pudra şekeri ve
1 yumurta akı

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi derin bir kaseye aktarın. Yumuşak bir hamur elde edene değin yoğurun. Buzdolabı poşetine sararak buzdolabında yarım saat bekletin. Dinlenen hamuru merdane yardımı ile açın ve istediğiniz kalıplarla şekillendirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış fırında orta ısıda 15-20 dakika pişirin. Süsleme için; yumurta akını bir fi ske tuz ile çırpın. Üzerine azar azar pudra şekerini ilave edin. Koyu bir kıvam alıncaya kadar pudra şekeri ekleyin. Fırından çıkan ılıyan kurabiyelerinizi bir fırça yardımı ile bu hazırladığınız karışımla süsleyin. Karışımın bir kısmına kakao ekleyerek kahverengi renk elde edebilirsiniz.

Hazırlayan: İpek KUŞÇU
BİZE ULAŞIN