Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Ramazan sofranız sağlıklı olsun

Ramazan’da uzun süren açlığın ardından kontrolsüz yemek kilo almanıza neden olabilir. Oysa ki dengeli bir beslenmeyle kilo almaz hatta kilo bile verebilirsiniz. İşte sofralarınızı şenlendirecek, sağlığınıza sağlık katacak 10 tüyo

Sahur ile iftar arası uzun mesafe. Her ne kadar limitli zamanda yeme izni olsa da oruç süresince çok fazla kalorili yiyeceklerle beslenme vücudun yağlanması ve hızlı kilo almanıza neden olur. Vücudun 12 saatten fazla aç kalması her ne kadar doğal detoks etkisi gösterse de yağlanmamak için hatta orucun tüm yararlarını daha iyi hissetmek için iftar ve sahurda seçilecek besinlerin doğal, işlenmemiş, şarküteri ürünleri bulunmayan, çok şeker ihtiva etmeyen ve tok tutucu yiyeceklerden oluşması çok önemli. Eğer uygun besinler seçilmezse, kişiler kendilerini kontrol edemezse, aşırı yemek sonucu 30 gün Ramazan'da en az üç en fazla altı-yedi kg'a kadar kilo almak söz konusu olabilir. Size önereceğim 10 sağlıklı besin ile iftar ve sahur sofralarınızı kontrol altına alarak yağlanmaya dur diyebilirsiniz.

Taze yaban mersini ile hızlı zayıflayın
Oruç zayıflamak için tutacağımız bir ibadet değil elbette. Ama bu süreçte kilo almamak da gerekiyor. Doğanın tüm meyvelerini yiyebiliriz ama oruç tutarken ülkemizde hazirandan eylüle kadar mevsimi olan taze yaban mersinini tercih edin. Çünkü bolca potasyum, bağırsakları rahatlatan diyet lifi içeren yaban mersininin bir kasesinde 60 kalori vardır. Bu meyve antosiyanidini fazla miktarda içerir ve kandaki yükselen şekeri doğal yollardan düşürmeyi destekler. Size tavsiyem her gün bir kase taze yaban mersinini iftar ile sahur arasında ara öğün olarak tüketin. Bu sayede hem zayıflayabilir hem de hasar gören kılcal damarları onararak cildinizin de pırıl pırıl olmasını sağlayabilirsiniz.



Yoğurt tok tutarak zayıflatır
Yoğurt, besin içeriği zenginleşmiş bir süt ürünüdür. Hem proteinden hem de B 12 vitamininden zengindir. Fakat en önemli etkisi probiyotik içermesinden dolayı bağırsaklardan salgılanan tokluk hormonlarını aktive etmesidir. Bu bakteriler tokluk hormonlarının hızla üretimini sağlar ve bağırsak içinde kalori yakım hızını arttır. Ayrıca yoğurt, kanda B 12 düzeyini de arttır bu da enerjik hissetmenizi sağlar. Bu nedenle iftarda bir kase yoğurt veya cacık ya da bir büyük bardak ayran içmek tok kalmayı sağlar ve kilo almayı önler. Ayrıca yoğurtta bulunan probiyotikler bağırsakta metabolizmayı dengeleyerek kalbe giden damarlara detoks edilmiş özel besin maddelerinin gitmesini sağlar. Bu da kalp ve damar sağlığını korur.

Papatya ve adaçayı süper yağ yakıcıdır
Flavonoit içeren papatya çiçeği hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkiye sahiptir. Adaçayı sinir sistemini dengeler. Fakat son araştırmalar bu iki çayın zayıflamada metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını desteklediğini de gösteriyor. Ramazan boyunca kaliteli uyumanıza, yemekleri hazmetmenize, konsantrasyon kaybı yaşamamanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olacak papatya ile adaçayına da yer açmanızı tavsiye ederim. İçine limon dilimleri ekleyerek yatmadan önce büyük bir fincan için.



İftarda pirinç pilavı şişmanlatır
Pirinç pilavı iftar sofralarının baş tacıdır. Ana yemeğin yanında pirinç pilavı yapılmayan ev neredeyse yok gibidir. Pirinç protein açısından fakir, glisemik indeksi yüksek tahıllardandır. Pirinç kan şekerinin aşırı yükselmesine, insulin salgılanmasın artmasına neden olur. Pirinç pilavı sürekli tüketildiğinde vücudun insuline karşı duyarsızlaşmasına, vücudun yağ depolama kapasitesinin hızlanmasına olanak sağlayarak şişmanlamayı kolaylaştırır. Pirinç pilavı yerine bulgur, yarma, karabuğday veya tam tahıllı kuskusun öğünlerinizde olmasına özen gösterin. Üç yemek kaşığı pirinç pilavı yerine beş yemek kaşığı bulgur pilavı yiyerek daha fazla doyabilir, kan şekerinizi daha yavaş ve daha az yükseltebilirsiniz. Bulgur selüloz adlı diyet lifi içerir ve tok tutar. Pirinçte diyet lifi bulunmamaktadır. Pirinç alınan kaloriyi depolarken, bulgur kalori harcamasını arttıran bir etkiye sahiptir.

Şarküteriler kilo almayı hızlandırır
Şarküteri ürünleri bol tuz içerdiği için yemek kan basıncını artırarak insulin direncine neden olur. İnsülin direnci geliştikçe kilo almak kolaylaşır. Şarküteri ürünleri demir de içerir, demirden dolayı hücre hasarına neden olur, kronik iltihap artışını sağlayarak gizli kilo aldırıcı etki gösterir.


İftarda kahvaltılık şişmanlatmaz
İftarda yağlı etler, yağlı yemekler, soslu makarnalar, börek, pirinç pilavı ve kızartmalar yemek evet o an açlığınızı yatıştırır ama çok hızlı kilo almanızı kolaylaştırır. Eğer iftarda sürekli bu çeşit besinlere midenizi alıştırırsanız, mideniz genişler ve doyma hissinizi kaybedersiniz. İftarda uzun süren açlık sonrasında aniden yemek, yemek sonrası kan şekerinin ani düşmesini sağlar, uyku hali ve uyuşukluğu arttırır. Bu nedenle haftada üç-dört gün ağır yemekler yerine hafif ama doyurucu kahvaltı türü bir öğün yapmak kilo almanızı kesinlikle önler. İftarda çorba ve ardından beyaz peynir, yumurta, ceviz, zeytin, domates, salatalık, biber çeşitleri ve tam buğday unundan yapılmış ekmek yiyerek de çok iyi doyabilirsiniz. Ağır iftar yemekleri ile bir öğünde 1200 kalori kadar alırken; çorba ve kahvaltılıklar tercih ederek en fazla 600-700 kalori alırsınız. Bu miktar kalori şişmanlamanızı kolayca engeller.

Doğal tatlı tüketin
Bal sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda muhteşem bir lezzet ve içerdiği eşsiz antioksidanlar, enzimler, vitaminler sayesinde bir sağlık iksiridir. İftar ve sahurda bir yemek kaşığı kadar bal gün içinde tatlı krizilerini önleyebilir. Bir yemek kaşığı baldan sadece 35 kalori, bir porsiyon tatlıdan ise en az 300-500 kalori alır ve hızlı şişmanlamaya elverişli bir ortam yaratırsınız.


Tatlı krizlerini kontrol altına alabilen bal, mide ülserine neden olan helicobakter pylori adlı mide kazınmasına sebep olan bakterinin gelişimini önleyerek gün içinde aşırı yeme isteğini de azaltır. Mide içinde oluşan lezyon, yaraların yapısını iyileştirerek mide iç sağlığını korur ve hazım problemlerini önler. Fenolik asit ve flavonoid içeriğinden dolayı serbest radikallerin oluşumunu hızlandıran metal iyonlarını tutarak karaciğeri koruyup, toksin atma yeteneğinin maksimuma çıkarır. Yani bal doğal detoksifikandır. Balda bulunan glikoz ve früktoz ağız içi mikroflorası tarafından laktik aside dönüştürülmediği için sofra şekeri gibi diş çürüklerine neden olmaz, hatta tam tersine antibakteriyel etki ile ağız içi hijyene yardımcı olur.

Zerdeçallı altın sos ile yağ yakın
Zerdeçal içerdiği kurkumin adlı doğal antioksidan nedeniyle bir süper yiyecektir. Kurkumin antiinflamatuvar etkisi sayesinde birçok kronik hastalıktan koruyucu etkisi vardır. Fakat en önemli etkisi insulin direncini kırarak kilo almayı önlemesidir. En doğal kurkumin taze zerdeçalde bulunur. Toz zerdeçal malesef tazesi kadar etkin değil. Ancak taze zerdeçaldeki kurkumin maddesinden yararlanmak istiyorsanız mutlaka yağ ve tane çekilmiş karabiber ile birlikte yemeniz gerekiyor. O zaman insulin direncini kırabiliyor ve yediğiniz yiyeceğin yağ olarak depolanmasını önlüyor. Taze zerdeçalı rendeleyin ve üzerine zeytinyağı ile tane çekilmiş karabiber koyarak sos hazırlayın. Bu sosu iftarda servis edeceğiniz çorba ve salatanıza ya da sahurda yiyeceğiniz yoğurdunuza ekleyin. Unutmayın taze kurkumin bağırsaklarda az emilir ama yağ eklenirse emilim 30-50 kat artar. Eğer zerdeçal ve yağ karışımına tane karabiber de eklenirse o zaman kurkuminin emilimini 2000 kat artırırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA