Kırmızı et fiyatlarındaki artış

Eskişehir Umum Lokanta ve Gazinocular Odası Başkanı Abdullah Karakuş, et fiyatlarının normale dönmesi için vatandaşların ithal hayvan etini talep etmesi gerektiğini söyledi.

Cumartesi 11.09.2010 00:00
Son Güncelleme: Cumartesi 11.09.2010 11:37
ABONE OL
Karakuş, yaklaşık 2 yıldır Türkiye'de et sıkıntısı yaşandığını belirterek, et fiyatlarının 2 yıl içinde yüzde yüze yakın bir oranda zamlandığını kaydetti.

Et fiyatlarının ramazan ayında da artış gösterdiğini ifade eden Karakuş, şöyle konuştu:

''Türkiye'de et üretimi azaldı. Et işleyen bazı holdinglerin büyük bir stok yaptıkları söyleniyor. Piyasadaki ufak çaplı esnaf hayvan bulamıyor. Yüksek et fiyatları bizi zor durumda bırakıyor. Sorunun çözümü için yetkililerle toplantı yaptık. Canlı hayvan ithalatı için girişim yaptık. Canlı hayvan gelmeye başlayınca fiyatlar biraz durdu. Fiyatı 20 liraya kadar çıkan karkas etin kilosu 17-18 liraya indi. Biraz daha gerilemesi gerekir. İthal edilen canlı hayvan yeterli değil. Bazı yerlerde Et Balık Kurumu (EBK) belirli yerlere verdi, belirli yerlere vermedi. Eskişehir'e de ithal hayvan geldi. Fiyatlar uygun. Karkasın kilosu 12 lira. 18 liraya kıymayı satacak, 20 liraya kuşbaşını satacak. Kasaplar nedense ilgi göstermiyor. Kentte 100'e yakın kasap var. Sadece iki kasap ithal hayvan almak için EBK'ya müracaat etmiş.''

Karakuş, vatandaşın ithal ete karşı ön yargısı olduğunu belirterek, her türlü denetim ve kontrolden geçirilen ithal hayvanların son derece sağlıklı olduğunu bildirdi.

Et fiyatlarının normale dönmesi için vatandaşların ithal hayvan etini talep etmesi gerektiğini anlatan Karakuş, şöyle konuştu:

''Küçük baş hayvanda büyük sıkıntı var. Kilosu 24-25 liraya küçükbaş hayvan kesiliyor. Kurban Bayramı'nda sıkıntı daha da büyüyecek. Küçükbaş hayvan en az 500 liradan satılır. Burada en çok sıkıntıyı lokantalar çekiyor. Üretim çok azaldı. Üretim teşvik edilmeli. Eskişehir'de Mihalıççık ilçesi hayvancılıkla geçimini sağlardı. Şimdi o bölgede neredeyse hayvan sürüsü görülmüyor. Devlet, hayvancılığı teşvik etmeli.''

''AMAN İTHAL ET OLMASIN''

Eskişehir ve çevre illerine toptan et satışı yapan Kavasoğlu Et Sanayi Ltd. Şti'nin sahibi Salim Kurt da, ithal hayvan almak isteyen kasapların zorlandığını belirterek, ithal edilen hayvanların çok azının piyasaya sunulduğunu bildirdi.

EBK'nın, kesilen ithal hayvanların yüzde 90'ını stoklarına gönderdiğini anlatan Kurt, şöyle devam etti:

''EBK, bir yılda yaptığı işi bir haftada yapmak zorunda kaldı. EBK, kamuya çok yüksek miktarda et veriyor. EBK'nın kendisinin ete ihtiyacı varmış. Son olarak gelen 16 bin dananın ancak 500'ü piyasaya verildi. EBK, kendi stoklarının derdinde. Yetkililer de yerli besicinin zarar etmesini istemedi. Vatandaşta da ithal ete karşı ön yargı oluştu. Müşteri (aman ithal et olmasın, bana yerli et ver) diyor. Yerli ve ithal et hayvan arasında fark yok. İthal hayvanlar yerli danalardan daha sağlıklı.''

''İTHAL HAYVAN ÇÖZÜM OLAMAZ''

Kurt, ithal hayvan gelmesine rağmen, yerli dana fiyatının artmaya devam ettiğini belirterek, sadece kesim için değil, besilik hayvan da ithal edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de üretimin artması gerektiğine dikkati çeken kurt, şunları söyledi:


''Sıfır faizle kredi verilecek. Ne kadar ithal hayvan gelirse gelsin, çözüm olamaz. İthal et gelmeden önce yerli üreticiye (ithal et geliyor) diyerek 1000 lira düşük fiyatla hayvanı alabiliyorduk. Şimdi böyle bir şansımız da kalmadı. İthal hayvan yerli hayvanla rekabet edemedi, edemez de. Yerli üretici (ithal hayvan geldi de ne oldu? Benim hayvanım daha iyi. İşine gelirse al) diyor.''

''ET KRİZİ BİTMİYOR''

Kurt, et piyasasının normal tepkiler vermediğini, sektörde enflasyonu durduramadıklarını bildirdi.

Et piyasasında arz-talep dengesinin kurulamadığını anlatan Kurt, şunları kaydetti:

''Kıyma 3 ay önce 22 liraydı sonra 24 liraya çıktı. İthal et gelince 22 liraya düştü. İki hafta 22 liradan satıldı. Daha sonra yine arttı. Fiyatı bir noktada tutacak bir şey yok. Dana kuşbaşı da son 3 ay içinde 24 liradan 30 liraya yükseldi. Kıyma son 1,5 yılda 14 liradan 26 liraya çıktı. Piyasada hayvan yok. Ramazan bayramına 100 hayvan siparişi aldım. Bayrama 7 gün kalmasına rağmen henüz 20 hayvan bulabildim. Et fiyatları Kurban Bayramı'nda tavan yapabilir. Özel sektör yakında et ithalatına başlayacak. Belki çözüm olabilir. Dünyada da hayvan sayısı azalıyor.''