Bu kez de Akdeniz’den bildirelim

Bu kez de Akdeniz’den bildirelim

Hava ne çok terletiyor ne de üşütüyor. Deniz suyu hâlâ serinletiyor. Pub’ları, dünya mutfağından lezzetleri ve konsept otelleriyle Akdeniz’in yıldızı Antalya’nın tam zamanı...

Bayram tatiline sayılı günler kaldı. Birçok kişi Ege'ye ve Güney'e akın edecek gibi görünüyor. Çeşme-Bodrum hattı daha sezon açılmadan pek çok kez yazıldı-çizildi. Ama bir de Akdeniz'in yıldızı Antalya var...
Maalesef yaz sezonunda Ege'den bildirirken upuzun sahillere, tatil beldelerine, Kaleiçi'ne, renkli şehir hayatına sahip Antalya'yı es geçiyoruz. Üstelik mevsimlerin kaymasıyla Antalya'da hava şu sıralar harika. Rüzgar akşamları hafif hafif esiyor, sıcaklık bunaltmıyor, deniz serinletiyor. Kısacası Antalya'ya gitmenin tam zamanı.
Bayramda Akdeniz'e inecek, Antalya'da tatil yapacaklar için öncesinde soluğu şehirde aldım. Nereler 'in', yeni neler açıldı bir bir gezdim. İşte muhteşem doğası ve eşsiz gastronomisi ile mini Antalya rehberi...


Serasen

İSTİKAMET KALEİÇİ
Turumuza elbette Kaleiçi'nden başlıyoruz. İlk durağımız herkesin 'mutlaka gitmelisin' diye ısrar ettiği Tuvana Butik Otel'in içinde servis veren Serasen. İçeri adım attığınızda birden başka bir ülkeye geçiş yapıyorsunuz. Sanki Kaleiçi'nde değil de Güney İtalya'dayım. Beyaz masa örtüleri, şık bir ambiyans ve yeşillikler ilk göze çarpanlar. Hemen etrafa bir göz gezdiriyorum. Arka masada 15 kişilik, 50 yaş üstü, yabancı kadın grubunun doğum günü için geldiğini görüyorum. Başka masalarda da turistler çoğunlukta. Üstelik belli ki gastronomi meraklısı turistler... Menü epey iddialı. Ördek konfit, soğuk bezelye ve nane çorbası, deniz mahsullü fettucine gibi maharet ve yaratıcılık gerektiren yemekler menüde art arda sıralanmış. Ayrıca bir de suşi bölümü var ki seçim yapmak gerçekten de zor. Tatlılardan creme brulee'yi denemeye karar veriyorum. İlk başta köpüklü bir Türk kahvesi geldi sansam da çok geçmeden bu enfes tatlıyı kaşıklamaya başlıyorum.

LATİN AMERİKA LEZZETLERİ
Yine Kaleiçi'nde oldukça iddialı bir başka mekan: Pio Gastro Pub. Burada Latin Amerika sokak lezzetlerinden oluşan oldukça ilginç bir menü var. Tabaklar ufak tapaslar şeklinde ortaya paylaşmalık olarak geliyor. Sokağa taşan uzun masalarda sosyalleşme imkanı da var. İçeride ise grafitiler ve sanat ağırlıklı dekorasyon hemen dikkat çekiyor. İlerleyen saatlerde ise müziğin sesi DJ performansı ile yükseliyor. Antalyalılar kadar turistler de eğlenmek için Pio'yu tercih ediyor.

İTALYAN MI İSTEDİNİZ?
Antalya'nın oldukça zengin bir mutfağı var. Şehri ziyaret ettiğimde hep yöresel yemekler sunan restoranları tercih ederdim. Oysa ne çok şey kaçırmışım. Dünya mutfağının gerçekten çok önemli örneklerini sunan mekanlar varmış oysa. il Cucino ve Fucina çok lezzetli pizzalar ve makarnalar tadabileceğiniz iki restoran. Fucina yeni açıldı, burratalı makarnası epey başarılı.

EN POPÜLER BULUŞMA ADRESLERİ
Şehrin en popüler iki buluşma adresiyse Asmani ve Pablito. İkisinin de mutfak danışmanı Tolga Atalay. Asmani, şehir ve deniz manzarasına aynı anda sahip oldukça şık bir restoran. Müziklerde ise Suat Ateşdağlı imzası var. Zaman zaman burada DJ setinin başına Ateşdağlı geçiyor ve eğlence başlıyor. Unutamadığım lezzetlerin başında trüflü dana carpaccio, küşneme, risotto ve makarna çeşitlerinin yanı sıra ev yapımı sorbeler geliyor. Pablito ise özellikle pazar kahvaltılarıyla ünlü bir mekan. Denize nazır terasında yer bulabilmek için erken davranmak gerekiyor. Burada ise kalamata zeytinli ve gorgonzola peynirli pizzayı denemenizi tavsiye ederim.

GOLFSEVERLER YA DA ÇOCUKLU AİLELER
Antalya'da şehir merkezinde konaklamak isteyenler Akra Otel'i tercih edebilir. Havuz ve plajıyla tatil imkanı da sunuyor. Otelden içeri adım atar atmaz burnunuza bergamut kokusu geliyor. Otel Urban Social ismini verdiği bir konsept uygulamaya başlamış ve bunun için turizmde önemli projelere imza atan Cem Kınay'dan danışmanlık almış. Bu doğrultuda da dünyanın en iyi 10 parfümöründen biri olan Christophe Laudamiel ile anlaşılmış. Laudamiel de otelin farklı alanlarında farklı aralıklarla sıkılan, bergamut, sakız, limon, sedir, mür, paçuli gibi notalardan oluşan otele özel bir esans hazırlamış. Çocuklu ailelerin tercihi ise eğlence parkı The Land of Legends oluyor genelde. Otelden içeri adım atar atmaz kendinizi Disneyland'a gelmiş gibi hissediyorsunuz. "Yok ben golf meraklısıyım" diyorsanız da otel tercihiniz Cornelia Diamond Golf Resort&Spa olabilir. Dünyanın farklı yerlerinden golfseverler burada buluşuyor.


7 Mehmet

YAPMADAN DÖNMEYİN
Artık bir Antalya klasiği 7 Mehmet... Kuşaktan kuşağa geçen mekanda hibeş, Sezen pilavı (ki bu pilav adını Sezen Aksu'dan alıyor), kokoreç ve bademli lagos öne çıkıyor. Tüm yemekler birbirinden leziz.
Kahvaltı için elbette Tevfik Usta... Serpme kahvaltı yemeyeceğiz, serpme börek ile güne başlayacağız. İster ıspanaklı, ister kıymalı. Benim favorim ise patates ya da peynirli. Serpme börek için tek adres elbette Tevfik Usta değil. Altınkum'daki Elmalı Değirmeni Antalya Serpme Börek'te tahinli ve yaban mersinli serpme börek çeşitleri de var. Böreğin, yanında yumurta ve söğüş salatayla servis edildiği Avcıoğlu şubelerinden birine de uğrayabilirsiniz.
Antalya'ya kadar gelip de köfte-piyaz yemeden dönmek olmaz. Hem bu piyaz bildiğimizden farklı, tahinli ve çok daha lezzetli. Köfte-piyaz için herkes farklı adresler önerir. Ama şimdi söyleyeceklerimi sadece yerli halk bilir. İlki sebze halinin içindeki Şişçi Volkan. Şişte köfte ve piyaz dışında mutlaka tereyağında yumurta da söyleyin. Bir diğer önerim ise Sanayi'deki Doyum.
"İlla ev yemeği isterim" diyorsanız Terra City AVM'deki Sedir'e uğrayabilirsiniz.
Suşi çekerse canınız buyurun Kokoyaki'ye. Özellikle tempura roller'ı bir harika.
İyi bir steak isteyenler mutlaka Maxx Royal'in içindeki Steakhouse'a uğrasın. İstanbul'dan bile buraya steak yemek için gelenler oluyor, benden söylemesi.
Bu kadar yemek sonrası bizi ancak detoks paklar. Neyse ki Ersin Süzer'in LifeCo'sunun Antalya'da da bir şubesi var. İster raw food, bünyeniz ve sağlığınız el veriyorsa da sıvı detoksu yapabilirsiniz.

EĞLENİN
Ben Babalar Günü'nü babamdan binlerce kilometre uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Ama bu durum, bu güne özel aktiviteleri takip etmediğim anlamına gelmiyor. İşte size çok eğlenceli bir öneri: Akasya'da bu özel gün için Father's League alanı kuruluyor. Ve bu alanda babaları ve çocukları eğlenceli aktiviteler bekliyor. Sevdikleri kahramanların kostümlerini giyecek olan çocuklar ve babalar 'Batman ile Joker'i Yakalama', 'Superman ile Göklere Tırmanma' gibi oyunları oynama imkanı bulacak. Etkinlik 17-18 Haziran'da gün boyu devam edecek.

KEŞFEDİN
Paper Moon'un şefi Giuseppe Pressani, namıdiğer Pino, ülkedeki en iyi şeflerden biri olması dışında benim eski üst kat komşum. Bu yüzden yemeklerine olan düşkünlüğüm kadar ayrı bir bağım vardır Pressani ailesi ile. Pino, 2015 yılında Alaçatı'da muhteşem bir partiyle Zio Beach'i açmıştı ve Çeşme'nin en çok konuşulan mekanlarından birine imza atmıştı. Bu yaz öğrendim ki Çeşme'de yokmuş. Ama kardeşleri Çeşme Marina'da iki mekan birden açma hazırlığında. Bunlardan ilki Pino Brothers isminde bir tapas bar. Diğeri ise Türkçe deniz feneri anlamına gelen İtalyan restoranı il Faro.
BİZE ULAŞIN