Aydın'ın Kuyucak ilçesinde incir üreticisi Semra Ünal, kuru inciri farklı şekilde kurutarak elde ettiği ve "incir cipsi" adını verdiği ürünle başarılı bir girişimcilik örneği sergiliyor. Eşi ve 3 çocuğuyla Kurtuluş mahallesinde yaşayan 41 yaşındaki Semra Ünal, eşinin yol kenarındaki tezgahta satamadığı yaş incirleri, ince ince dilimleyip kurutarak değerlendirdi. Çeşitli denemeler yapan Ünal, güneşte kuruyan ince dilimlerin cips gibi çıtır çıtır ve lezzetli olduğunu fark etti. Ünal, komşuları ve yakınlarına ikram ettiği kuru meyveyi, beğenilmesi üzerine "incir cipsi" adıyla satışa çıkardı. İşini büyütmeye karar veren Ünal, İstanbul Üniversitesi'nde okuyan 22 yaşındaki kızı Gizem'den kendisine yardımcı olmasını istedi.
"CENNETTEN GELEN TATLAR"
Kızının da olumlu yaklaşımı sayesinde "Cennetten gelen tatlar" adıyla bir proje hazırlayan anne kız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu ve 30 bin lira hibe aldı. Mahalledeki 5 kadına da istihdam sağlayan anne kız, bahçelerden toplanan taze incirleri evlerinin önünde temizleyip ince ince keserek sera içinde kurutmaya başladı. İnternetteki alışveriş siteleri aracılığıyla satışa başlayan Ünal ailesi, geçen yıl kilogramı 25 liradan yaklaşık 400 kilogram incir cipsini satmayı başardı. Semra Ünal, "Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerden özel siparişler alıyoruz. Geçen sene 50 kilo alan bu sene 100 kilo istiyor. Sadece iç piyasada değil, dışarıya da açılmak istiyoruz. Biz, incire katma değer koyduk. Taze incir toplarken bazen bir kenarı hafif ezilmişleri satamıyorduk. Ama şimdi o haldeki tüm ürünleri ince ince kesip cips yapabiliyoruz. Kadınlar yeter ki istesin, başaramayacağı bir iş yok" dedi. Gizem Ünal ise, "Yazları tatil yerine burada vakit geçiriyorum. Yapacağım işte tamamen profesyonel olmak istiyorum. Umuyorum ki annemle idaha yi işler yapacağız" diye konuştu.