Kıtlıktan çıkan sakızlı dondurma

Kıtlıktan çıkan sakızlı dondurma

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın adresi olan Çeşme'nin meşhur Rumeli Pastanesi, dördüncü kuşak işletmecileri Ali ve Osman Mersin'e emanet. 1945 yılında hizmet vermeye başlayan ve o zamanlar 2. Dünya savaşı zamanında kıtlıkta vanilya bulunmadığı için yörede bolca bulunan damla sakızı ile dondurma deneyen Osman Mersin'in 4. kuşak torunları markalarını büyütmek için 70'ten fazla dondurma çeşidinin bulunduğu Rumeli Pastanesi'nin üçüncü şubesini açtı. Sakızlı dondurmanın çıkış hikayesini anlatan Ali Mersin, "1940 lı yıllarda kıtlık zamanı dondurma elle yapılırdı. Buz ve tuzun etkisiyle yapılan dondurmanın aroması tabiki süt ve vanilyaydı. Kıtlık olduğu için vanilya bulunmuyormuş. İşte orada dedemiz dondurmayı sakızla yapmış. Çünkü sakız ağaçları heryerde varmış. Sonraları sevilen sakızlı dondurma makine teknolojisi ile günümüze kadar geldi" dedi. Osman Mersin, ise "Piyasada çok fazla konsantre dondurma var. İçlerinde çok fazla kimyasal madde var. En kötüsü de tüketici bunu anlamıyor. Gerçek dondurma da şeker miktarının az, süt ve meyvelerin çok oluyor. Dondurmanın anne sütüne en yakın ve mideyi yormayan keçi sütünden yapılması gerekiyor. Ramazan ayını yaşadığımız bugünlerde, vatandaşlarımız iftardan sonra hafifliği ile mideyi yormayan dondurmazdan yemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
BİZE ULAŞIN