Geçen pazartesi Lüksemburg'da toplanan AB üyesi ülkelerin tarım bakanları, "Klonlanmış hayvanın eti yenir mi?" tartışmasına noktayı koydu. "Yeni gıdalar" kategorisindeki klon et ürünlerinin yenilmesi konusunda şartlı uzlaşmaya varıldı. Buna göre, piyasaya sürülecek et, tüketici için zarar veya beslenme bozukluğu yaratmayacak nitelikte olacak.
ÇEKİNCELER SÜRÜYOR
Denetimi ve gerekli izinleri Avrupa Gıda Güvenlik Ajansı (EFSA) verecek. Ancak EFSA ile Avrupa Bilim ve Teknoloji Etik Grubu (EGE) yetkilileri çekinceler öne sürüyor. En önemli çekince, klon hayvanların doğal yönlerden üreyen hayvanlara kıyasla sağlıksız ve daha yüksek ölüm oranlarına sahip olması. Klon hayvan sayısının artmasının gen havuzundaki çeşitliliği azaltacağını öngören EFSA, bir hastalık halinde hayvanların büyük kısmının etkileneceği endişesi taşıyor. Bir diğer endişe ise yeterli bilimsel araştırma yapılmamış olması. ABD'nin aksine AB'de daha önce klon hayvanlardan elde edilen ürünlerin ticareti yasaktı. Ancak klonlardan üremiş hayvanlar konusunda yasal boşluk vardı. Yeni düzenlemenin Avrupa Parlamentosu'nca onaylanması gerekiyor. Ancak Hıristiyan Demokratlar ve Yeşiller'in yasaya karşı olduğu biliniyor. AP Hıristiyan Demokrat vekil Markus Ferber, "Klon et soframıza gelmemeli" derken, Alman Hıristiyan Demokrat Parti üyesi ve biyo-etik uzmanı Peter Liese tasarıda etik değerlerin dikkate alınmasını istiyor.
Diyanet: Üretim şekli önemli
DİYANET İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu, insanlık yararına yapılan çalışmalara temelde karşı çıkmamakla beraber, Sağlık Bakanlığı'ndan, "insan sağlığına uygundur" görüşü alındıktan sonra değerlendirme yapılabileceğini belirtti. Fetva Kurulu daha önce konuya tüp bebek benzetmesiyle açıklık getirmişti. Kurul, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen insanların farklı bir cins ve çağrışım yaratmadığını vurgulayarak, hayvanların klonlamayla çoğaltılıp yenmesinde sakınca görülmediğini belirtti.