Yemek trendleri her yıl değişiyor. Hatırlasanıza bir ara ne kadar çok carpaccio tüketir olmuştuk. Birçok kişinin belki de daha önce hiç duymadığı, ince ince kesilip roka ve parmesan eşliğinde servis edilen bu yemeği şimdilerde bilmeyen kalmamıştır. Hele hayatımız giren ve uzun yıllar çıkmak bilmeyen Küba içkisi mojito'nun yükselişi ne kadar da hızlı olmuştu. Ardından da geçtiğimiz yıl ceviche ve kinoa ile yatıp kalkmıştık. Aslında tüm bu yiyecek ve içeceklerin hayatımıza girmesi tesadüf değil. Trend avcıları ve otoriteler yıllar öncesinden hangi yiyecek ve içecek akımının ön plana çıkacağını belirliyorlar. Bunu belirlerken iklimlerden, soyu tükenen meyve ve sebzelerden, gıda ekonomisinden ve dünyada olup biten olaylardan etkileniyorlar elbette. Birkaç yıl boyunca fırtınalar estiren steak modası et sıkıntısı nedeniyle yerini sebzeye ve böceklere vermeye başladı. 2015 kışının moda yiyecekleri ise geçtiğimiz hafta San Francisco'da düzenlenen ve yaklaşık 19 bin kişinin katıldığı 2015 Kış Yemekleri Festivali'nde tanıtıldı. Ve bu festival gösterdi ki 2015 kışının galibi her eve giren bir lezzet: Kızarmış ekmek... Evet, yanlış duymadınız. Şova şahsen katılmadım ama uzaktan da olsa tüm gastronomi sektörüyle ilgilenenler gibi ben de olan biteni takip ettim. O halde ne diyoruz: Bu yıl bol bol ekmek yemeğe hazırlıklı olun. Sıradan ekmekler ya da sadece kızarmış ekmek de değil mevzu bahis. Balkabağı yağlı, tereyağı ve tarçınlı, çikolatalı... İştah kabartan, sanat eserini andıran tostlar şovun en önemli parçasıydı. 'Artistik ekmekler' adı altında tanıtılan tost çeşitleri New York ve Los Angeles'taki kafe ve restoranların menüsüne girmeye başladı bile. Yemek öncesi masaya gelen zeytinyağı ve ekmek devri yavaş yavaş sona eriyor gibi. Onun yerini bademli tereyağı, trüflü zeytinyağı ve avokado sosuyla servis edilen kızarmış ekmekler almaya başlıyor. Sadece restoranlarda da değil. Ev davetlerinde de tatlıdan tuzluya farklı tostlar sunmak bu yıl çok moda olacak. İster üzerine akçaağaç şurubu ve tarçın dökerek servis edin, ister kekikli zeytinyağı ve kızarmış peynirle sunun. Bu hazırlaması kolay ve yaratıcılıkta sınır tanımayan ekmekler hem çok lezzetli hem de eğlenceli..
TARÇINLI ÇAY VE YOSUN
Gastronomi şovunda öne çıkan içecekse tarçınlı çay oldu. Bitter çikolata ve deniz yosunu da bu yıl menülerde sık sık görmeye başlayacağımız diğer yiyecekler. Birçok marka deniz yosunlu cipsler üretmeye başladı bile. İtalya'da deniz yosunlu pizzalar revaçta. Türkiye'de de birçok lüks restoran menüsüne deniz yosunlu salata gibi tatlar ekledi. Oldukça sağlıklı ve B12 vitamini bakımından zengin deniz yosunu kadınların gözdesi oldu bile.
UMUT KİMİN OLACAK?
Yeni nesil artık sanata yatırım yapıyor. Sergiler, galeri açılışları ve müzayedeler artık en popüler ve fotoğraf çektirmek için en havalı adresler. Bu hafta Zorlu Center'da Beyaz Müzayede'nin sergisi ve kokteyli vardı. İlgi epey fazlaydı. Müzayedede satışa çıkacak eserler arasında dünyaca ünlü isimler göze çarpıyordu. Müzayede evi sahibi Aziz Karadeniz, Türkiye'de yeni kuşağın yabancı sanata büyük ilgi gösterdiğini söyledi. 18 Ocak, pazar günü satışa çıkacak eserler arasında pop sanatının öncülerinden ve yaşayan en önemli Amerikan sanatçılarından Robert Indiana'nın
Hope (Umut) isimli heykeli de var. 750 bin-1 milyon TL aralığında satışa çıkacak eser için birçok kişi şimdiden fiyat belirtmeye başlamış. Eserin benzerleri Şangay'da 1 milyon 700 bine ve Londra'da 1 milyon 400 bin liraya satılmıştı. Bakalım bizde
Hope'a kim, ne kadar verecek?
HOSTEL + LÜKS= POSHTEL
Taktınız sırt çantanızı, ayağınızda postalla ucuza dünyayı gezmeyi planlıyorsunuz... Bir taraftan da gittiğiniz yerlerde sosyalleşip yeni insanlarla tanışmak ve uygun fiyatlara konaklamak istiyorsunuz... O halde hostelde kalmak sizin için en doğrusu olacaktır. Ama 2015'te hosteller bir adım öteye taşınıyor ve beş yıldızlı oteli aratmayan lüks hizmetler sunuyor. Kısacası hostellerin yerini lüks 'poshtel'ler alıyor. Seyahat guruları önümüzdeki 10 yıla poshtellerin damga vuracağını söylüyor. Cebine dikkat eden ama trendy ve lüks yerlerde konaklamak isteyen gençlerin yeni gözdeleri poshteller oldu bile. Restoranları olan, wi-fi hizmeti sunan, hatta süit odaları bile bulunan hostellerin en iyi örnekleri şimdilik İngiltere'de. Generator ve Safestay İngiltere'deki poshtellere birkaç örnek. Barselona'da Garcia, Berlin'de ONE80 de dünyanın diğer yerlerindeki popüler poshtellerden bazıları.
FENERLİLERİN BULUŞMA NOKTASI
Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Ömer Temelli, Anadolu yakasında iş çıkışı insanların uğrayabileceği, ev sıcaklığında yeni bir mekan açtı. Mekanın adı DC Maja Bar. DJ performanslarının da olduğu bar saat 17.00-01.00 arası açık. Neşet Yalçın, Yıldırım Demirören gibi spor camiasından isimlerin de müdavimi olduğu bar şimdiden popüler olmuş durumda.
Beyaz trüf ülkemize bir geldi pir geldi. Birçok mekan beyaz trüfü menülerine ekledi bile. Cantinery, Morini, Lucca, Parle... Hepsinde trüflü lezzetler ön plana çıkıyor. Bu arada bu akşam Morini'de ünlü miksolojist David Rios özel kokteyller hazırlayacak, benden söylemesi...
ÜNLÜLERİN RESTORAN AÇMA HAYALİ
Birçok işadamının hayalinde bir gün restoran açmak vardır derler. Sanırım bu popçular ve müzik sektöründekiler için de geçerli. Öyle ki Günaydın Steak House'dan Süleyman Dilek yuvadan uçup Etiler ve Karaköy'de kendi steak house'unu açmaya karar verince ünlü birçok müdavimi kendisine ortak olma teklifi götürmüş. Önümüzdeki günlerde Dallas'a gidecek olan Dilek, üç ay içinde restoranını açacak. Şimdilik hayalinde tek başına bu sektöre yatırım yapmak varmış. Demet Akalın-Okan Kurt, Orhan Gencebay, Murat Boz, Kıvanç Tatlıtuğ, Çağatay Ulusoy, Dilek'in müdavimleri arasında...