Zeytinyağı insanoğlunun tarım devriminde ürettiği ilk ürünlerden biri. Zeytinyağının gençlik ve güç kaynağı olduğu inancı her zaman çok yaygındı. Eski Mısır, Yunan ve Roma'da çeşitli çiçek ve otlarla karıştırılarak ilaç ve kozmetikler elde ediliyordu. 15. yüzyılda İspanyollar zeytin ve zeytinyağını Orta ve Güney Amerika'ya daha sonra da Kaliforniya'ya taşıdı. 70'lere kadar Akdenizli olmayanlar için zeytinyağı, marketlerin "otantik" özel yiyecekler bölümünde raflarda duran Uzakdoğu ülkelerinin büyülü bir malzemesiydi. Akdeniz mutfağında yemeklerin hemen hepsinin zeytinyağı ile piştiği dönemlerde batılılar zeytinyağını genellikle restoranlarda tadıyordu. 80'lerden sonra batı ülkelerinin zeytinyağı tüketiminde büyük bir talep patlaması oldu. Tüketiciler artık bilinçli beslenmeyle önem veriyor, katkı maddesi içermeyen doğal ürünleri tercih ediyordu.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Günümüzde zeytinyağlı yemekler özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor. Zeytinin ve zeytinyağının sağlığımıza sayısız faydaları olduğunu biliyoruz. Yemeklere verdiği o nefis lezzetin yanı sıra, bu narin meyve ve yağı; kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarını, kireçlenmeyi ve bağırsak hastalıklarını önler. Zeytinyağı içerdiği A, D, K ve E vitaminleri sayesinde yaşlanmayı geciktirir. Kalp atışlarının düzenlenmesine ve hücrelerin yaşlanmasını geciktirmeye yardım eden antioksidan maddeler içerir. Sindirime yardımcı olur. Vücudun kalsiyum emilimini kolaylaştırır. Cildin hem görünüşünü hem de yapısını güzelleştirir. Ayrıca kanser riskini azaltır ve yüksek tansiyonu düşürür.
ZEYTİNYAĞLI YEMEKLERİN PÜF NOKTALARI
Zeytinyağlı yemek yapmak çok kolay gibi görünse de aslında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Öncelikle yemekte kullanacağınız malzemelerin hepsinin çok taze olması gerekir. Sebzeler güzelce yıkanmalıdır. Kullanılacak zeytinyağının iyi kalitede olduğuna dikkat edilmelidir. Zeytinyağı ocakta kızgın ateşte uzun süre bekletilmemelidir. Zeytinyağlı yemeklere bir kaşık şeker eklemek yemeğin lezzetinin artmasını sağlar. Yemek piştikten sonra oda sıcaklığında servis edilmeli ve buzdolabında uzun süre bekletilmemelidir.
Zeytinyağlı barbunya (6 kişilik)
Malzemeler
1 kilo barbunya
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet sivri biber
2 diş sarmısak
2 adet soğan
2 adet havuç
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı tuz
Limon
Maydanoz
YAPILIŞI
Soğan ve sivri biberleri yemeklik doğrayın. Sarmısakları incecik kıyın. Soğan, sivri biber ve sarmısakları 1 çorba kaşığı salçayla birlikte, 1 çay bardağı zeytinyağında 5 dakika kavurun. Barbunya ve halka doğradığınız havuçları ilave edin. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su, birer tatlı kaşığı tozşeker ve tuz ekleyin. Suyunu arada bir kontrol ederek, normal tencerede 45 dakika, düdüklü tencerede 12 dakika pişirin. Soğutup, limon ve maydanozla süsleyin ve servis yapın.