Son
zamanlarda market raflarında paketlenmiş kurutulmuş meyveler dikkatinizi çekmiş olabilir. Fresh Garden markalı bu ürünlerin, kuruyemişçilerde gördüğümüz kurutulmuş meyvelerden farkı, tamamen doğal olmaları. Fakat esas ilginç olan, bu meyveleri üreten firmanın hikayesi. Yeşim Grup Gıda'nın ortaklarından Esat Engin, aslında profesyonel futbolcuymuş. Yıllar önce Bayburtspor'da oynarken birden esmiş ve futbolu bırakıp İstanbul'a dönmüş. Burada bir gün Hong Kong'lu biriyle tanışmış: "Yurtdışından Pekin ördeği, bambu çubuk, ananas, meyve kokteyli gibi ürünler ithal ediyordu o arkadaşım, buradaki restoran ve otellere satıyordu. Ayrıca ufak ufak da soya filizi yetiştiriyordu. Onunla ortak oldum. Bir süre sonra ayrıldık. Bu kez ben sadece soya filizi üretmeye başladım. Yıl 1993." Esat Engin soya filiziyle yetinmemiş ve Türkiye'de hiç olmayan başka sebze ve meyvelerin peşine düşmüş: "Berlin'de her sene Fruit Logistica fuarı oluyor. Oraya gittiğimde değişik filizleri gördüm. Mesela Hollandalı bir firma 30 çeşit filiz üretiyor. Tere filizi, roka filizi, mercimek filizi, sarımsak filizi, nohut filizi, buğday çimi gibi... Tabii o zaman bunları bizden başka üreten yoktu Türkiye'de. Şu an hâlâ soya filizi dışındaki filizleri bizden başka yapan yok." Bu filizler özellikle salatalarda ve sandviçlerde kullanılıyor. Bir dönem ilk kez çekirdeksiz karpuz üretimini de yapan firma bir de Türkiye'de ilk kez narı tanelerine ayırıp paketleyerek satışını da yapmış. Ama sadece nar mevsiminde bu ürünü bulabiliyorsunuz.