İsrail'deki
Hebrew Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, akşamları karbonhidrat tüketenler, gündüzleri az karbonhidrat tüketenlerden daha tok hissediyor ve daha fazla kilo veriyor. Ramazanda tutulan oruçtan yola çıkılarak yapılan araştırmada, tüm gün aç kalıp daha sonra güneş battıktan sonra çok miktarda karbonhidrat tüketen kişilerin metabolizmalarının nasıl çalıştığı incelendi. İsrail Eğitim Bakanlığı'nın baş araştırmacısı Profesör Zecharia Madar, "Fikir, Müslümanların oruç tutmasından çıktı. Bu tür bir diyette leptin üretimi tamamen değişiyor" dedi. 78 polis üzerinde yapılan araştırmada, deneklerin yarısı ramazan diyetine sokulurken, diğerleri gün boyunca karbonhidrat tüketti. 6 ay sonunda deneklerin leptin (doygunluk hormonu), grelin (açlık hormonu) ve adiponetin (obezitei ensülin direnci ve metabolik sendrom arasındaki bağ) seviyeleri ölçüldü. Araştırmanın sonucunda, ramazan diyetini uygulayanlar arasında daha düşük açlık seviyesi ve daha fazla kilo verme görüldü. Araştırmaya göre, özellikle aşırı kilo yüzünden diyabet ve kalp riski olan hastalar arasında ramazan diyeti uygulamak, diğerlerine göre çok daha sağlıklı.