Ege’den dünya sofralarına

Ege’den dünya sofralarına

  • Egeli Sabah
  • Çarşamba 31.08.2017
MANİSA ile İzmir'in Torbalı ve Bergama ilçelerinin verimli topraklarında yetiştirilen domateste hasat dönemi devam ediyor. Kurutmalık olarak değerlendirilecek domatesler için erken saatlerde tarlaya gelen işçiler gün batımına kadar hummalı şekilde çalışıyor. Manisa'nın Saruhanlı ilçesi de şu günlerde adeta kırmızıya büründü. Ege Bölgesi'nde kurutulan 25 bin ton domatesin 22 bin tonu AB ülkelerine ihraç ediliyor. Bu miktarın yüzde 70'ini İtalya alıyor. İtalyanlar, lezzeti için tercih ettikleri kuru domatesi, pizza ve makarnada kullanıyor. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, kuru domatesin genellikle Avrupa pazarına gönderildiğini söyledi. Kaçire, "En iyi müşterimiz İtalyanlar. Çünkü İtalya, Manisa'dan giden kuru domatesi pizza ve makarna yapımında kullanıyor. Şehrimizde yetiştirilen domates daha çok kurutmalık ve salça olarak değerlendiriliyor. Şu an bölgemizde hummalı bir çalışma var. Hazırlanan kuru domates paketlendikten sonra dış pazara gönderiliyor. Kurutulmuş domateste iç tüketimimiz ise oldukça az" dedi.
BİZE ULAŞIN