Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Venedik ‘Vardiya’sı

29 ülkeden mimarlık öğrencileriyle Emre Arolat’tan Han Tümertekin’e ustalar buluşacak, üretecek, paylaşacak. Venedik Mimarlık Bienali’nin Türkiye Pavyonu’ndaki ‘Vardiya’ belli ki verimli geçecek

19 yaşındaydık ve iki kız İtalya'daydık. Roma'da turistik yükümlülüklerimizi yerine getirdikten sonra iki günlüğüne Venedik'teydik. Bütün afişler bizi bir yerlere, en nihayetinde de sanat eserlerine ve sergilere yönlendiriyordu. Bienalden bihaber olduğumuz yaşlardı.
Ama Venedik Bienali bizi o toy halimizle bağrına bastı.
Yüzlerce fotoğrafımız vardır o bienalden. Genciz, zayıfız, selfinin icadına daha yüzyıl olan ve fotoğraf makinesiyle birbirimizi çektiğimiz yıllardayız. Zaten masalsı bir şehir olan Venedik'i her iki yılda bir sanatın gücüyle daha da albenili hale sokuyor bienal.
Geçtiğimiz yaz yine yerinde tespit ettik ki, bıkılmıyor. Eş zamanlı sergiler de ihya ediyor, etti yani şahsen; David Hockney'ye doymam ama o nefis tanıdık portreleriyle nefsimi körelttim diyelim.
Bienalin ana mekânlarından Arsenale'deki Türkiye Pavyonu'nda Cevdet Erek'in ÇIN adlı işi vardı. Ses ile mimariyi buluşturan gayet takdire şayan bir çalışmaydı bu. Söyleyecek sözü olan bir tribün...
Bir sonraki yani 2019'daki 58. Venedik Sanat Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nda İnci Eviner'in yeni bir eseri yer alacak. Sanatçının resimden yola çıkıp video teknojileriyle coşan ve hayal gücüyle yine kesin bizi gıdıklayacak olan işini yerinde görmek umuduyla şimdiden kendi çapımızda bir euro yerleştirmesine mi girişsek!

SERBESTMEKÂN: TAM DA ŞU AN!
Şimdiiii... Bu satırlar Venedik Bienali yolunda yazılıyor. E 2017 dedik, 2019 dedik, adı üstünde iki yılda bir olmuyor muydu bienal? Doğru ama bu defaki, mimarlık...
Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi bu yıl 26 Mayıs-25 Kasım tarihlerinde gerçekleşiyor. Dünyanın en önde gelen mimarlık etkinliklerinden kendisi ve evet, tam da bugün başlıyor...
Küratörlüğünü Yvonne Farrell ve Shelley McNamara'nın yaptığı Freespace/Serbestmekân başlıklı ana serginin yanı sıra Arsenale ve Giardiani'de Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülke sergileri var. Hatta Wallpaper dergisinin hazırladığı listede, bienalde ana sergi dışında görülmesi gereken 13 ülke pavyonundan biri seçildik.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) girişimi ve 21 destekçinin katkısıyla Arsenale'de 20 yıllığına kiralanan mekân sayesinde 2014'ten beri katılıyoruz Venedik Mimarlık Bienali'ne. İKSV'nin koordinasyonunda, Schüco Türkiye ve VitrA eş sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Pavyonu, Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da himayesinde.

MİMARLIK ÖĞRENCİLERİ
Bu yıl küratörlüğünü Kerem Piker'in üstlendiği 'Vardiya' projesiyle varız. Yardımcı küratörler Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev, Erdem Tüzün.
Bienal süresince haftalık vardiyalar halinde Venedik'e gidecek mimarlık öğrencileri, 'serbestmekân' kavramı etrafında şekillenen bir projeye dahil olacak. Dünyanın farklı yerlerinden (29 ülkeden) 120 mimarlık fakültesi öğrencisinin katılımıyla bir buluşma, öğrenme, tartışma, üretme platformuna dönüşmesi hedefleniyor Türkiye Pavyonu'nun.
Burayı salt bir sergi alanı olmanın ötesinde bir buluşma, karşılaşma ve üretim mekânı olarak tarif etmeyi yeğlediklerini söylüyor küratör Kerem Piker. "Bu ortama katılımı güçlendirmek, çeşitlendirmek ve mimarlık alanının yeni aktörlerinin merakları ile genişletmek maksadıyla uluslararası bir çağrı düzenledik. Yanıt veren öğrenciler arasından seçilen 120 genç mimar adayının farklı arka planlardan gelen profesyoneller, akademisyenler ve meraklılar ile buluşmalarını, önceden belirlenmiş programlar dahilinde birlikte üretimde bulunmalarını ve bu üretimler ile genişleyen bir sergi kurgusu oluşturmalarını hedefliyoruz."
Kent-çocuk ilişkisinden korku filmlerine, yapay zekâdan zanaata farklı atölye çalışmaları... Emre Arolat'tan Refik Anadol'a mimarlık ve tasarım dünyasından konuk konuşmacılar... Canlı yayınlanacak dijital yuvarlak masa oturumları... Böyle şeyler olacak 25 hafta boyunca 'Vardiya'da... Belli ki verimli olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA