İthal, damak tadını bozdu Türk halkı nohutu unuttu

Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis, ithal bakliyat ürünleriyle damak tadı bozulan Türk halkının bakliyat tüketimini azalttığını, halkın nohut pişirmeyi bile bilmediğini söyled

Humus, fava, börülce... Kaçınız bu yemekleri pişirmeyi biliyor? AC Nielsen'in yaptığı araştırma Türk halkının yarısının bırakın fava ya da humusu kuru fasulye, nohut, mercimek yemeği yapmayı bile bilmediğini ortaya çıkardı. Nielsen'e yaptırdıkları araştırma ile ilgili konuşan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Türk halkının bakliyatı hayatıdan çıkardığını söyledi. Özellikle krizle birlikte tüketicinin ucuz olana yöneldiğini bunun da açık ve market markalı bakliyat satışını artırdığını söyleyen Reis, "Soframıza konulan, nohut, pirinç, bulgur ve kuru fasulyenin tadı olmadığı için damak tadımız bozuldu. Çünkü bunların çoğu ithal. İthal buğday makarnanın tadını bozdu. Ekmeklik buğdaydan bulgur yapıldığı için bulgur yemeklerinin de tadı kalmadı. Dolayısıyla tüketici tadını alamadığı bu ürünleri artık terk etmeye başladı" diye konuştu.

FAST-FOOD'A KAYIYORLAR

Düşen kaliteyle birlikte yemeğin suyuna banmak gibi bir kavramın da ortadan kalkmaya başladığını belirten Reis, "Türk damak tadı kesinlikle değişiyor. Lezzetsiz yemekler insanları hazır yemeğe yönlendiriyor" dedi. Yaptıkları araştırmanın fast - food tarzı hazır gıda ürünlerine yönelen gençlerin, geleneksel bakliyat yemeklerinden uzaklaştığını vurgulayan Reis, kadınlar ağırlıklı olmak üzere araştırmaya katılanların yüzde 44.7'sinin kuru fasulye yemeğini yapmayı bilmediğini söyledi. Bu oran fava, börülce, humus gibi balıkçılarda meze olarak yenilen bakliyatlara gelince yüzde 90'lara kadar ulaşıyor.

BİZE ULAŞIN