Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

Hayati seçimler

Seçim arifesinde kendi küçük seçimlerimizden bahsedelim. Nasıl bi insan olmak istiyoruz? İyi mi, kötü mü? Tatlı mı, acı mı? Mutlu mu, mutsuz mu? Hepimize hayırlı seçimler

Tatildesiniz diyelim. Yazlık ev mi, tesis mi? Otel mi, motel mi, pansiyon mu, hostel mi? Otelse; büyük mü, butik mi?
Hangi ulaşım şekli peki? Araba mı, otobüs mü, uçak mı, tren mi, gemi mi, tekne mi, motor mu? Motorsa; deniz motoru mu, motosiklet mi?
Ailecek mi, tek başınıza mı? Ailecekse; çekirdek mi, cümbür cemaat bütün sülale mi? Çocuklu mu, çocuksuz mu? Partnerle mi, arkadaşla mı? Partnerse; karı-koca mı, sevgili mi?
Deniz-güneş tatilinde misiniz, şehirtarih- kültür seyahatinde mi, kır-dağbayır gezisinde mi? Yurtdışı mı, yurtiçi mi? Bireysel mi, tur mu? Hafta sonu kaçamağı mı, uzun mu?

KİTAP MI TELEFON MU?
Velev ki deniz-güneş tatili... Denizci misiniz, havuzcu mu? Diyelim ki deniz; serin Kuzey Ege suları mı, güney çorbaları mı? Son 10 yılın en gına getiren sorusu: Bodrum mu, Çeşme mi? Girerken atlamak mı, merdiven mi, adım adım sahilden mi? Mayo mu, haşema mı, ipli bikini mi?
Nasıl bir müzik çalsın; Türkçe pop mu, caz mı, rap mi? Birine maruz kalmak zorundasınız diyelim: Sivrisinek mi, karasinek mi?
Şezlongda güneşlenirken kitap okumak mı, telefondan sosyal medya takibi mi? Instagram'da etrafı çekip story'ye koymak mı, denize karşı ayak fotoğrafı (hâlâ!) paylaşmak mı?
Parmak arası terlik mi, dore/lame topuklu sandalet mi? Bavul hafif mi, altı ay kimseye muhtaç etmez mi? Nicole Kidman beyazlığı mı tercihiniz, Eda Taşpınar bronzluğu mu?
Öğle yemeğinde salata mı, gözleme mi? Akşama deniz mahsullerine mecbursanız; ızgara balık mı, kalamar-karides mi, suşi mi?
Basit ama bizi biz yapan tercihlerimiz bunlar. Bir de daha temel seçimler var tabii hayatımızı şekillendiren, onu değil de bunu seçme noktasına getiren.

EN KRİTİKLER İŞ VE EŞ Mİ?
Okulların kararını önce anne-babalar ve maalesef ki sistem veriyor. Ancak yükseköğretimde bir miktar söz ve seçim hakkımız olabiliyor, o da şanslıysak ve puanı tutturursak...
İstediğimiz bölümü seçtik diyelim, varan bir, bakalım dilediğimiz gibi bir iş seçme lüksümüz olacak mı?
Peki neye göre yapacağız bu seçimi: Kısa vadede iyi para mı, uzun vadede kariyer planı mı? Arada kalırsak: Kariyer mi, aile mi? 'Çocuk da yaparım kariyer de' formülünün işe yaramaması durumunda, hangisi?
En hayati olanlar bu ikisi galiba: İş ve eş seçimi...

GENLER Mİ VAATLER Mİ?
Ailemizi biz seçemiyoruz ama şanslı olanlar eşini kendi seçebiliyor neyse ki. İnsanı ileri götüren ya da geri düşüren bir seçim bu... Çok mühim. O insanla ortak bir gelecek inşa ediyorsunuz çünkü. Ve çöktü mü altında kalıyorsunuz.
Hiç kolay değil; karpuz seçerken zerre zorlanmayanlar, iş eşe geldi mi çuvallayabiliyor. Boyu posu mu, huyu suyu mu, parası pulu mu? Genleri mi, vaatleri mi, size hissettirdikleri mi? Aşk mı, mantık mı? Yoksa siz seçtiğinizi zannederken her şey kader kısmet mi?

NİHAİ SEÇİM: NASIL BİRİ?
Hep konuşmayı mı seçeceğiz, dinleyen olmayı mı? Mücadele mi edeceğiz, tembellik mi? Dünyayı mı düşüneceğiz, yoksa sırf kendimizi mi?
Kusurları açık eden mi olacağız, örten mi? Halden anlayan mı, empatiden nasibini almayan mı? Ezen acıtan mı, koruyup kollayan mı? Her fırsatta koşulan mı, köşe bucak kaçılan mı?
Çabalamayı ama tırmalamamayı, şükretmeyi, neşemizi korumayı mı seçeceğiz, ha bire söylenip içimizde öfke biriktirip onu etrafa püskürtmeyi mi?
En nihai seçim de bu galiba: Nasıl bir insan olmak istiyoruz? İyi mi, kötü mü? Tatlı mı, acı mı? Mutlu mu, mutsuz mu? Hepimize hayırlı seçimler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA