Hem ruhunuzu hem damağınızı şenlendirir

Hem ruhunuzu hem damağınızı şenlendirir

Büyük küçük herkesin sevdiği dondurma, lezzeti, hafifliği ve şık sunumlarıyla hem göze hem ruha hem de damak zevkine hitap ediyor. Sofraların vazgeçilmezi dondurmayı yılın her döneminde rahatlıkla tüketebilirsiniz

  • Cumartesi Sabah
  • Cuma 04.11.2017
İster külahta ister kasede... Sadesi, kakaolusu, meyvelisi... Rengarenk, çeşit çeşit dondurmalar 7'den 77'ye herkesin vazgeçilmez lezzetleri arasında. Ağızda bıraktığı tadı, hafifliği, enerjisiyle dondurma artık her mevsim aranan bir lezzet olarak sofralarda, menülerde yerini alıyor.
Dondurma dönemi, zamanı, mevsimi olmayan bir tatlı. Kışın dondurma yenmesinin uzmanlarca bir sakıncası yok. Boğaz ağrısı yapar, kışın dondurma yenmez gibi ifadeler kesinlikle önyargıdan ibarettir. İsveç, Norveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde ya da Kanada'da olduğu gibi ülkemizde de yaz kış tüketilen dondurma artık bir mevsime sığmayan zamansız bir lezzet. Kuzey Avrupa ülkelerinde bu nedenle yaz kış dondurma yenir. Yani dondurmanın sezonu yoktur.

SEVDİKLERİMİZLE BERABER
Coğrafyalar ne kadar uzak kültürler ne kadar değişik olursa olsun dondurma tüm dünyanın ortak lezzetidir. Nasıl zamanı ve mevsimi yoksa mekanı da yoktur dondurmanın. Gerek dışarıda gerek evde, sofraların baş tacıdır. İster ara öğün olarak ister hoş ve şık bir yemeği taçlandırmak için dondurma isabetli bir tercihtir. Daha çok evlerimize çekildiğimiz bu mevsimde, dondurma mekanlarımızın huzuruna huzur, neşesine neşe katacaktır. Sıcak ev ortamında dondurma üstelik sevdiklerimizle, arkadaşlarımızlayken ortamı daha renklendirecek, neşelendirecektir.

HEM SAĞLIKLI HEM LEZZETLİ
Dondurma sadece bir tatlı değil aynı zamanda sağlıklı ve enerji verici bir alternatif. Lezzetiyle birlikte insana enerji ve mutluluk veren sağlıklı bir tercih. Uzmanlara göre şerbetli ve ağır tatlılar yerine dondurma tercih etmek daha isabetli bir seçim. Araştırmalar üç top dondurmadaki kalsiyumun bir bardak süte eşdeğer olduğunu gösteriyor. Üstelik dondurma kalsiyum, protein ve çok sayıda vitamin ihtiva ediyor.


Dondurma dönemi, zamanı, mevsimi olmayan bir tatlı. Kışın dondurma yenmesinin uzmanlarca bir sakıncası yok. Boğaz ağrısı yapar, kışın dondurma yenmez gibi ifadeler kesinlikle önyargıdan ibaret

ÇOCUKLARIN VAZGEÇİLMEZİ
Dondurma hem çocuklar hem de yetişkinler için tam bir sevinç kaynağı. Miniklerin vazgeçemediği lezzetler arasında ilk sırada. Özellikle çocukların büyüme döneminde dondurma çok doğru bir destek. Çünkü çocukluk dönemi, büyüme ve gelişmenin en yoğun olduğu zamandır. Çocukların gelişimi için çok önemli olan kalsiyum ve protein açısından da zengin bir besindir. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik döneminde rahatlıkla dondurma tüketilebilir. Bazı büyükler gibi süt sevmeyen çocuklar için dondurma önemli bir seçenek olarak yenebilir.

FİT VE MASUM
Dondurmanın baş tacı tatlar arasında olmasının önemli nedenlerinden biri de hafif ve masum bir sütlü tatlı olması. Hamur tatlılarına oranla düşük kalori değerine sahip olduğundan kilo artışına da neden olmuyor. Üstelik diyette de tüketilebiliyor. Yani kilo kontrolüne dikkat edenler dondurmayı rahatlıkla yiyebilir. Dondurma önerilen şekil ve miktarda tüketildiğinde en düşük kalorili tatlılardan biridir. Hem içeriğindeki vitamin, mineral yoğunluğu hem de kilo kontrolüne yardımcı olma özelliğiyle dondurma sofraların en fit tatlısı olmaya aday. Ama siz yine de miktarı abartmayın.

İSTER TEK İSTER TAMAMLAYICI
Dondurma, bol çeşidinin yanı sıra tek başına tüketildiği gibi bir hamur tatlısının ya da meyvenin yanında da keyifli bir ikili oluşturur. Özellikle bazı şerbetli tatlıların yanında serinliği, hafifliği ve lezzetiyle damaklarda müthiş bir tat ortaya çıkarır. Dondurmanın sunumu da tam bir görsel şölen. Servis edildiği porseleni, kasesi ile üzerine, yanına eklenen karameli, çikolata sosu, Antep fıstığı gibi süsleriyle tam bir şıklık ve göz alıcı bir keyif yaşatıyor. Bu yönüyle hem göze hem damağa hitap ettiğinden, özellikte misafirler için şık bir ikramdır.



HAZIRLANMA VE SAKLAMA KOŞULLARI ÖNEMLİ
Dondurmanın nasıl koşullarda hazırlandığı ve saklandığı da büyük önem taşıyor. Bunun için sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan ürünleri almaya özen gösterin. Üretildiği yer kadar hijyen koşullarında üretilmesi de önemli olan dondurmanın soğuk zincirinin bozulmaması gerekir. Ayrıca besin ve kalori değerleri dondurma çeşidine göre farklılık gösterdiği için paketlenmiş dondurmalar üzerindeki etiket okunmalı.

ALIRKEN VE YERKEN DİKKAT EDİN!
Bilmediğiniz ve güvenilir olmayan yerlerden dondurma almayın.
Dondurma almadan ve yemeden önce mutlaka son kullanma tarihine bakın.
Üzerinde buz ve kristal parçaları oluşan dondurmaları tüketmeyin.
Yırtık ambalajlı dondurmaları almayın.
Çözülmüş dondurmayı tekrar dondurmayın.

DONDURMALI KAĞIT HELVA (1 KİŞİLİK)
1 adet kağıt helva
1 top vanilyalı dondurma
1 top çilekli dondurma
1 top çikolatalı dondurma

Süslemek için:
Nane
Bir su bardağının ağız kısmıyla kağıt helvadan yuvarlaklar çıkarın. Servis tabağına 1 parça kağıt helva 1 top vanilyalı dondurma, tekrar 1 parça kağıt helva 1 top çilekli dondurma ve 1 parça kağıt helva 1 top çikolatalı dondurma olacak şekilde üst üste yerleştirin. Nane yaprağı ile süsleyerek servis yapın. Görselliğiyle de göz dolduran bu lezzeti çeşitli soslarla da süsleyebilirsiniz.
BİZE ULAŞIN