YKS puan hesaplaması nasıl yapılır? ÖSYM ile (TYT, AYT, YDT) YKS puan sıralama hesaplama işlemi
Hayallerindeki üniversiteye yerleşmek adına dün sabah saatlerinde YKS 2021’in ilk oturumu olan TYT’de 135 dakikalık süre boyunca 120 soruyu yanıtlayan adaylar, her sınav sonrasında olduğu gibi YKS 2021 soruları ile doğru ve yanlış sayılarını tespit etmeye, çıkan net ile puan sıralamasını öğrenmeye çalışıyor. Bu kapsamda ÖSYM formülüyle (TYT, AYT, YDT) YKS puan sıralama hesaplama işlemi ile ilgili olarak “YKS puan hesaplama nasıl yapılır?” sorusu üzerinden yoğun şekilde araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Merak edilen YKS puan hesaplama nasıl yapılır? sorusu yanıtları ve tüm detaylar.

Dün ve bugün gerçekleştirilen YKS 2021'in ardından sınava giren üniversite adayları, YKS 2021 soruları ile testlerdeki doğru ve yanlış sayılarını kontrol ederek elde ettikleri net doğru sayısı üzerinden sınavdan tahmini olarak alacakları puanı tespit etmeye çalışıyor. Bu bilgiler ÖSYM formülü ile (TYT, AYT, YDT) YKS puan sıralama hesaplama işlemi ile ilgili detaylara erişmek isteyen adaylar "YKS puan hesaplama nasıl yapılır?" sorusu üzerinden araştırmalarını sürdürüyor.
YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
ÖSYM bilgileriyle (TYT, AYT, YDT) YKS puan hesaplama işlemi ve diğer tüm detaylara ilişkin bilgiler şöyle;
YKS BARAJI KAÇ?
YKS'de baraj olarak adlandırılan alt sınırı geçemeyen adaylar üniversitelere girmeye hak kazanamıyor. Adayların 2021 TYT barajını geçebilmek için en az 150 puan almaları gerekiyor. Lisans programlarına yerleşmek isteyen adayların ise ilgili programın türünde en az 180 puan almış olması gerekiyor.
YKS PUAN HESAPLAMA
Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her
biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
* Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
* TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

A-TYT puanı TYT puanına dönüştürülürken Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 5 ham puan, diğer testlerin her birinden 2,5 ham puan alan adayların 150 TYT puanı almaları sağlanacaktır.
* AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı 150'nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.