Türkiye'de son 15 yıla damgasını vuran 'sokak sütünden paket süte' geçiş serüveninde rüzgâr terse döndü. Ar-Ge ve hijyeni öğrenen sokak sütçüleri özellikle kendi yoğurdunu yapmak isteyenlerin gücünü arkasına alarak sadece 2014'te yüzde 21 büyüdü. Kısa sürede yoğurt pazarının üçte ikisini yeniden ele geçiren yeni nesil sütçüler, 15 yıl aradan sonra pazarın güçlü oyuncusu olarak geri dönmüş oldular.
GÖBEK YAĞINI ERİTMEDE SÜT MUCİZESİ - TIKLAYIN
HER DERDE DEVA: YOĞURT - TIKLAYIN
İNTERNETTEN SATIŞTA REKOR BÜYÜME
Hijyen ve kalitesiz hizmetten dolayı pazarını paket süte kaptıran sokak sütçüleri artık büyük bir titizlikle çalışıyor. Satış yapılan minibüsler son model soğuk hava depolarına sahip. Satışlarda pos cihazı ile anında faturalama yapıyorlar ve bakanlığın ilgili mevzuatlarına eksiksiz uyma gayretindeler. Özellikle Silivri, Hadımköy ve Çatalca gibi İstanbul'a yakın mandıraların bir çoğu internetten adrese teslim süt hizmeti de veriyor. Mandıra sahiplerinin en bereketli adresleri ise onlarca bloktan oluşan ve çoğu son dönemde inşa edilen siteler oldu. Bazı büyük firmalar da işlenmemiş süt pazarından pay alabilmek için bu alana giriş yaptı. Yakın zaman önce Atatürk Orman Çiftliği, evde pratik olarak yoğurt yapmayı sağlayan 'Yoğurt Sütü' paketini satışa sundu. Pastörize süt ve yanında mayasıyla satışa sunulan yoğurt sütü paketi ev hanımlarından büyük ilgi gördü.
EVDE KEFİR VE PEYNİR DE YAPILIYOR
Mucit girişimciler de pazara girmeye başladı. Bu markalardan biri olan Yayla Maya ise Türkiye'nin ilk tek kullanımlık prebiyotik yoğurt mayasını ülke geneline yaymayı başardı. Eve alınan sütün kaliteli bir yoğurda dönüşebilmesi için bu alanda uzun süredir Ar-Ge yaptıklarının bilgisini veren şirket yetkililerinden Haydar Yılmaz, "Ev yoğurdunda patlama yaşanıyor. Biz de beklentileri ve talepleri doğru okuyarak bir proje geliştirdik. Evde, probiyotik yoğurt ve kefir yapmak için kişisel tüketime yönelik mayalar geliştirdik. Örneğin Yayla kefir mayası ile 3 litre sütü mayalayarak 3 litre kefir elde etmek mümkün. Ayrıca peynir mayaları sayesinde evde peynir yapanların sayısı da katlandı" dedi.
İNOVASYON TURU
1 Gıdada tarladan kapıya dönemi
Sağlıklı
ürünlere olan ilgi internet girişimcisini de bu alana itti. www.tazemasa. com mevsiminde yetişen yüzlerce çeşit sebze, meyve ve yöresel lezzeti tek tıkla üretildiği yerden kapıya kadar getiren özel bir girişimi hayata geçirdi. Site, özellikle çocukların doğal mineralleri almasını hedefliyor.
2 Türk şirketlerine çağrı var
Endüstriyel
teknoloji alanında dünyanın önde gelen ticari fuarı Hannover Messe 2015, 13-17 Nisan 2015 arasında kapılarını açacak. Hannover Messe Kıdemli Başkan Yardımcısı Marc Siemering, Türk şirketlerden yoğun katılım beklediklerini söyleyerek, "Geleceğin teknolojileri bu fuarda sergilenecek" dedi.