Portakallar bir âlem!
Sicilya'nın portakalları eşsiz. Özellikle Siraküza bölgesinde yetişen kan portakalı neredeyse bütün Avrupa'nın kırmızı renkli portakal suyu ihtiyacını karşılıyor. Ama kan portakalı tek narenciye ürünü değil. Adada çeşitli bölgelerde yetişen farklı portakal türleri var. Bunlar arasında bizim Washington portakalı diye bildiğimiz türün daha kalın kabuklu ve çocuk kafası büyüklüğünde olanları var ki, tek kelimeyle harika.
Deniz ürünleri kıskandırıyor
Sicilya'da lokantaların menüleri balık ve deniz ürünleri ağırlıklı. Bizde tarihe karışan kılıçbalığı burada her lokantada var; kocaman dilimler halinde ızgarası yapılıyor. Siyah midye ve kum midyesi çeşitleri zengin. Boyları küçük ama içleri dolgun ve çok lezzetli midyeleri var. Bizim sularımızda küçük ve orta boy kanal karidesleriyle İskenderun karidesi bulunur. Sicilya'da beş-altı cins karides saydım. Rengi çok kırmızı olan bir türünün lezzetine doyulmuyor.
Yerli domatesin tadı başka
Sicilya'ya da domates bizdeki gibi 19. yüzyılda girmiş. Ama bizde Çanakkale domatesi gibi çok lezzetli yerli domates çeşitleri yok olup yerlerini kısır tohumları ithal edilen domateslere bırakırken, Sicilya'da güneşte olgunlaşan türler korunmuş. Değişik şekilli makarnalarla yapılan domates soslu, Norma usulü makarna, adanın ulusal spesiyalitesi. Adını Sicilya'nın Catania şehrinde doğan ünlü besteci Bellini'nin
Norma operasından alan bu yemekte domates sosunun yanında patlıcan dilimleri de yer alıyor. Sicilya'da bildiğimiz çorbalar yok; menüde gördüğünüz 'zupa' sözcüğünü çorba sanıp ısmarlarsanız, domates sosu bol midye ya da kum midyesindan yapılmış bir salma geliyor. Çorba olarak yadırgasanız bile, sosunun lezzeti, klasik çorba beklentinizi unutturuyor.
Lorun kıymetini biliyorlar
Sicilya mutfağında İtalyancası ricotta olan taze lorun vazgeçilmez yeri var. Başta adını Arapça yuvarlak büyük kase anlamına gelen kuas'at sözcüğünden alan cassata adlı pasta çeşidiyle yine Sicilya'nın en ünlü tatlılarından cannolinin nefis dolgu malzemesi hep taze lor ile yapılıyor. Ekşi karadut reçeli ya da balla birlikte kahvaltı sofralarının demirbaşı.