Türk Patent Enstitüsü'nden "Coğrafi İşaretleme Sistemi" belgesi alan yöresel lezzetlerimizi bundan böyle hiçbir ülke kendi ürünüymüş gibi sahiplenemeyecek. Yunanlılarla yaşanan geleneksel tatların sahiplenilmesi krizi de böylelikle çözülmüş olacak. Mutfak Dostları Derneği, bazıları sınırlarımızı aşan yöresel lezzetlere sahip çıkarak, kamuoyunda farkındalık yaratmak için kolları sıvadı. Şimdiye kadar Gaziantep Baklavası AB'ye girebilmek için başvuru yaparken, Erzincan Sanayi Odası ise tulum peyniriyle devletlerüstü sivil toplum kuruluşu OriGin'e giren ilk Türk ürün oldu.
129 ÜRÜN İŞARETLİ
Türk Patent Enstitüsü tarafından bugüne kadar 129 ürüne 'Coğrafi İşaretleme' verildi. Erzurum'un 'Civil Peyniri', Erzincan'ın 'Tulum Peyniri', Gaziantep'in 'Gaziantep Baklavası' Ezine'nin 'Ezine Peyniri' lezzetleriyle 'Coğrafi İşaretleme Sistemi'ne giren 129 üründen sadece birkaçı. Bilgi Üniversitesi Silahtarağa Kampusu'nde dün yapılan panelde konuşan Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, "Sadece işaret aldırmakla kalmadık, bu lezzetleri dünyada koruma altına aldık" dedi. Türk Patent Enstitüsü Marka Uzmanı Gonca Ilıcalı da, Türkiye gibi bioçeşitliliği çok olan ülkede Coğrafi İşaretleme'nin yapılmasında geç bile kalındığının altını çizdi. Ilıcalı, "31 Aralık 2009 tarihinde hazırlanan tasarı yasalaştığı takdirde, yöresel lezzetler, yasayla da koruma altına alınmış olacak" dedi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise "Yunan bizim lokumumuzu alınca tartışma yaratıyor. Oysa bu konularda çalışma yapmak lazım. Parmesan peyniri koruma altında. Ve yıllık cirosu 1.5 milyar euro. Niye bizim Ezine peynirimiz de böyle olmasın" diye konuştu.