Yakın zamana kadar Mengenli ustaların tekelinde olan aşçılık mesleğine ilgi hızla artıyor. Bir dönem burun kıvrılarak pek itibar gösterilmeyen bu meslek, son yıllarda Anadolu'daki gençlerin de hayallerini süslemeye başladı. Gençler aşçı olma yarışında. Artan talep üzerine Türkiye genelinde onlarca gastronomi okulu açıldı. Bu konuda eğitim veren özel okul sayısı ise bilinmiyor. İlginin bu kadar yüksek olmasında aşçı maaşlarının da etkisi büyük. En az 5 yıl deneyimli iyi bir şefin maaşı 10 bin liraya kadar çıkıyor. Hal böyle olunca Anadolu'nun en uzak noktasında yaşayan gençler bile mesleğe rağbet gösteriyor.
TIR'DA EĞİTİM
Anadolu'daki bu talebi gören Big Chefs restoranlarının sahibi genç girişimci Gamze Cizreli, sosyal sorumluluk amacıyla mutfak sanatını geleceğin şeflerine öğretmek ve gastronomi sevgisini Anadolu'daki gençlere aşılamak için kolları sıvadı. Geçen yıl tam donanımlı, gezici bir Big Chefs mutfağına çevirilen TIR 6 Mayıs'ta Batman'dan yola çıktı. "Geleceğim Parlak, Kariyerim Mutfak" TIR'ı, 24 Mayıs'a kadar Batman, Malatya, Gaziantep, Hatay, Mersin ve Kayseri'yi dolaştı. Geçen yıl aynı TIR, Karabük'ten başlayarak Zonguldak, Ereğli ve Polatlı'yı gezmişti. Cizreli'nin hedefi Türk Eğitim Derneği'nin (TED) burslu öğrencilerine mutfağı ana hatlarıyla tanıtmak ve gastronomi kültürünü yaymak. Cizreli, ayrıca gençlerin meslek olarak mutfak sanatlarını seçmelerini de teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında 6 ilde yaklaşık 90 çocuğa temel gastronomi eğitimi verildi.
STAJ İMKÂNI VERİLECEK
TIR'da kurulan mutfakta çocuklarla birlikte sebze çorbası, mantarlı risotto, foccacia ekmeği ve brownie yapılıyor. Çocuklar hazırladıkları mönüyü tadıyor. Her ilden en başarılı olan 2 çocuk seçilerek staj imkânı sağlanıyor.
Esranur Çelik (TED Koleji 6'ncı sınıf öğrencisi/Tam burslu/ Batmanlı/Babası terzi emeklisi- annesi ev kadını)
Yemek kolay iş değilmiş
Okula
sınavla girmiş Esranur. İyi bir puan almasına rağmen okul yetkilileri evini ziyaret ederek ailesiyle tanışmış. Ziyaret sırasında ailenin ekonomik ve sosyal durumu ile ilgili bilgi alınmış. Sonra da Esranur kendisini anlatan bir kompozisyon yazmış: "Ailemle vakit geçirmeyi çok seviyorum. Arkadaşlarımı, kitap okumayı (özellikle Dostoyevski ve Reşat Nuri Güntekin romanlarını) ve voleybol oynamayı da çok seviyorum." Esranur, Big Chefs'in TIR'ıyla karşılaşma anını şöyle anlatıyor: "Hiç TIR'ın içinde mutfak görmemiştim. Aşçılığın çok kolay bir şey olduğunu zannediyordum. Ama bugün çok zor bir meslek olduğunu gördüm. Bugün yaptığımız yemeklerin ismini ezberleyemedim ama sanırım İtalyan mutfağını öğrendik."
Aleyna İşcan (Mardinli/7'nci sınıf öğrencisi/ Yüzde 50 burslu/Babası okul müdürü/ Annesi halk eğitimden ayrılmış)
En büyük hayali cerrah olmak
Aleyna'nın
MEB ve dershanelerin yaptığı birçok sınavda birincilikleri var. Cerrah olmak ve konservatuarda keman eğitimi almak istiyor. Keman çalıyor ve yemek yapmayı çok seviyor. O da TIR'da şeflerin rehberliğinde sebzeli çorba, brownie ve bir İtalyan ekmeği pişirdi. Aleyna, brownieyi daha önce tanıyormuş, diğerlerinin ise benzerlerini görmüş, denemiş. Yemek yemeyi de yapmayı da çok seviyor. Hatta küçükken aşçı olmayı çok istiyormuş ama sonra doktorlukta karar kılmış. Yine de hobi olarak aşçılık yapacağını söylüyor.
İsmail Yürük (6'ncı sınıf öğrencisi/Batmanlı/ Burslu/Annesi ev kadını, babası memur)
Risotto diye bir pilav hazırladık
TED
Batman Koleji'ne sınavda başarılı olduğu için giren İsmail, süreci şöyle anlattı: "Evimizi görmeye geldiler. Hayatımızla ilgili bir kompozisyon yazmamızı istediler. Ben de her şeyi anlattım." Big Chefs TIR'ı başarılı öğrencinin hayatına büyük renk katmış. İsmail, bu deneyimle ilgili şunları söyledi: "Çok kullanışlı, içinde bir sürü malzeme var. Şefler bizimle çok ilgilendi. 'Risotto' diye bir şey yaptık, çamur gibi bir pilavdı. Sebzeli çorba öğrendik ama şimdi adını hatırlamıyorum. Kakaolu kek ve cevizli ekmek hazırladık. Bunların hiçbirini daha önce yememiştim. Çok güzel bir tecrübe oldu. İnşallah iyi bir aşçı olabilirim."
Abdullah Buluntcilal (6'ncı sınıfta okuyor/ Annesi ev kadını babası öğretmen
Bana uygun bir meslek
Aşçılık
eğitiminden büyük keyif alan Abdullah şunları anlattı: "Tatlı, risotto, ismini hatırlamadığım bir çorba, brownie ve zeytinli ekmek yaptık. Yemekler çok güzel oldu, hep beraber yedik. TIR güzel, büyük ve tertemiz. Aşçılık bana uygun bir meslek. Yemek yaparken şefleri seyretmek de çok ilginç."
Yetenekli öğrenciler seçiliyor
Eğitime
katılacak çocuklar okul idaresi tarafından belirleniyor. Bugüne kadar TIR gittiği bütün okullarda çok yoğun ilgiyle karşılaşmış. Talebi karşılamak için bazı illerde eğitimler 2 gün sürüyor. Öğretmenlerden genelde mutfak sanatlarına merakı olan ve yetenekli öğrenciler arasından seçim yapmaları isteniyor. Ancak ilgi beklenenden daha büyük olmuş. Eğitim alan çocuklar genelde 6, 7 ve daha üst sınıflardaki öğrenciler arasından seçiliyor.