Bahar geldi arkası yaz

Şu sıralar öyle hafif beslenmeliyiz ki kilo aldırmasın, hatta yedikçe yağları yaksın. Hızlı, pratik, lezzetli, kolay, insanı mutlu hissettiren tarifleri tercih etmeliyiz

Seviyorum pratik olmayı ve hatta çoğu zaman devrik cümleler kurmayı... Pratik olup, hızlı çözümler bulmayı, hayatı lezzetli şekilde kolaylaştırmayı... Malum önümüz bahar, arkası yaz, herkes bir beden incelme, plajda iyi görünme derdinde. Sadece mayo içindeki konfor değil elbet kaygımız... Hafif balkona dönüşen göbeklere isyandır yemekle olan inadımız.

GÜNEŞ, İŞTAH AÇIYOR
Fakat baharın kendini gösterdiği şu güneşli günlerde, sizi bilmem ama benim iştahım bir açılıyor ki sormayın... Güneşin de etkisiyle kendimi daha bir dinç, daha bir diri ve haliyle iştahlı hissediyorum. Fakat yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan ikilemi burada başlıyor. En çok mutluluk hormonu salgılatan şeyler çikolata, dondurma, fıstık, hamurlular, makarna, ekmek.... Allah'ım bu işin sonu iyiye gitmiyor, hem de tam yaz, ilk emarelerini göstermiş, mayoları, bikinileri dolaplardan çıkartmaya niyetlendirmişken. Pratik olsun, ama lezzetten ödün vermesin, orijinal olsun, ama her yerde bulabileceğimiz malzemelerle yapılsın, kilo aldırmasın, hatta mümkünse yedikçe yağları yaksın... Bir nevi hem şoför arkası, hem tekerlek üstü olsun, hem de yolda sarsmasın. 45 kişilik otobüste bile bir tane böyle koltuk var, Allah'tan yemek konusu öyle değil. Hızlı, pratik, lezzetli, mutlu hissettiren, kolay, hafif... İnternette arama motoruna yazsanız ne çıkar hiç bilmiyorum, ama benim dağarcıktan bu modele uygun iki tarif çıkar sizin için...

OTLU PORTAKALLI ENGİNAR
Geçenlerde annemle sohbet ederken, "Arda bir kereviz yapıyorum portakallı, parmaklarını yersin," demişti. Kendisini enginar sanan kereviz yapmış. Armut dibine düşer modeli, ben de annemin yönlendirmesiyle yaptım bu tarifi programda. O kadar çok beğenildi ki, geçtiğimiz hafta eve gelen arkadaşlarıma da bu tarifin bir benzerini, bu sefer enginar ile yaptım. Sonuç gerçekten muhteşem....

MALZEMELER
8 adet orta boy enginar 2 demet dereotu 1 demet maydanoz 2 adet kuru soğan 1 bardak, taze sıkılmış portakal suyu 2 tatlı kaşığı toz şeker 1 çay bardağı zeytinyağı 2 dilim portakal Tuz ve karabiber

YAPILIŞI
Geniş bir tencereye su koyun, bir tatlı kaşığı şeker, bir tutam tuz, bir tutam karabiber ekleyip enginarlarınızı içine alın. 10 dakika kadar kaynar suda haşlayıp, biraz yumuşamalarını sağladıktan sonra sudan alın ve kenarda bekletin. Başka bir tavada yemeklik, küçük küpler halinde doğradığınız soğanlardan bir tepeleme kaşık kenara ayırın, kalan soğanları çay bardağındaki zeytinyağının 1/3'ü ile kısık ateşte terletmeye başlayın. Soğanlar yumuşayacak, diriliklerini kaybedecek, ama renkleri tam olarak pembeye dönmeyecek kıvamdayken ateşten alın, incecik kıydığınız dereotu ve maydanozun yapraklarını ekleyip karıştırın ve enginarları tepeleme şekilde bu karışımla doldurun. Enginarları haşladığınız tenceredeki suyu boşaltın, kalan zeytinyağını ve kenara ayırdığınız soğanı ekleyip zeytinyağını hafif tatlandırın. Bir bardak portakal suyunu da ekleyip, bir tur karıştırdıktan sonra enginarlarınızı içine yerleştirin. İki dilim portakalı, dört parçaya kesip suyuna ekleyin. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak 15 dakika pişirin, arada bir iki kere suyundan alıp enginarların üzerine gezdirin. Soğuk olarak servis edin.

BAHAR DOPİNGİ
Bu salataya 'bahar dopingi' adını verdim. Ağzınıza her attığınız lokma, müthiş ferah bir lezzet bırakıyor damakta. İçinde kişniş, zencefil gibi yararlı birçok malzeme de var. Yapımı çok kolay, üstelik sıradışı bir tadı ve görüntüsü var. Yaz gelirken sürekli Akdeniz yeşilliklerine mahkum olmamanızı sağlayacak, sağlıklı, lezzetli, ferahlatıcı bir salata. Aynı bahar gibi...

MALZEMELER
1/3 beyaz lahana 1/4 kırmızı lahana 4-5 adet turp 1/4 demet taze kişniş Yarım rezene Yarım limon Yarım chili biber

SOS İÇİN
1 çorba kaşığı elma sirkesi 3 çorba kaşığı zeytinyağı Tuz-karabiber Yarım limon Az, rendelenmiş taze zencefil 1 çorba kaşığı maydanoz 1 adet rendelenmiş arpacık soğan 1 diş rendelenmiş sarımsak

YAPILIŞI
Lahanaları ve rezeneyi en ince şekilde kıyın. Limon suyu, tuz ve az su ile ovarak yumuşatın. Salata kurutucusu ile önce beyaz lahanayı, sonra kırmızı lahanayı sırayla kurutun. Birlikte kurutursanız kırmızı lahana, beyaz lahanayı boyayacaktır. Turbu ve chili biberi ince olarak üstüne kıyın. Bir tabağa alın ve kişnişi üzerine ekleyin. Sos için, soğanları en son koymak üzere bütün malzemeyi karıştırıp üzerine dökün. Süslemek icin rezenenin yeşilliğini kullanabilirsiniz.

ARDA TÜRKMEN
BİZE ULAŞIN