Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Manipülatör arkadaş

Fark ettirmeden, hissettirmeden insanları etkilemeye ve çoğu kez yapmak istemedikleri şeyleri yaptırmaya manipülasyon deniyor. Bunu yapana da manipülatör... Kelime dilimize Fransızcadan geçtiği için, yabancı bir durumla karşı karşıya olduğumuzu sanmayın. Manipülatörler her toplumda var. İşte onları taktiklerinden bir demet:
? Aptalı oynarlar. Sizden daha fazla bilgi koparabilmek için anlamamış gibi yaparlar.
? Bazen sessiz kalarak sizi baskı altına alırlar. Daha fazla konuşmak, daha çok anlatmak zorunda hissedersiniz kendinizi.
? Gözlerini gözlerinize dikerek ve kafalarını "Ya öyle mi" dercesine yavaş yavaş sallarlar. Kendinizi sorgudaymış gibi hissedersiniz. Açıklamaya, ikna etmeye çalışırsınız.
? İnsanların zayıf yönlerini kullanırlar. Korkularımız, endişelerimiz, tatmin edilmeyi bekleyen arzularımız onların oyuncağıdır. Mesela, üzmek, sevindirmek veya heveslendirmek için zayıf yanlarımızla alay ederler.
? Siz talep etmeseniz de yardım ederler.
Esas amaçları size yanaşmaktır.
? Sesleri yüksek çıkmaz. Yavaş yavaş ve alçak tonda konuşurlar.
? Kafanızı karıştırmak içi olayları, istatistikleri ve rakamları kullanırlar.
Nasıl? Tanıdık geldi değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA